5/7/10

Εθισμένοι στα «φρουτάκια»

Εντονα κοινωνικά προβλήματα και έξαρση της εγκληματικότητας, κυρίως στους νέους ηλικιακά παίκτες, έχει προκαλέσει η απελευθέρωση της αγοράς τζόγου στην Ισπανία και τη Βρετανία, όπου τα λεγόμενα «φρουτάκια» είναι διάσπαρτα σε κάθε γειτονιά.

Τα στοιχεία, που ακολουθούν, δείχνουν πολύ χαρακτηριστικά το πρόβλημα:

Στην Ισπανία τα «φρουτάκια» νομιμοποιήθηκαν το 1981, με αρχική πρόθεση του κράτους να απευθύνεται ο τζόγος κυρίως στους τουρίστες. Σήμερα, όμως, οι επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών συντηρούνται κατά 95% από τους ίδιους τους Ισπανούς. Δεκάδες χιλιάδες φρουτάκια είναι «φυτεμένα» σε κέντρα αναψυχής, μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα, πρατήρια καυσίμων κ.ά., οδηγώντας εκατομμύρια πολίτες στον εθισμό, σε ψυχολογικά, οικονομικά, οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα, σε εγκληματικές πράξεις προκειμένου να βρουν πόρους για να τζογάρουν, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ειδικοί στα πολυάριθμα κέντρα απεξάρτησης που δημιουργήθηκαν.

Σύμφωνα με έρευνες, πάνω από 70% των παθολογικών τζογαδόρων είχαν εθισμό στα «φρουτάκια». Από αυτά, πολλοί έχασαν τη δουλειά τους, διέλυσαν το σπίτι τους, έχασαν τις περιουσίες τους, έγιναν αντιπαραγωγικοί για την κοινωνία στην οποία ζούσαν, αποξενώθηκαν από συγγενείς και φίλους ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία. Οι περισσότεροι παθολογικοί τζογαδόροι είναι άντρες, ηλικίας 18-40, χαμηλότερων μορφωτικών και οικονομικών επιπέδων, ενώ μοιράζονται την ίδια παράλογη λογική του «αυτό είναι το μηχάνημά μου και ξέρω πότε να σταματήσω». Σημειώνεται ότι έρευνες κατέδειξαν ότι 80% των νέων 16 ετών έχουν παίξει τυχερά παιχνίδια. Σήμερα οι Ισπανοί ξοδεύουν ετησίως το μεγαλύτερο ποσοστό των εισοδημάτων τους στον τζόγο από κάθε άλλο λαό.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Στη Βρετανία λειτουργούν τα βιντεολότο (αυτά που θα τοποθετηθούν και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες). Υπάρχουν 250.000 φρουτάκια, σε αναλογία, δηλαδή, 1 μηχάνημα προς 250 κατοίκους, όπως προγραμματίζεται και στη χώρα μας με τα 50.000 μηχανάκια βιντελότο. Τα στοιχεία στη Βρετανία δείχνουν ότι:

- Στα φρουτάκια με το μικρότερο επιτρεπόμενο ποσό στοιχηματισμού, ο παίκτης χάνει κατά μέσο όρο 36 ευρώ ανά μισή ώρα παιχνιδιού.

- Τρεις στους 4 Βρετανούς παίζουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και χάνουν συνολικά πάνω από 11,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

- Οι παίκτες συχνά χάνουν γεύματα για να μην σταματήσουν να παίζουν και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί μέχρι και η χρήση καθετήρων (!) για να μην χρειάζεται να πάνε στην τουαλέτα.

- Ενα στα 25 εγκλήματα, που διαπράττονται από ανηλίκους, σχετίζεται με τα φρουτάκια γιατί τα παιδιά κλέβουν για να έχουν χρήματα να παίξουν.

Στα βρετανικά ταμεία εισρέουν συνολικά 2,4 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση όχι μόνο των κουλοχέρηδων αλλά κάθε μορφής τζόγου. Στην Ελλάδα με τα πολύ χαμηλότερα εισοδήματα και το 1/6 του συνολικού πληθυσμού σε σχέση με τη Μ. Βρετανία οι αρμόδιοι ευελπιστούν να συγκεντρώσουν 1,3 δισ. ευρώ την προσεχή διετία.

Επισημαίνεται ότι προσφάτως η Ιταλία νομιμοποίησε 57.000 μηχανάκια, σε πληθυσμό 60 εκατ. κατοίκων, δηλαδή 1 μηχανάκι προς 1.052 κατοίκους. Στην Ελλάδα προαναγγέλλεται η χορήγηση αδειών για 50.000 μηχανάκια (1/250 κατοίκους).

Η Ιταλία, όμως, διαθέτει μόλις 4 καζίνα κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία και την Ελβετία και ένα στη Βενετία, όλα απαρχαιωμένα και με 90% πελατεία τουρίστες, που δημιουργούν έσοδα 2,2 εκατ. ευρώ και ελάχιστους κουλοχέρηδες και, ως εκ τούτου, υπάρχει ένα περιθώριο ανοίγματος της αγοράς. Στην Ελλάδα των 9 μεγάλων, ως επί το πλείστον, καζίνων λειτουργούν 4.500 μηχανάκια, με έσοδα 344 εκατ. ευρώ.

Εάν «γεμίσουν» οι γειτονιές με «φρουτάκια», η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι κατ' αρχάς θα μεταφερθούν οι τωρινοί παίκτες των καζίνων σε αυτά, ενώ σταδιακά θα προσελκυσθεί νέα πελατεία, με την εμπειρία της Ισπανίας και της Βρετανίας να προδιαγράφουν μία νέα γενιά Ελλήνων, εθισμένων στον τζόγο με τις παρενέργειες, που αναφέρθηκαν...

Κέρδος 04/07/2010

3 σχόλια:

  1. φιλε για τα ΚΑΖΙΝΟ δεν λες τιποτα γιατι.... νομιζεται τον κοσμο για τοσο κοροιδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εαν σταματησεις ενα λεωφορειο που επιστρεφει απο το ΚΑΖΙΝΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ στην αθηνα και τους κανεις σωματικη ερευνα δεν θα βρεις ουτε δεκαρα τσακιστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλα ολα αυτα, αλλα δεν ειναι υπευθυνος των πραξεων του ενας ενηλικος? Συμφωνω να ειναι νομιμο ανω των 18 ετων, αλλα απο εκει και περα ο καθενας μας θα πρεπει να αποφασιζει για τον εαυτο του. Στο κατω κατω ποιοι ειμαστε εμεις που θα αποφασισουμε για το καλο του αλλου? Μηπως πανω στην ανυσηχια μας καταφευγουμε σε φασιστικες πρακτικες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή