16/2/11

Στοιχεία από την έρευνα τυχερών παιχνιδιών στη Μ. Βρετανία

Τα συμπεράσματα που αναδείχτηκαν από την έρευνα της Βρετανικής Gambling Commission έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο Βρετανικός Τύπος αναφέρεται στην αύξηση των εθισμένων από τυχερά παιχνίδια μετά από τη «χαλάρωση» των σχετικών νόμων καθώς τουλάχιστον 451.000 πολίτες του Η.Β. αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό πρόβλημα εθισμού. Κατά μέσο όρο ο κάθε παίκτης με παθολογικό εθισμό έχει δημιουργήσει χρέη ύψους 17.500 λιρών. (20.895 Ευρώ)
Συγκεκριμένα, 73% των Βρετανών έπαιξαν τυχερά παιχνίδια το 2010. Το πιο δημοφιλές παιχνίδι είναι η κρατική Λοταρία με 59%, το «ΞΥΣΤΟ» και οι Ιπποδρομίες με 24% και 16% αντίστοιχα και τα «φρουτάκια» με 13%.
Το ποσοστό των ενηλίκων που χρησιμοποίησε το διαδίκτυο για τυχερά παιχνίδια ήταν της τάξης του 14% για να παίξουν online casino, φρουτάκια και bingo ή για να στοιχηματίσουν online σε αθλητικά γεγονότα.

Το ποσοστό των παθολογικών τζογαδόρων αυξήθηκε από 0,6% το 2007 σε 0,9% το 2010. Το νούμερο μπορεί να φαίνεται μικρό σαν ποσοστό αλλά αντιπροσωπεύει σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες που λόγο του πάθους τους έχουν συσσωρεύσει συνολικά χρέη ύψους 9.423.645.000 Ευρώ. Σημαντικότερο μάλιστα είναι το γεγονός της αύξησης του παθολογικού εθισμού κατά 50% σε μόλις τρία χρόνια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της Μ. Βρετάνιας με τους Εργατικούς να κατηγορούνται ότι με τη ρύθμιση για τα τυχερά παιχνίδια που ψήφισαν το 2005 απελευθέρωσαν περεταίρω τον τζόγο χωρίς να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των πολιτών.

Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα κάνει ανάλογα – ή και μεγαλύτερα – λάθη που θα έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας.

Το πλήρες κείμενο της έρευνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου