28/2/11

Συμπεράσματα διαβούλευσης με θέμα «Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων».

Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων διοργάνωσε την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011 διαβούλευση με θέμα «Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης “Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων”».

Οι συμμετέχοντες, στις εισηγήσεις τους μεταξύ άλλων τόνισαν:

Βασίλης Θεοδώρου, εκπρόσωπος Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων

Η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι παρουσίασε ένα σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, το οποίο επανέφερε πρόσφατα με τροποποιήσεις που δεν αγγίζουν τη φυσιογνωμία του. Ο λόγος της κυβερνητικής εμμονής εντοπίζεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ το 2011 και στα 625 εκατομμύρια ευρώ το 2012 για τα οποία έχει συμφωνηθεί η είσπραξή τους στο Μνημόνιο. Αποτελούν προσχήματα η πάταξη του παράνομου τζόγου, οι διαφεύγοντες φόροι και η καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τα φρουτάκια αποτελούν το φθηνό, εθιστικό ναρκωτικό του τζόγου και ο συνοικιακός τζόγος το πλαίσιο για την έμμεση φορολόγηση των απελπισμένων. Θα υπάρξει ανυπολόγιστο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Γιάννης Παπαμιχαήλ, καθηγητής εκπαιδευτικής ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Ο τζόγος έχει πολλές πτυχές, κυρίως κοινωνικοπολιτισμικές. Υπάρχει μια διαδικασία καζινοποίησης που κινείται παράλληλα με μια διαδικασία μαφιοποίησης. Ένα τμήμα της κοινής γνώμης δεν διαφωνεί με τη καζινοποίηση και την ανεξέλεγκτη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ο τζόγος στις κοινωνικές συνειδήσεις νομιμοποιήθηκε δια του ρεύματος του εκσυγχρονισμού μέσω του παρασιτισμού, τα τελευταία 30 χρόνια. Με αφορμή την κρίση χρέους η καζινοποίηση συνιστά ένα επόμενο βήμα. Έχει αλλάξει η αντίληψη για την έννοια της τύχης –από το πεπρωμένο έχουμε πάει στη στατιστική τύχη από την οποία προκύπτει ο εθισμός. Τα φρουτάκια θα τα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα. Ο ΟΠΑΠ αποτελεί τη χρυσή εφεδρεία των ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλει το Μνημόνιο.

Μανώλης Μηλιαράκης, δημοσιογράφος, πρόεδρος Χριστιανικής Δημοκρατίας

Υπάρχει μια βασική συμφωνία αντίθεσης στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του τζόγου. Η κυβέρνηση εισπράττει από τους φτωχούς με βάση το Μνημόνιο και ταυτόχρονα διασφαλίζει κέρδη για τους κεφαλαιοκράτες. Το νομοσχέδιο κινείται σε αυτή τη λογική. Δεν πρέπει να νομιμοποιηθούν τα φρουτάκια, αλλά να μειωθούν όλες οι μορφές τζόγου. Αυτό αποτελεί θέση βασισμένη σε αρχές που προσπαθούν να προστατεύσουν τα λαϊκά συμφέροντα.

Νίκος Καργόπουλος, εκπρόσωπος ΑΣΚΕ

Το μέγεθος του προβλήματος είναι πολύ μεγάλο και η κοινή γνώμη δεν το έχει αντιληφθεί. Η αντίθεση θα πρέπει να είναι σε δύο επίπεδα, και στον παράνομο τζόγο και στα φρουτάκια, στον εκτεταμένο συνοικιακό τζόγο. Εκτός από τα κόμματα, θα πρέπει να ενημερωθούν και κοινωνικοί φορείς , έτσι ώστε να διευρυνθεί το κίνημα κατά της διεύρυνσης του τζόγου.

π. Παναγιώτης Βουρδουνιώτης, εκπρόσωπος ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας

Τα προβλήματα που θα υπάρξουν από την επέκταση του τζόγου δεν θα είναι μόνο κοινωνικοοικονομικά, αλλά επέρχεται πλέον η αλλοίωση του προσώπου. Στην παρούσα φάση υπάρχουν δύο προοπτικές. Η μια είναι η καταστολή που αφορά όχι μόνο την πάταξη του παράνομου τζόγου, αλλά και τον καλύτερο έλεγχο των νέων μορφών νόμιμου τζόγου, και στο σημείο αυτό το νομοσχέδιο δεν προτείνει αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου, ίσως ο ΟΠΑΠ να είναι πιο αξιόπιστος. Η δεύτερη αφορά την πρόληψη, που είναι μια μελλοντική διαδικασία, αλλά είναι απαραίτητο να γίνει.

Ιωάννης Δημάκης, νομικός, υποστράτηγος της ΕΛΑΣ ε.α. & εκπρόσωπος της ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης

Δεν αποτελεί κίνδυνο ο ΟΠΑΠ, αλλά η ελεύθερη εκμετάλλευση του τζόγου. Οι ιδιώτες δεν εξασφαλίζουν αξιοπιστία με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η προστασία των παιδιών από την επέκταση του συνοικιακού τζόγου με τα φρουτάκια. Αυτός ο τζόγος θα πλήξει τα οικονομικά των νοικοκυριών. Η εκκλησία κάνει αγώνα για να συσπειρώσει τους νέους. Με τα φρουτάκια η εκκλησία κινδυνεύει να απογυμνωθεί από νέους ανθρώπους.

π. Χρήστος Χριστοδούλου, εκπρόσωπος της ιεράς Μητροπόλεως Πειραιά

Αυτά θέλει να εφαρμόσει μια σοσιαλιστική κυβέρνηση; Υπάρχει προσπάθεια εξαχρείωσης του πολίτη. Από την εξομολογητική πείρα φαίνεται ότι υπάρχει εθισμός, επομένως τα φρουτάκια θα χειροτερεύσουν την κατάσταση. Να καταπολεμηθεί η μανία του κέρδους και οι πλουτοκράτες που την προωθούν. Η εργασία αποτελεί τη μόνη πηγή εισοδήματος και δικαίωμα του πολίτη. Αντί να ικανοποιήσουν αυτό το δικαίωμα δίνουν φρουτάκια. Αν περάσουν, τα παιδιά θα επηρεασθούν σοβαρά και θα χάσουν τη διάθεση καθώς και την ενέργεια τους.

Δημήτρης Πίγκος, γενικός γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ)

Βασίλης Κοντώσης, πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Αττικής (ΕΠΠΑΠ)
Γιώργος Πουλημάς, γενικός γραμματέας Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Αττικής (ΕΠΠΑΠ)

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΠΠΠ και της ΕΠΠΑΠ εξήγησαν τη στάση των επαγγελματιών πρακτόρων τόσο απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης όσο και στο ρόλο του ΟΠΑΠ. Εκτίμησαν ότι ο ΟΠΑΠ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση αν προχωρήσει το νομοσχέδιο. Οι επαγγελματίες πράκτορες δεν διάκεινται ευμενώς απέναντι στα φρουτάκια, αλλά αν η κυβέρνηση επιμείνει στο άνοιγμα του τζόγου τότε είναι καλύτερο να έχει ο ΟΠΑΠ τον έλεγχο της κατάστασης. Με βάση την ιστορία του, δεν υπήρξε ποτέ εθισμός από τα παιχνίδια που διαχειρίσθηκε ο ΟΠΑΠ. Τα πρακτορεία είναι αίθουσες ψυχαγωγίας και όχι ανεξέλεγκτου κέρδους, απαγορεύουν την είσοδο ανηλίκων και μπορούν να χειρισθούν υπεύθυνα όλες τις μορφές παιγνίων και στοιχηματισμού. Ο ΟΠΑΠ μπορεί να διασφαλίσει στην κυβέρνηση τα έσοδα που η ίδια εισηγήθηκε και δεν τα επέβαλε η τρόικα. Η εφορία δεν μπορεί να ελέγξει τα φρουτάκια αν δεν είναι online και επομένως δεν θα συλλέγει έσοδα. Είναι αναγκαία η διαφώτιση της κοινωνίας και η προστασία της οικογένειας. Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την εξεύρεση των εσόδων που προσδοκά η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου