21/4/11

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ

Συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων κ. Θεοδώρου είχαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στα γραφεία τους. Από την πλευρά των Οικολόγων Πράσινων, συμμετείχαν ο Γιάννης Τσιρώνης και η Ιωάννα Κοντούλη.

Ο κ. Θεοδώρου ανέλυσε στους εκπροσώπους των Οικολόγων Πράσινων, τις καταστρεπτικές συνέπειες από την διασπορά των τυχερών παιγνιδιών με το νέο νομοσχέδιο, ιδιαίτερα των γνωστών και από το πρόσφατο παρελθόν ως «φρουτάκια». Παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά παιγνίδια ευθύνονται για το 85% των εθισμών στον τζόγο, καθώς δεν απαιτούν καμία δεξιότητα, απομονώνουν τον παίκτη από τον περίγυρο και επιταχύνουν δραματικά το ποσό χρημάτων, που μπορεί να διακινδυνεύσει ένας παίκτης σε μικρό χρονικό διάστημα.

Τα τυχερά αυτά παίγνια αποτελούν τελείως διαφορετική κατηγορία από τα «τεχνικά» ηλεκτρονικά παιχνίδια, που απαιτούν δεξιότητες και δεν αποδίδουν χρηματικά κέρδη, είχαν όμως απαγορευθεί και αυτά. Η νομιμοποίηση θα πρέπει να αφορά μόνο την τελευταία αυτή κατηγορία μη τυχερών παιχνιδιών, στα οποία και μόνο αναφερόταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καταδίκαζε τη χώρα μας.

Το κράτος προσδοκά να εισπράξει από την λειτουργία αυτών των παιγνιδιών 1.3 δις ευρώ σε ετήσια βάση. Οι εκτιμήσεις όμως αυτές είναι εντελώς πλασματικές, αφού σημαντικό τμήμα τους ήδη εισπράττεται από άλλα τυχερά παιγνίδια (ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΠΟ, ΛΑΧΕΙΑ), που θα χάσουν τμήμα των εσόδων τους από τα ηλεκτρονικά παιγνίδια. Κατά τον κ. Θεοδώρου επιστημονικές μελέτες στις ΗΠΑ δείχνουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις το κόστος από τις καταστρεπτικές συνέπειες του τζόγου είναι 3πλάσιο από τα έσοδα. Στον οικονομικό παράγοντα πρέπει να προσθέσουμε ένα «απεχθές» κόστος που προκύπτει από διαλυμένες οικογένειες, εκπλειστηριασμούς, κόστος ψυχιατρικής παρακολούθησης εξαρτημένων, παραβατικής συμπεριφοράς εφήβων που ενεπλάκησαν εν αγνοία των γονιών τους.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο για τα τυχερά παίγνια και να επανεξεταστεί ριζικά μετά από αναλυτική επιστημονική έρευνα για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενη υλοποίηση των διατάξεών του.

Όπως δήλωσε μετά την συνάντηση ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Γ. Τσιρώνης:

«Η κυβέρνηση, αντί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για αναθέρμανση μίας βιώσιμης οικονομίας, που να σέβεται τον πολίτη και το περιβάλλον και να προσφέρει θέσεις εργασίας, προσπαθεί απλώς να εισπράξει χρήματα, από το υστέρημα των πολλών. Ο οργανωμένος τζόγος είναι μία νοσηρή και αντιπαραγωγική δραστηριότητα. Αντί να προσθέτει πλούτο στην κοινωνία, εκμεταλλεύεται την οικονομική απόγνωση των ανθρώπων, για να τους στρέψει σε μία φρούδα ελπίδα εύκολου πλουτισμού. Μετά το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και τη βίαιη αναδιανομή με τα μέτρα για την κρίση, φοβόμαστε ότι θα ζήσουμε μία ακόμα καταστρεπτική αναδιανομή πλούτου, από τις τσέπες ανυποψίαστων, στις τσέπες επιτήδειων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου