8/4/11

5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Δήμου Αθηναίων, του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και της Ελληνικής Ψυχιατρική Εταιρίας διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρία Μελέτης & Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης και το Psychology Department, Hellenic American University, το 5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 18 Μαΐου 2011 και ώρες 9.00 πμ έως 9.00 μμ στο Αμφιθέατρο της ΕλληνοΑμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, Αθήνα.

Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών συμμετέχει στο συνέδριο και διοργανώνει το πάνελ "Οι επιπτώσεις της εξάπλωσης του ηλεκτρονικού τζόγου στους νέους".

Ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών κ. Βασίλης Θεοδώρου, Κλινικός Ψυχολόγος, PhD, στις 16.05.11 και ώρα 12:30 θα αναπτύξει το θέμα “Σύγχρονα χαρακτηριστικά και επιπτώσεις της Παθολογικής χαρτοπαιξίας”.

Περίληψη θέματος:

"Τα τυχερά παιχνίδια αποτελούν έναν κοινωνικά αποδεκτό τρόπο απασχόλησης του ελεύθερου χρόνου. Μια μερίδα των παικτών θα χάσουν τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στη ζωή τους. Τα προβλήματα αυτά αφορούν στην απώλεια της ψυχικής τους ευημερίας, στην κατάθλιψη, το παθολογικό άγχος, την κατάχρηση ουσιών ή την προβληματική χρήση αλκοόλ, στην απώλεια της παραγωγικότητας του ατόμου, σε οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, ενδοοικογενειακές συγκρούσεις και στη διάπραξη παρανόμων πράξεων για την εξασφάλιση πόρων για περαιτέρω στοιχηματισμό.

Τα VLT’s (Video Lottery Terminals) αποτελούν τα πλέον εθιστικά τυχερά παιχνίδια, καθώς το διάστημα από τον στοιχηματισμό μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος είναι πολύ μικρό, ενώ η ευκαιρία για να ξαναπαίξει κάνεις είναι άμεση. Οι περιρρέουσες συνθήκες, το μέγεθος του πονταρίσματος ή/και η μεγάλη συχνότητα μικρών στοιχημάτων οδηγούν τον παίκτη, βάσει των νόμων της μάθησης, σε απώλεια ελέγχου.

Σε έναν αριθμό ανθρώπων εμφανίζεται αδυναμία ελέγχου της παρόρμησης για στοιχηματισμό και σταδιακά εγκαθίσταται διαταραχή. Έφηβοι και παιδιά αποτελούν όλο και περισσότερο τα θύματα της βιομηχανίας του τζόγου, αφενός διότι η διείσδυση των τυχερών παιγνίων αυξάνεται παγκοσμίως και αφετέρου διότι οι νεότεροι διαθέτουν ήδη την προαπαιτούμενη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, την οποία χρησιμοποιεί κατά κόρον η βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στους ειδικούς για την εύκολη μεταπήδηση των ανηλίκων και των νέων από τα τεχνικά ηλεκτρονικά παίγνια στα τυχερά, τη στιγμή που προαναγγέλλεται και η μαζική εισαγωγή των VLTs στη χώρα μας. Στην παρούσα εργασία θα παρουσιάσουμε τις νεότερες εξελίξεις στην ασθένεια της Παθολογικής Χαρτοπαιξίας, καθώς και ερευνητικά δεδομένα από σχετική έρευνα που διεξήγαγε η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών."

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης & Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης όπου μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα και τις περιλήψεις όλων των ομιλητών του συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου