17/5/11
Αρρώστια ο τζόγος; Τι λένε στοιχεία & ψυχολόγοι
Σαράκι έχει γίνει για 400.000 Έλληνες ο τζόγος, ενώ το ένα τρίτο της απάτης που διαπράττεται παγκοσμίως έχει κίνητρο και αιτία τον τζόγο περίπου 400.000 άτομα στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν από παθολογική χαρτοπαιξία, έκτων οποίων το 30% είναι γυναίκες. Την ίδια στιγμή έχει αποδειχτεί ότι 1/3 της απάτης που διαπράττεται παγκοσμίως (κυρίως οικονομική) έχει σαν κίνητρο και αιτία τον τζόγο και την παθολογική χαρτοπαιξία. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, σχετικά με τον ιδιόμορφο αυτόν εθισμό, κατά τη διάρκεια διαλέξεων του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης με θέμα «Νέες μορφές παιδικής και εφηβικής κακοποίησης: Δυνατότητες αντιμετώπισης και πρόληψης».
Όπως εξήγησε ο κλινικός ψυχολόγος κ. Βασίλειος Θεοδώρου «τα τυχερά παιχνίδια είναι κοινωνικά αποδεκτά, ωστόσο μια μερίδα παικτών θα χάσει τον έλεγχο με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στη ζωή τους». Μάλιστα, όπως τόνισε, τα περισσότερα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα εθισμού με τον τζόγο, θα βρεθούν αντιμέτωπα και με προβλήματα που θα αφορούν στην απώλεια της ψυχικής τους ευημερίας, την κατάθλιψη, την κατάχρηση ουσιών και κυρίως του αλκοόλ, προβλήματα στον χώρο εργασίας, ακόμα και ανεργία, καθώς επίσης και ενδοοικογενειακές συγκρούσεις. Ωστόσο, το πρόβλημα διογκώνεται όλο και περισσότερο, καθώς καθημερινά τα φαινόμενα διαδικτυακού τζόγου από παιδιά και εφήβους αυξάνονται.
«Έφηβοι και παιδιά αποτελούν όλο και περισσότερο θύματα της βιομηχανίας του τζόγου, αφενός διότι η διείσδυση των τυχερών παιγνίων αυξάνεται παγκοσμίως και αφετέρου διότι οι νεότεροι διαθέτουν ήδη την προαπαιτούμενη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, την οποία χρησιμοποιεί κατά κόρον η βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών», τόνισε ο κ. Θεοδώρου και πρόσθεσε με νόημα ότι «η τόσο εύκολη μεταπήδηση των νέων αλλά και των εφήβων από τα τεχνικά ηλεκτρονικά παίγνια στα τυχερά, δημιουργεί τεράστιο προβληματισμό στους ειδικούς, ειδικότερα τώρα, που προαναγγέλλεται η μαζική VTLs (τυχερών παιχνιδιών) στη χώρα μας». Ειδικότερα όπως ανέφερε ο ψυχολόγος, ο οποίος είναι μέλος της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών, «το νομοσχέδιο αυτό το οποίο προωθεί η κυβέρνηση, επιτρέπει ουσιαστικά τη νομιμοποίηση περισσότερων από 50.000 κουλοχέρηδων και συναφών τυχερών παιγνίων -τα λεγόμενα φρουτάκια- τα οποία αποτελούν την κοκαΐνη του τζόγου» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Έκπληξη πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι, όπως επεσήμανε ο κ. Θεοδώρου, «η υλοποίηση του νομοσχεδίου περί νομιμοποίησης των τυχερών παιχνιδιών υπολογίζεται ότι θα επιφέρει στο κράτος για το 2011-12 κέρδη που ανέρχονται στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ και μάλιστα αποτελεί και όρο, ο οποίος περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο». Ωστόσο, η μικρή λεπτομέρεια, σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου, είναι ότι το κόστος για την τοποθέτησή τους ανέρχεται στα 2,8 δισ ευρώ!
Αναδημοσίευση από τον Αδέσμευτο Τύπο
16/5/11
Φρουτάκια: μια κυβερνητική εξαγγελία για τη "νέα κοινωνία των αξιών" / του Βασίλη Θεοδώρου
Από το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση επιχειρεί με σχετικό νομοσχέδιο να επανεισάγει το τζόγο της γειτονιάς, τα γνωστά «φρουτάκια», που είχαν απαγορευτεί από το 2002.
Το μέτρο έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα. Τα έσοδα έχουν προϋπολογιστεί κα έχουν αποτελέσει εδάφιο του «μνημονίου», χωρίς να μας το έχουν ζητήσει οι δανειστές μας. Ο τζόγος γίνεται έτσι άμεσα προσβάσιμοc σε μεγάλη μερίδα των Ελλήνων προκειμένου να εισπραχτούν τέλη και φόροι. Η κυβέρνηση ενώ αδυνατεί να πατάξει τον παράνομο τζόγο ισχυρίζεται ότι αυτό θα συμβεί αυτόματα μέσα από τη νομιμοποίηση. Στην πραγματικότητα νόμιμα και παράνομα δίκτυα θα λειτουργούν παράλληλα, με ανυπολόγιστες κοινωνικές κα οικονομικές συνέπειες.
Η διαθεσιμότητα και η ευκολία της πρόσβασης αποτελούν παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αύξηση των τακτικών ή ευκαιριακών παικτών. Παράλληλα θα αυξηθούν και αυτοί που θα ασθενήσουν ψυχικά, οι παθολογικοί παίκτες.
Οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι:
- Τα VLT (Video Lottery Terminal) ή «φρουτάκια», αποτελούν την πιο εθιστική μορφή του τζόγου, επειδή κανείς ποντάρει μικρά ποσά, επαναλαμβανόμενα και μαθαίνει αμέσως αν κέρδισε.
- Οι νεαροί άνδρες (16-30) που παίζουν«φρουτάκια» αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από προβληματικό τζόγο.
- Η πλειονότητα των παθολογικών παικτών εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και θυμού, κάνει κατάχρηση αλκοόλ, έχει σκέψεις για αυτοκτονία, εμφανίζει επαγγελματικές δυσκολίες, ψεύδεται και συχνά εξαπατά, παρουσιάζει διανοητική εξασθένηση (σκέψη, μνήμη, επίλυση προβλήματος, συγκέντρωση, χρόνιο στρες).
- Συνήθη αποτελέσματα του τζόγου είναι η κατασπατάληση πόρων και η υπερχρέωση, η διάρρηξη των οικογενειακών σχέσεων, η επιβάρυνση της ψυχικής και σωματικής υγείας των άλλων μελών της οικογένειας, τα διαζύγια, η απώλεια κοινωνικής ζωής και η παραβατικότητα.
- Τα χρήματα που κάποιος παίζει (ένας παίκτης παίζοντας με κέρματα δαπανά περίπου 72 ευρώ σε μια ώρα), αφαιρούνται από τις ανάγκες της οικογένειας και από την τοπική οικονομία (διότι αντί κανείς να ψωνίζει, δαπανά τα χρήματα στο τζόγο).
- Η συνεχής προβολή του τζόγου στα ΜΜΕ, τον κινηματογράφο και την διαφήμιση ενθαρρύνει τους ανθρώπους, κυρίως παιδιά και εφήβους, να τον αποδέχονται ως μια συναρπαστική δραστηριότητα. Επιπλέον λειτουργεί ως δέλεαρ, καθώς πάντα δημιουργεί και την παραπλανητική εντύπωση πως οι περισσότεροι παίκτες κερδίζουν.
Παρά την καθολική αντίθεση των Ελλήνων πολιτών (το 77% διαφωνεί κάθετα), η κυβέρνηση κόβει και ράβει το νομοσχέδιο εδώ και μήνες, με στόχο να παραπλανήσει την κοινή γνώμη για τις προθέσεις της και να ικανοποιήσει τους γνωστούς επιχειρηματίες (που είναι ταυτόχρονα εργολάβοι του δημοσίου και καναλάρχες), που θα πάρουν τις άδειες του νόμιμου τζόγου.