28/2/11

Συμπεράσματα διαβούλευσης με θέμα «Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων».

Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων διοργάνωσε την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011 διαβούλευση με θέμα «Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης “Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων”».

Οι συμμετέχοντες, στις εισηγήσεις τους μεταξύ άλλων τόνισαν:

Βασίλης Θεοδώρου, εκπρόσωπος Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων

Η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι παρουσίασε ένα σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, το οποίο επανέφερε πρόσφατα με τροποποιήσεις που δεν αγγίζουν τη φυσιογνωμία του. Ο λόγος της κυβερνητικής εμμονής εντοπίζεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ το 2011 και στα 625 εκατομμύρια ευρώ το 2012 για τα οποία έχει συμφωνηθεί η είσπραξή τους στο Μνημόνιο. Αποτελούν προσχήματα η πάταξη του παράνομου τζόγου, οι διαφεύγοντες φόροι και η καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τα φρουτάκια αποτελούν το φθηνό, εθιστικό ναρκωτικό του τζόγου και ο συνοικιακός τζόγος το πλαίσιο για την έμμεση φορολόγηση των απελπισμένων. Θα υπάρξει ανυπολόγιστο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Γιάννης Παπαμιχαήλ, καθηγητής εκπαιδευτικής ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Ο τζόγος έχει πολλές πτυχές, κυρίως κοινωνικοπολιτισμικές. Υπάρχει μια διαδικασία καζινοποίησης που κινείται παράλληλα με μια διαδικασία μαφιοποίησης. Ένα τμήμα της κοινής γνώμης δεν διαφωνεί με τη καζινοποίηση και την ανεξέλεγκτη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ο τζόγος στις κοινωνικές συνειδήσεις νομιμοποιήθηκε δια του ρεύματος του εκσυγχρονισμού μέσω του παρασιτισμού, τα τελευταία 30 χρόνια. Με αφορμή την κρίση χρέους η καζινοποίηση συνιστά ένα επόμενο βήμα. Έχει αλλάξει η αντίληψη για την έννοια της τύχης –από το πεπρωμένο έχουμε πάει στη στατιστική τύχη από την οποία προκύπτει ο εθισμός. Τα φρουτάκια θα τα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα. Ο ΟΠΑΠ αποτελεί τη χρυσή εφεδρεία των ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλει το Μνημόνιο.

Μανώλης Μηλιαράκης, δημοσιογράφος, πρόεδρος Χριστιανικής Δημοκρατίας

Υπάρχει μια βασική συμφωνία αντίθεσης στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του τζόγου. Η κυβέρνηση εισπράττει από τους φτωχούς με βάση το Μνημόνιο και ταυτόχρονα διασφαλίζει κέρδη για τους κεφαλαιοκράτες. Το νομοσχέδιο κινείται σε αυτή τη λογική. Δεν πρέπει να νομιμοποιηθούν τα φρουτάκια, αλλά να μειωθούν όλες οι μορφές τζόγου. Αυτό αποτελεί θέση βασισμένη σε αρχές που προσπαθούν να προστατεύσουν τα λαϊκά συμφέροντα.

Νίκος Καργόπουλος, εκπρόσωπος ΑΣΚΕ

Το μέγεθος του προβλήματος είναι πολύ μεγάλο και η κοινή γνώμη δεν το έχει αντιληφθεί. Η αντίθεση θα πρέπει να είναι σε δύο επίπεδα, και στον παράνομο τζόγο και στα φρουτάκια, στον εκτεταμένο συνοικιακό τζόγο. Εκτός από τα κόμματα, θα πρέπει να ενημερωθούν και κοινωνικοί φορείς , έτσι ώστε να διευρυνθεί το κίνημα κατά της διεύρυνσης του τζόγου.

π. Παναγιώτης Βουρδουνιώτης, εκπρόσωπος ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας

Τα προβλήματα που θα υπάρξουν από την επέκταση του τζόγου δεν θα είναι μόνο κοινωνικοοικονομικά, αλλά επέρχεται πλέον η αλλοίωση του προσώπου. Στην παρούσα φάση υπάρχουν δύο προοπτικές. Η μια είναι η καταστολή που αφορά όχι μόνο την πάταξη του παράνομου τζόγου, αλλά και τον καλύτερο έλεγχο των νέων μορφών νόμιμου τζόγου, και στο σημείο αυτό το νομοσχέδιο δεν προτείνει αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου, ίσως ο ΟΠΑΠ να είναι πιο αξιόπιστος. Η δεύτερη αφορά την πρόληψη, που είναι μια μελλοντική διαδικασία, αλλά είναι απαραίτητο να γίνει.

Ιωάννης Δημάκης, νομικός, υποστράτηγος της ΕΛΑΣ ε.α. & εκπρόσωπος της ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης

Δεν αποτελεί κίνδυνο ο ΟΠΑΠ, αλλά η ελεύθερη εκμετάλλευση του τζόγου. Οι ιδιώτες δεν εξασφαλίζουν αξιοπιστία με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η προστασία των παιδιών από την επέκταση του συνοικιακού τζόγου με τα φρουτάκια. Αυτός ο τζόγος θα πλήξει τα οικονομικά των νοικοκυριών. Η εκκλησία κάνει αγώνα για να συσπειρώσει τους νέους. Με τα φρουτάκια η εκκλησία κινδυνεύει να απογυμνωθεί από νέους ανθρώπους.

π. Χρήστος Χριστοδούλου, εκπρόσωπος της ιεράς Μητροπόλεως Πειραιά

Αυτά θέλει να εφαρμόσει μια σοσιαλιστική κυβέρνηση; Υπάρχει προσπάθεια εξαχρείωσης του πολίτη. Από την εξομολογητική πείρα φαίνεται ότι υπάρχει εθισμός, επομένως τα φρουτάκια θα χειροτερεύσουν την κατάσταση. Να καταπολεμηθεί η μανία του κέρδους και οι πλουτοκράτες που την προωθούν. Η εργασία αποτελεί τη μόνη πηγή εισοδήματος και δικαίωμα του πολίτη. Αντί να ικανοποιήσουν αυτό το δικαίωμα δίνουν φρουτάκια. Αν περάσουν, τα παιδιά θα επηρεασθούν σοβαρά και θα χάσουν τη διάθεση καθώς και την ενέργεια τους.

Δημήτρης Πίγκος, γενικός γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ)

Βασίλης Κοντώσης, πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Αττικής (ΕΠΠΑΠ)
Γιώργος Πουλημάς, γενικός γραμματέας Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Αττικής (ΕΠΠΑΠ)

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΠΠΠ και της ΕΠΠΑΠ εξήγησαν τη στάση των επαγγελματιών πρακτόρων τόσο απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης όσο και στο ρόλο του ΟΠΑΠ. Εκτίμησαν ότι ο ΟΠΑΠ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση αν προχωρήσει το νομοσχέδιο. Οι επαγγελματίες πράκτορες δεν διάκεινται ευμενώς απέναντι στα φρουτάκια, αλλά αν η κυβέρνηση επιμείνει στο άνοιγμα του τζόγου τότε είναι καλύτερο να έχει ο ΟΠΑΠ τον έλεγχο της κατάστασης. Με βάση την ιστορία του, δεν υπήρξε ποτέ εθισμός από τα παιχνίδια που διαχειρίσθηκε ο ΟΠΑΠ. Τα πρακτορεία είναι αίθουσες ψυχαγωγίας και όχι ανεξέλεγκτου κέρδους, απαγορεύουν την είσοδο ανηλίκων και μπορούν να χειρισθούν υπεύθυνα όλες τις μορφές παιγνίων και στοιχηματισμού. Ο ΟΠΑΠ μπορεί να διασφαλίσει στην κυβέρνηση τα έσοδα που η ίδια εισηγήθηκε και δεν τα επέβαλε η τρόικα. Η εφορία δεν μπορεί να ελέγξει τα φρουτάκια αν δεν είναι online και επομένως δεν θα συλλέγει έσοδα. Είναι αναγκαία η διαφώτιση της κοινωνίας και η προστασία της οικογένειας. Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την εξεύρεση των εσόδων που προσδοκά η κυβέρνηση.

24/2/11

Δεκατέσσερις κορυφαίες προσωπικότητες τάσσονται κατά του τζόγου

Δεκατέσσερις κορυφαίες προσωπικότητες των Γραμμάτων, της Πολιτικής και της Τέχνης εκφράζουν την αντίθεση τους στην προτεινομένη “Ρύθμιση της Αγοράς Τυχερών Παιγνίων» και την υποστήριξη τους στις απόψεις της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών.

Μπορείτε να ακούσετε τις δηλώσεις τους στη σελίδα “Θέσεις” του Ιστολογίου μας.

Δημήτρης Κακαβελάκης – Συγγραφέας, πολιτικός αρθρογράφος
Τα καζίνο και η καζινοποίηση της Ελλάδος είναι μια παλιά ιστορία. Εάν επικρατήσει ο τζόγος θα είναι ένα ακόμα από τα τελειωτικά χτυπήματα εναντίον της Ελληνικής ανεξαρτησίας.

Νεοκλής Σαρρής - Ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
Μια κυβέρνηση που συνδέει την ύπαρξή της με τα τυχερά παιχνίδια είναι άξια της τύχης της.

Κώστας Μουρσελάς – Συγγραφέας
Αυτά τα παιχνίδια δεν είναι παιχνίδια γιατί δεν έχουν απόλαυση – δεν συμμετέχει το μυαλό μας. Το κυνήγι του κέρδους είναι η δυστυχία της εποχής μας.

Νικήτας Τσακίρογλου – Ηθοποιός
Η κουλτούρα του τζόγου θα ενισχύσει την απελπισία του φτωχού και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα από ότι τώρα είναι.

Βασίλης Οικονόμου - Ανεξάρτητος βουλευτής
Ο τζόγος μπορεί να φέρει πρόσκαιρα κέρδη στην κυβέρνηση αλλά θα δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά προβλήματα.

Φώτης Κουβέλης - Πρόεδρος Δημοκρατικής Αριστεράς
Οφείλει η κυβέρνηση να μην επιτρέψει να προωθηθούν αυτές οι ρυθμίσεις διότι η Ελληνική κοινωνία εκμαυλίζεται.

Αλέκος Αλαβάνος - Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής
Η εξάπλωση του τζόγου είναι πολιτικός στόχος που αναγράφεται στο μνημόνιο με συγκεκριμένες εισπράξεις από τα τυχερά παιχνίδια. Ο τζόγος γίνεται κεντρικός οικονομικός πόρος.

Χρήστος Χωμενίδης – Συγγραφέας
Μολονότι είμαι υπέρμαχος της αντίληψης ότι ο κάθε ενήλικας μπορεί να διαθέτει τον εαυτό του και τα λεφτά του όπως θέλει, ειδικά στο θέμα των τυχερών παιχνιδιών που μπορούν να σε καταστρέψουν θεωρώ ότι ο παίκτης θα πρέπει να κάνει μια διαδρομή για τα τυχερά παιχνίδια και όχι να τοποθετούνται στη γειτονιά του.

Κώστας Βεργόπουλος - Καθηγητής Οικονομικών
Αφού καταβαραθρώνεται η οικονομία, η κοινωνική συνοχή και ο άνθρωπος, η ολοκλήρωση έρχεται με την παράδοση των θυμάτων στους τεχνητούς παραδείσους των τυχερών παιχνιδιών. Αντί η κυβέρνηση να βρει τρόπους να αυξηθεί η παραγωγή ώστε να ανακάμψει η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αυξηθεί το εισόδημα, αυξάνει τις ψεύτικες ελπίδες ότι θα κερδίσουμε από τα τυχερά παιχνίδια.

Δημήτρης Πιατάς – Ηθοποιός
Τα τυχερά παιχνίδια που μπαίνουν στα σπίτια μας, ξεφεύγοντας από τους χώρους που είναι καθορισμένοι για αυτά, είναι η απόλυτη καταστροφή όσων δεν μπορούν να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση.

Κώστας Τσαρούχας - Δημοσιογράφος
Ο τζόγος είναι εξάρτηση πιο επικίνδυνη από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Το να ωθούμε τον κόσμο στην εξάρτηση αυτή που σκοτώνει συνειδήσεις, υποστάσεις και αξίες μας κάνει αυτουργούς σε έγκλημα.

Στέλιος Παπαθεμελής -Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης, πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης
Στηρίζω την Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων και θα βοηθήσω με κάθε τρόπο.

Σαράντος Ι. Καργάκος – Ιστορικός, Συγγραφέας
Όλοι οι διακεκριμένοι άνθρωποι της αρχαιότητας είχαν τοποθετηθεί αρνητικά έναντι του “τζόγου”. O Σόλωνας είχε επιπλήξει έναν συμπολίτη του που έπαιζε κύβους (ζάρια) όχι για τα ποσά που έπαιζε αλλά για την κακή συνήθεια που είχε αποκτήσει.

Άγγελος Αντωνόπουλος – Ηθοποιός
Είμαι αντίθετος με την ενδεχόμενη εξάπλωση των τυχερών παιχνιδιών διότι η απασχόληση της νεολαίας πρέπει να βρίσκεται στην παιδεία.

21/2/11

Διαβούλευση με θέμα: Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης «Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων διοργανώνει διαβούλευση με θέμα: Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης «Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων»

Στη διαβούλευση συμμετέχουν οι:

  • Βασίλης Θεοδώρου, ψυχολόγος, εκπρόσωπος Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων
  • Άρης Κωνσταντάκης, δικηγόρος
  • Εμμανουήλ Μηλιαράκης, δημοσιογράφος
  • Γιάννης Παπαμιχαήλ, καθηγητής Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
  • Κατερίνα Ραφελάτου, εκπρόσωπος Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων για την Προστασία της Οικογένειας και του Ατόμου
  • Σήφης Στενός, φιλόλογος
  • Νίκος Φωτόπουλος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων Αθηνών

Εκπρόσωποι ιερών Μητροπόλεων:
  • Νέας Σμύρνης
  • Νέας Ιωνίας
  • Πειραιά

Συντονιστές
  • Κώστας Μελάς, καθηγητής Πανεπιστημίου
  • Βαγγέλης Χωραφάς, εκδότης περιοδικού Monthly Review

Η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 6.00 μ.μ. στο Ξενοδοχείο Titania (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα)

Δείτε τις θέσεις της Κίνησης Πολιτών για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο

17/2/11

Μηνύματα πολιτών για τα τυχερά παιχνίδια

Εκατοντάδες μηνύματα πολιτών που εναντιώνονται στην επίσημη επιβολή του τζόγου ως τρόπου ζωής στην Ελλάδα και συμφωνούν με τις θέσεις της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών έχουν σταλεί στο τηλεφωνικό κέντρο της Audiotext
Μέσω των μηνυμάτων τους οι πολίτες ζητούν να μην υποβαθμιστεί περισσότερο η ελληνική κοινωνία και να δοθεί έμφαση στη παιδεία αντί του τζόγου. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πολλά μηνύματα θεωρούν την επιβολή του τζόγου ως το τελευταίο σκαλοπάτι εξαθλίωσης της κοινωνίας μας χάριν κρατικών εσόδων.

Σταχυολογούμε από τα μηνύματα που έχουν σταλεί μέχρι τώρα:

KPATIKOΣ TZOΓOΣ ANTIΔOTO ΣTHN KPIΣH AΛΛOIMONO MAΣ

OXI ΣTHN YΠOBAΘMIΣH THΣ KOINΩNIAΣ MAΣ

TA ΦPOYTAKIA ΘA ΦEPOYN ΔYΣTOIXIA ΣTA ΣΠITIA TΩN ΦTΩXΩN KYPIΩΣ OIKOΓENNEIΩN. META TH MEΓAΛH ZHMIA AΠO TO ΣKANΔAΛO TOY XPHMATIΣTHPIOY, AΛΛO ENA ΘA EPΘEI ΦEPNONTAΣ OIKONOMIKH KATAΣTPOΦH, KYPIΩΣ ΣTA XΩPIA, OΠOY OI KATOIKOI ΘA EXOYN ΓIA EΞOΔO TA KAΦENEIA ME TA ΦPOYTAKIA . ΣYΓXAPHTHPIA ΓIA THN ΠPΩTOBOYΛIA

KATAΣTPOΦH…

EINAI OΛOI ΛHΣTEΣ

ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ

ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΤΖΟΓΟ!!!

ΛYΠAMAI ΓIA TIΣ EΠIΛOΓEΣ YΠOBAΘMIΣHΣ MAΣ

EINAI AΠAPAΔEKTO ME TIΣ EYΛOΓIEΣ TOY KPATOYΣ,AN ..EXOYME KPATOΣ,NA ΩΘHΣEI THN ΦTΩXIA ΣTON TZOΓO ME ΦPOYTAKIA. AYTO TO IΔIO KPATOΣ EINAI ENA NEO ΦPOYTO..ΣAΠIO!

AΛOIMONO ΣTIΣ KOINΩNIEΣ ΠOY ΠONTAPOYN ΣTON ΠΛOYTO XΩPIΣ MOXΘO!!ETΣI MAΘAINOYN OI NEOI NA ΓINONTAI ΠAΘHTIKOI MOIPOΛATPEΣ,EPMAIA THΣ KAKHΣ TOYΣ TYXHΣ!NA MHN TO ΞEXNOYME: OI ANΘPΩΠOI EINAI ΠANΩ AΠO TA KEPΔH!

OXI TZOΓO ΣE KAΘE ΓEITONIA ΓIA EKMETAΛΛEYΣH TΩN AΠEΛΠIΣMENΩN

ΦTANEI ΠIA O TZOΓOΣ. ΠAIΔEIA ΓIA TA ΠAIΔIA MAΣ

ΠANTA XAMENOΣ AYTOΣ O EΛΛHNAΣ

ΣΩΣΤA ΣΧΟΛΙΚA ΒΙΒΛIΑ ΚΑΙ ΚΑΛA ΣΧΟΛΕIΑ ΧΡΕΙΑΖOΜΑΣΤΕ ΚΑΙ OΧΙ ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ
ΠPOKΛHTIKH AΠOΠEIPA EΞAΘΛIΩΣHΣ ENOΣ KAΠOTE YΠEPHΦANOY EΛΛHNIKOY ΛAOY! TO TEΛEIΩTIKO XTYΠHMA ΣTA ΠAIΔIA MAΣ! ΩΣ EΔΩ ! ! !

ΠAIΔIA ΣHKΩΘEITE NA BΓOYME ΣTOYΣ ΔPOMOYΣ.....

ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

16/2/11

Στοιχεία από την έρευνα τυχερών παιχνιδιών στη Μ. Βρετανία

Τα συμπεράσματα που αναδείχτηκαν από την έρευνα της Βρετανικής Gambling Commission έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο Βρετανικός Τύπος αναφέρεται στην αύξηση των εθισμένων από τυχερά παιχνίδια μετά από τη «χαλάρωση» των σχετικών νόμων καθώς τουλάχιστον 451.000 πολίτες του Η.Β. αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό πρόβλημα εθισμού. Κατά μέσο όρο ο κάθε παίκτης με παθολογικό εθισμό έχει δημιουργήσει χρέη ύψους 17.500 λιρών. (20.895 Ευρώ)
Συγκεκριμένα, 73% των Βρετανών έπαιξαν τυχερά παιχνίδια το 2010. Το πιο δημοφιλές παιχνίδι είναι η κρατική Λοταρία με 59%, το «ΞΥΣΤΟ» και οι Ιπποδρομίες με 24% και 16% αντίστοιχα και τα «φρουτάκια» με 13%.
Το ποσοστό των ενηλίκων που χρησιμοποίησε το διαδίκτυο για τυχερά παιχνίδια ήταν της τάξης του 14% για να παίξουν online casino, φρουτάκια και bingo ή για να στοιχηματίσουν online σε αθλητικά γεγονότα.

Το ποσοστό των παθολογικών τζογαδόρων αυξήθηκε από 0,6% το 2007 σε 0,9% το 2010. Το νούμερο μπορεί να φαίνεται μικρό σαν ποσοστό αλλά αντιπροσωπεύει σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες που λόγο του πάθους τους έχουν συσσωρεύσει συνολικά χρέη ύψους 9.423.645.000 Ευρώ. Σημαντικότερο μάλιστα είναι το γεγονός της αύξησης του παθολογικού εθισμού κατά 50% σε μόλις τρία χρόνια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της Μ. Βρετάνιας με τους Εργατικούς να κατηγορούνται ότι με τη ρύθμιση για τα τυχερά παιχνίδια που ψήφισαν το 2005 απελευθέρωσαν περεταίρω τον τζόγο χωρίς να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των πολιτών.

Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα κάνει ανάλογα – ή και μεγαλύτερα – λάθη που θα έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας.

Το πλήρες κείμενο της έρευνας

Ο εθισμός στον τζόγο καλά κρατεί στην Βρετανία

Αύξηση έχει παρουσιάσει το ποσοστό των παθολογικών τζογαδόρων στην Βρετανία καθώς επίσης και το ποσοστό των ενηλίκων που παίζουν τυχερά παιχνίδια, σύμφωνα με έρευνα για το 2010 από την επιτροπή τυχερών παιχνιδιών.

Τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι τα άτομα που είναι εθισμένα στον τζόγο, τα οποία η επιτροπή ορίζει ως αυτά που παίζουν τυχερά παιχνίδια "σε βαθμό που θέτει σε κίνδυνο, διαταράσσει ή καταστρέφει τις οικογενειακές, προσωπικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες", έχουν αυξηθεί στο ποσοστό 0,9%.Στην ίδια έρευνα για το 2007 το ποσοστό ήταν στο 0,6%.

Το ποσοστό των ενηλίκων που παίζουν τυχερά παιχνίδια ανέβηκε στο 73% του πληθυσμού, ενώ το 2007 το 68% του πληθυσμού προκαλούσε την τύχη του.
Ο Μπράιαν Πόμεροϊ, επικεφαλής της επιτροπής τυχερών παιχνιδιών στην Βρετανία, δήλωσε: "Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ένας σημαντικός και αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων που παίζουν τυχερά παιχνίδια. Ωστόσο, δείχνει ακόμη ότι ένα μικρό, αλλά πιθανότατα αυξανόμενο ποσοστό του πληθυσμού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τον τζόγο».

Η έρευνα δεν αναφέρεται στους λόγους που προκάλεσαν αυτή την αύξηση, τα στοιχεία όμως δείχνουν πως ένα μικρό ποσοστό τζογάρει μέσω Ίντερνετ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15 Φεβρουαρίου 2011

10/2/11

Ομιλία Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου για τον τζόγο



“Το Κράτος μας κάνει ότι μπορεί για να μας εξαγάγει από την οικονομική κρίση. Και προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που δημιουργούνται από τις μειώσεις των μισθών, των συντάξεων και όλων αυτών που είχαμε πριν και ήδη φαίνεται ότι δεν τα έχουμε τώρα. Και ενώ γίνονται αυτά ενισχύεται η διαδικασία για να λειτουργήσουν οι χαρτοπαικτικές λέσχες, τα καζίνο, τα φρουτάκια και οι κουλοχέρηδες. Εγώ ξέρω τι είναι αυτά. Όχι, προς Θεού, ότι πήγα ποτέ. Αλλά τα έχω ζήσει από την συμφορά των ανθρώπων που υπέστησαν τις συνέπειες αυτές

Πολλοί άνθρωποι ερχόντουσαν, την προηγούμενη φορά όταν επιτρέπονταν τα φρουτάκια, και έλεγαν, «Σεβασμιώτατε σώστε με, έπεσα θύμα του πάθους. Έχασα τα λεφτά μου, πήρα δάνεια και τα έχασα και αυτά στα φρουτάκια. Ή θα αυτοκτονήσω ή πρέπει να βρω μια λύση». Γνώρισα και άλλους που ζητούσαν βοήθεια και την περίοδο εκείνη καταστρέφονταν οικογένειες, χώριζαν ανδρόγυνα, έμενα ορφανά παιδιά. Γιατί; Για να εισπράξει φόρους το Κράτος; Ε, αυτό είναι δαιμονική πράξη. Είναι απάνθρωπη πράξη, είναι εις βάρος των πολιτών"

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Στοιχεία για τον εθισμό στα τυχερά παιγνίδια στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη μέλη θα συλλέξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ Μ.BARNIER ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συλλέξει σαφέστερα στοιχεία από την Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη τόσο για την προστασία των παικτών όσο και για την πρόληψη της απάτης και του εθισμού στα τυχερά παιγνίδια που διεξάγονται στη χώρα, προκειμένου να την διευκολύνουν στην αξιολόγηση και τη διεκπεραίωση καταγγελιών στον συγκεκριμένο τομέα.

Αυτό αναφέρει ο Επίτροπος της ΕΕ κ. Michel Barnier, αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, σε έγγραφη απάντηση που απέστειλε στις 8/02/2011 προς τον Θόδωρο Σκυλακάκη ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, μετά από σχετική ερώτηση που υπέβαλλε προς την Επιτροπή ο Έλληνας ευρωβουλευτής. Στην ίδια απάντηση επισημαίνεται ότι "παιγνίδια όπως το ΚΙΝΟ, με περισσότερες από 100 κληρώσεις ημερησίως, είναι επαναλαμβανόμενα και η συχνότητα αυτή των κληρώσεων μπορεί να αποτελεί έναν από τους πολλούς παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εθισμού κάποιου παίκτη".

Αναλυτικά στο κείμενο της απάντησης του Επιτρόπου της ΕΕ κ. Michel Barnier στην ερώτηση του Θ. Σκυλακάκη αναφέρονται τα εξής:

"H Επιτροπή επισημαίνει ότι τυχερά παιχνίδια όπως το Kino, με περισσότερες από 100 κληρώσεις ημερησίως, είναι επαναλαμβανόμενα και η συχνότητα αυτή των κληρώσεων μπορεί να αποτελεί έναν από τους πολλούς παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εθισμού κάποιου παίκτη. Τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να καθορίζουν τους στόχους της πολιτικής τους σχετικά με τα τυχερά παιχνίδια και, όπου ενδείκνυται, να προσδιορίζουν λεπτομερώς το επιδιωκόμενο επίπεδο προστασίας. Στόχοι δημοσίου συμφέροντος, όπως η προστασία του καταναλωτή και η δημόσια τάξη, μπορούν να δικαιολογήσουν περιορισμούς στην ελευθερία εγκατάστασης που κατοχυρώνεται στο άρθρο 49 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα περιοριστικά όμως μέτρα πρέπει να πληρούν επίσης τους όρους που καθορίζονται στη νομολογία του Δικαστηρίου όσον αφορά την αναγκαιότητα και την αναλογικότητά τους. Μέσω της ευρείας διαβούλευσης η οποία θα ξεκινήσει προσεχώς, η Επιτροπή σκοπεύει να συλλέξει σαφέστερα στοιχεία για τους στόχους πολιτικής όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπως είναι η προστασία των παικτών, η πρόληψη της απάτης και του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια. Τα στοιχεία αυτά θα την διευκολύνουν στην αξιολόγηση και τη διεκπεραίωση καταγγελιών στον συγκεκριμένο τομέα".

ΑΠΕ

8/2/11

"O εθισμός στον τζόγο μπορεί να σε καταστρέψει" - Συνέντευξη του καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Νότινγκαμ, Μαρκ Γκρίφιθς

"Όλες οι κακές ιδέες καλλιεργούνται για πολλά χρόνια" είχε πει κάποτε ο Βίκτωρ Ουγκώ και, όπως φαίνεται, αυτό συμβαίνει και με τα "φρουτάκια". Την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο νόμου που προβλέπει την λειτουργία 30.000 παιγνιδομηχανών σε όλη την χώρα. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο ίδιος αριθμός επιτρέπεται και εδώ στην Βρετανία, σε μια χώρα με πληθυσμό πάνω από 65 εκατομμύρια, τότε θα καταλάβουμε γιατί πολλοί υποστηρίζουν πως "Η Ελλάδα θα μετατραπεί σε Λας Βέγκας".

Από το 1980 ο Αμερικανικός Ψυχιατρικός Σύλλογος κατέταξε τον παθολογικό τζόγο στις διανοητικές διαταραχές, όπως και άλλες ασθένειες του εγκεφάλου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 18χρονου, Ντέιβιντ που αποτέλεσε υπόθεση εργασίας (case study) του γνωστού καθηγητή ψυχολογίας Μάρκ Γκρίφιθς και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Significance.
Ο Ντέιβιντ μεγάλωσε σε μια παραθαλάσσια πόλη της Αγγλίας, σε ένα οικογενειακό περιβάλλον γεμάτο αγάπη και κατανόηση. Μέχρι τα 14 του ήταν ένας πολύ καλός μαθητής και μέλος της τοπικής ομάδας κολύμβησης. Η μητέρα του θυμάται πως ήταν ένα αξιαγάπητο παιδί γεμάτο υγεία και ζωντάνια με διάθεση να μάθει τα πάντα." Ένα παιδί για το οποίο ο καθένας θα ήταν υπερήφανος" λέει χαρακτηριστικά. Παρ' όλα αυτά μέσα σε τέσσερα χρόνια, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε να παίζει με τα "φρουτάκια", κυριολεκτικά μεταλλάχτηκε."Δεν μπορούσε να περιμένει ούτε στιγμή μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες των καταστημάτων με τα "φρουτάκια". Ορμούσε μέσα γεμάτος αγωνία να φτάσει όσο πιο γρήγορα γινόταν στα μηχανήματα.

Ήταν αδύνατον να συγκεντρωθεί σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την ανάγκη του να ικανοποιήσει το πάθος του. Ήταν τόσο εξαρτημένος από τα "φρουτάκια" όσο ο αλκοολικός από το αλκοόλ και ο ναρκομανής από τα ναρκωτικά" περιγράφει η μητέρα του. Οι γονείς του για να τον βοηθήσουν αποφάσισαν να τον εποπτεύουν με βάρδιες κάθε όλη την διάρκεια της ημέρας. Όταν όμως τον άφηναν μόνο του, έστω και για λίγο, αυτός έτρεχε στα "φρουτάκια". Κάποτε του έκοψαν το χαρτζιλίκι σε μια ύστατη προσπάθεια να τον βοηθήσουν. Ο Ντέιβιντ προσπάθησε να αυτοκτονήσει παίρνοντας μεγάλη δόση ηρεμιστικών. Τον πρόλαβαν την τελευταία στιγμή. Τότε ήταν μόλις 16 ετών. Τώρα μπαινοβγαίνει στα διάφορα ιδρύματα και ό,τι λεφτά έχει τα ξοδεύει στο πάθος του.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση ή όντως τα "φρουτάκια" αποτελούν μια σοβαρή απειλή για την κοινωνία; Τα "Επίκαιρα" μίλησαν με τον καθηγητή ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Νότινγκαμ Μάρκ Γκρίφις. Ο Βρετανός καθηγητής θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως με εξειδίκευση στη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντι στο τζόγο. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 επιστημονικές μελέτες, δύο βιβλία σχετικά με την εξάρτηση του τζόγου και εκατοντάδες κείμενα σε διεθνή περιοδικά και εφημερίδες. Για την προσφορά του στην ψυχολογία έχει βραβευθεί επανειλημμένα από διάφορες χώρες του κόσμου, από τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία. Συχνά οι κυβερνήσεις των κρατών ζητούν τη συνδρομή του όταν θέλουν να καταργήσουν νόμο που αφορά τον τζόγο.

Είναι τελικά ο τζόγος είναι ασθένεια;
Ο ασθενής δεν είναι υπεύθυνος για την ασθένεια του. Ο τζογαδόρος και ο οποιοσδήποτε κρίνεται εξαρτημένος, σύμφωνα με την Ψυχολογία, έχει ένα μεγάλο ή μικρότερο μερίδιο ευθύνης για αυτή του την κατάσταση. Επίσης την ασθένεια συνήθως την αφήνουμε στα χέρια των γιατρών να την γιατρέψουν. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τις μορφές εξάρτησης. Αν δεν θέλει ο εξαρτημένος να απαλλαγεί από το πάθος του, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει καλά. Αν, λοιπόν, παραβλέπαμε τα δύο αυτά στοιχεία, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον εθισμό στον τζόγο ασθένεια και μάλιστα θανατηφόρα. Για μένα ο εθισμός στον τζόγο είναι ότι και ο εθισμός στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά. Μια εξάρτηση που μπορεί να σε καταστρέψει. Να σε κάνει ευάλωτο σε μια σειρά από άλλες πράξεις και τελικά να σε οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

Πόσο επικίνδυνο είναι για την οικογένεια και κατ επέκταση για την κοινωνία αν κάποιο μέλος της είναι εθισμένο στο τζόγο;
Με μια λέξη θα σας έλεγα καταστρεπτικό για όλη την οικογένεια και το στενό κοινωνικό περιβάλλον. Αν κάποιος είναι παντρεμένος με έναν που είναι εθισμένος στο τζόγο με μαθηματική ακρίβεια θα αντιμετωπίζει καθημερινά εκτός από συναισθηματικά και σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Συνήθως το ζευγάρι απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο,ενώ τα παιδιά, αν υπάρχουν στην οικογένεια, απομονώνονται και νιώθουν περιθωριοποιημένα. Συχνά μάλιστα παρατηρούνται παραβατικές συμπεριφορές ακόμη και σε αυτά. Υπολογίζεται πως ο τζογαδόρος επηρεάζει αρνητικά με την συμπεριφορά του 10 με 15 άτομα που βρίσκονται στο στενό του περιβάλλον. Πρέπει όμως να σας επισημάνω πως, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει η πλειοψηφία, οι επιπτώσεις του τζόγου δεν είναι οι ίδιες σε κάθε περίπτωση. Έτσι, π.χ είναι εντελώς διαφορετική η ψυχολογία του ανθρώπου που ποντάρει στα άλογα από αυτού που ποντάρει σε αγώνες ποδοσφαίρου ή που παίζει λόττο ή που παίζει "φρουτάκια". Ειδικά για όσους παίζουν "φρουτάκια" οι επιπτώσεις είναι πολύ πιο σοβαρές από άλλες μορφές τζόγου.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Γιατί πολύ απλά τα "φρουτάκια" δίνουν μικρά κέρδη και συχνά. Αυτός είναι ο τέλειος συνδυασμός για να εθιστεί κάποιος στο παιχνίδι. Με άλλα λόγια η μεγάλη παγίδα είναι οι λεγόμενες "στιγμές νίκης" οι οποίες είναι πολύ περισσότερες από άλλες μορφές τζόγου. Είναι εντελώς διαφορετικό να παίζεις μια φορά την εβδομάδα κάποιο παιχνίδι τύχης απλά και μόνο για την ευχαρίστησή σου από το να παίζεις καθημερινά. Είναι σαν να πίνεις αντί για ένα ποτήρι κρασί την εβδομάδα, πάνω από μια μπουκάλα την ημέρα. Πρέπει να σας επισημάνω ότι ποτέ μου δεν έχω συναντήσει κάποιον που να παίζει μόνο λόττο και να είναι εξαρτημένος τζογαδόρος. Και αυτό γιατί έχει πολύ χρόνο στην διάθεσή του μέχρι να δει το αποτέλεσμα της πράξης του. Στα "φρουτάκια" όμως μπορείς να στοιχηματίσεις μέχρι και 12 φορές το λεπτό έχοντας άμεσα το αποτέλεσμα των επιλογών σου. Μάλιστα, στα ανάλογα παιχνίδια μέσω ιντερνέτ μπορείς να στοιχηματίσεις μέχρι και 40 φορές το λεπτό. Ο στόχος λοιπόν των τυχερών αυτών παιχνιδιών είναι να σπαταλάει ο παίκτης όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο γίνεται μπροστά στο μηχάνημα. Έχετε υπόψη σας ότι τα "φρουτάκια" είναι σχεδιασμένα στο να προσφέρουν πολλαπλές εμπειρίες νίκης ή παρ ολίγον νίκης σε όσους παίζουν. Εκεί βρίσκεται και η μεγάλη παγίδα. Ο παίκτης δεν αισθάνεται ότι χάνει αλλά θεωρεί ότι πάντα κέρδισε ή ότι σχεδόν κέρδισε. Η βιομηχανία των τυχερών παιχνιδιών το γνωρίζει πολύ καλά αυτό το συναίσθημα και το εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Άλλωστε ακόμη και όταν ο παίκτης κερδίζει, τις περισσότερες φορές ξανά ποντάρει τα χρήματα του μια και τελικά αυτό που επιθυμεί είναι το παιχνίδι και όχι το κέρδος. Γι αυτό και τα "φρουτάκια" έχουν χαρακτηριστεί το "κρακ του τζόγου". Εξαιτίας των χαρακτηριστικών του: Είναι φθηνό και το αποτέλεσμα του άμεσο.

Γνωρίζετε ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να επιτρέψει την λειτουργία 30.000 παιχνιδομηχανών σε όλη τη χώρα. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για την κοινωνία;
Εξαρτάται από το τι ακριβώς κάνει η κυβέρνησή σας για να προετοιμάσει την κοινωνία για μια τόσο μεγάλη αλλαγή. Πόσο δηλαδή οι Έλληνες έχουν ενημερωθεί για τις καταστροφικές συνέπειες αυτών των μηχανών. Θα σας δώσω ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όταν στην Νότια Αφρική απελευθερώθηκε ο τζόγος, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δημιούργησε το λεγόμενο "Εθνικό Πρόγραμμα Υπευθυνότητας" το οποίο στόχο είχε, με διάφορα μέσα, να εκπαιδεύσει τους πολίτες για τα δεινά του τζόγου. Έτσι αρχικά δημιουργήθηκε μια ειδική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για τους τζογαδόρους. Παράλληλα, ξεκίνησε μια τεράστια διαφημιστική καμπάνια που προειδοποιούσε για τις αρνητικές συνέπειες του τζόγου, ενώ, τέλος δημιουργήθηκε και ένας αυτόνομος οργανισμός για την απεξάρτηση από αυτόν. Τα μέτρα συνέβαλαν στο να μην αντιμετωπίζει η Νότια Αφρική σήμερα σοβαρό πρόβλημα.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Αυστραλία. Στην δεκαετία του 90 απελευθέρωσε τον τζόγο χωρίς να πάρει κάποια μέτρα προστασίας των πολιτών, δίνοντας ανεξέλεγκτα άδειες λειτουργίας τέτοιων μηχανών. Σήμερα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, έχοντας ένα από τα υψηλοτέρα ποσοστά εθισμένων τζογαδόρων. Με λίγα λόγια δεν είναι δυνατόν να δίνονται ανεξέλεγκτα άδειες για την χρήση και εκμετάλλευση τέτοιων μηχανών χωρίς την εκπαίδευση προσωπικού που να τα διαχειρίζεται καθώς, και κυρίως, χωρίς την ενημέρωση των πολιτών για τις αρνητικές συνέπειες. Τέτοιες μηχανές θα πρέπει να επιτρέπονται μόνο σε χώρους όπου τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας των πολιτών. Γι' αυτό και είναι επικίνδυνο να λειτουργούν χωρίς αυστηρό έλεγχο και περιορισμό.

Πηγή: Περιοδικό «Επίκαιρα», 3 Φεβρουαρίου 2011.