5/8/10

Εξαρτημένοι... με πτυχίο


Ανδρες 30 έως 39 ετών, έγγαμοι, με έμμισθη θέση πλήρους απασχόλησης και πανεπιστημιακής μόρφωσης είναι στην πλειονότητά τους τα άτομα που ζήτησαν θεραπεία

Με αλματώδη ρυθμό αυξάνεται τα τελευταία χρόνια η προσέλευση στο ΚΕΘΕΑ των ατόμων που ζητούν να απεξαρτηθούν από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2003 -που ξεκίνησε η λειτουργία του κέντρου απεξάρτησης «ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ» στην Αθήνα- μέχρι και το 2009 προσέφυγαν στις υπηρεσίες του συνολικά 960 χρήστες αλκοόλ και τζόγου.

Παράλληλα 1.118 άτομα -από το 2004 και μετά- ζήτησαν βοήθεια από την ίδια υπηρεσία για συγγενικό τους πρόσωπο που ήταν εθισμένο σ’ αυτές τις καταστάσεις.

Πρόκειται -στην πλειονότητά τους- για άνδρες, 30 έως 39 ετών, έγγαμους, με έμμισθη θέση πλήρους απασχόλησης και με πανεπιστημιακή μόρφωση (!).

Αυτό είναι το «προφίλ» του εξαρτημένου από το αλκοόλ ή τον τζόγο που περνά όλο και πιο συχνά το «κατώφλι» του ΚΕΘΕΑ ζητώντας απεγνωσμένα θεραπεία.



Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για άτομα με συναισθηματική, οικογενειακή και ψυχική αστάθεια που «ζουν» για να παίζουν τυχερά παιχνίδια ή για να κάνουν χρήση του αλκοόλ ξεφεύγοντας από τα φυσιολογικά όρια, με εριστική (συνήθως) συμπεριφορά στους γύρω τους. Οπως επισημαίνεται από το ΚΕΘΕΑ, η παροχή των υπηρεσιών του είναι δωρεάν, τηρείται το απόρρητο και προστατεύεται η ανωνυμία.

Το πρόγραμμα στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα (ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς και οικογενειακούς θεραπευτές).

Έθνος 04/08/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου