5/7/10

Κυβερνητικά ρίσκα στην επιχείρηση εσόδων από τζόγο

Την ώρα που ο έλληνας φορολογούμενος υποβάλλεται στη σκληρή λιτότητα που φτάνει τα όρια της φτώχειας, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, φροντίζει για την... ψυχαγωγία του, προσφέροντας απελευθερωμένο τζόγο, που απειλεί να του πάρει και τις τελευταίες δεκάρες.

Υπό το πρόσχημα του προστίμου που μας επιβάλλει η Ε.Ε. γιατί η κυβέρνηση Σημίτη απαγόρευσε το 2002 κάθε ηλεκτρονικό παιχνίδι στη χώρα μας (το πρόστιμο επιβλήθηκε γιατί απαγορεύθηκαν τα ψυχαγωγικά παιχνίδια και όχι γιατί απαγορεύθηκαν τα «φρουτάκια», που καλώς απαγορεύθηκαν) και δίχως η πολιτεία να έχει κυνηγήσει τον υφιστάμενο παράνομο στοιχηματισμό, που βασιλεύει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, έρχεται τώρα να γεμίσει τις γειτονιές με ηλεκτρονικά παιχνίδια ελεγχόμενου στοιχηματισμού. Και φυσικά να δώσει άδειες για νόμιμα ιντερνετικά πονταρίσματα σε αθλητικό στοίχημα, πόκερ και ιππόδρομο.

Ο δηλωμένος πάντως πόθος του νομοσχεδίου που προετοιμάζει το υπουργείο για τη συγκεκριμένη αγορά δεν είναι τόσο η ρύθμισή της (νόμοι υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται), αλλά το 1,3 δισ. ευρώ που προβλέπει να εισπράξει το υπουργείο. Στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει η χώρα μας με την τρόικα προβλέπεται το 2011 να εισπραχθεί το ποσό των 700 εκατ. ευρώ από τις άδειες και τα δικαιώματα τυχερών παιγνίων, ενώ το 2012 θα εισπραχθούν 625 εκατ. ευρώ.

Η τελική διατύπωση του νομοσχεδίου συναντάει τις έντονες διαφωνίες αρκετών μελών της κυβέρνησης -γιατί όπως λένε η Ελλάδα θα καταντήσει απέραντο Λας Βέγκας- αλλά και των εταιρειών που λειτουργούν καζίνα στην Ελλάδα. Οι τελευταίες έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό, έχουν πληρώσει πολλά λεφτά για τις άδειες και τώρα βλέπουν ότι με τη διάδοση ηλεκτρονικών παιχνιδιών τζόγου στην κοινωνία θα χάσουν έσοδα. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει και δημόσιες δηλώσεις για την ανάγκη ελέγχου του τζόγου, γιατί έχει βαρύτατες κοινωνικές επιπτώσεις (Π. Ευθυμίου, Π. Μπεγλίτης κ.λπ.).

Υπό τις πιέσεις αυτές, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η αρχική πρόβλεψη για λειτουργία 50.000 ηλεκτρονικών μηχανών έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω.

Επίσης, το νομοσχέδιο εμπεριέχει και προβλέψεις που ίσως αποτελέσουν εμπόδια στην υλοποίησή του, γιατί έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί ανταγωνισμού. Για παράδειγμα, πηγές από την αγορά του τζόγου αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλεψη να δοθούν μία συν δύο άδειες για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών μηχανών βιντεολότο. Τη βασική άδεια θα πάρει ο ΟΠΑΠ και, στη συνέχεια, ο ίδιος ο οργανισμός θα κάνει διαγωνισμό και θα επιλέξει άλλους δύο αναδόχους, που θα λειτουργήσουν τα μηχανάκια. Μία τέτοια ρύθμιση μπορεί να εμπίπτει σε θέματα άνισης μεταχείρισης. Εγείρει και θέμα προμήθειας εξοπλισμού από το εξωτερικό, γιατί τέτοια μηχανάκια κατασκευάζονται μόνο από μεγάλες διεθνείς εταιρείες, με διεθνείς πιστοποιημένες πατέντες για να μην τα «πειράζουν» οι πονηροί, που θα στοιχίσει στον ΟΠΑΠ άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Μία άλλη τέτοια πρόβλεψη είναι αυτή που θέτει το κόστος της άδειας λειτουργίας ιντερνετικού στοιχήματος στο ποσό των 5 εκατ. ευρώ, το οποίο ενδέχεται να εκληφθεί ως εμπόδιο εισόδου (τέτοια ποσά διαθέτουν συγκεκριμένες μόνο εταιρείες).

Ελευθεροτυπία 04/07/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου