29/3/11

Ημερίδα: "Οι τραγικές επιπτώσεις των Τυχερών Παιχνιδιών"




Υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά διοργανώνεται η Ημερίδα: "Οι τραγικές επιπτώσεις των Τυχερών Παιχνιδιών".
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο "Πνευματικό Κέντρο" του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος την Κυριακή 3 Απριλίου και ώρα 12:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Συντονιστές
  • Εμμανουήλ Μηλιαράκης – Πρόεδρος Χριστιανικής Δημοκρατίας
  • Ευάγγελος Χωραφάς – Εκδότης

Ομιλητές
  • Στέλιος Παπαθεμελής – Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης
  • Κώστας Τσαρουχάς – Δημοσιογράφος
  • π. Μεθόδιος Κρητικός – Ιεροκήρυκας Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς
  • Βασίλης Θεοδώρου – Εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων

21/3/11

Θέσεις και αντιθέσεις για το Ν/Σ ρύθμισης της αγοράς τυχερών παιγνίων

Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων παρουσιάζει εν συντομία τα επιχειρήματα της στο video καθώς και τους λόγους καθιστούν απολύτως αναγκαία τη διεξαγωγή ολοκληρωμένης μελέτης σκοπιμότητας για τη λειτουργία μαζικού, νόμιμου τζόγου στην Ελλάδα από εγνωσμένου κύρους επιστημονικό φορέα.

Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων θεωρεί ότι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που διακηρύσσει το νομοσχέδιο και ζητά το άμεσο πάγωμα του νομοσχεδίου «Ρύθμισης της Αγοράς Παιγνίων» μέχρι να πραγματοποιηθεί η εν λόγω μελέτη και να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα της.

17/3/11

1η Διεπιστημονική Ημερίδα για τον Εθισμό στα Τυχερά Παιχνίδια

Tο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής & Περίθαλψης «Κωστής Μπάλλας» διοργανώνει την 1η Διεπιστημονική Ημερίδα για τον Εθισμό στα Τυχερά Παιχνίδια υπό τον τίτλο «Αντιμετωπίζοντας την Κρίση». Η Ημερίδα θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2010 και ώρα 15:00 στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel.

Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων συμμετέχει στην Hμερίδα μέσω του εκπροσώπου της, Βασίλη Θεοδώρου, πρώην Προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων.

Η Ημερίδα επιδιώκει να αναδείξει τις πολλαπλές αρνητικές διαστάσεις του εθισμού στα τυχερά παίγνια που στη χώρα μας αποσιωπούνται καθώς το σοβαρότατο αυτό θέμα παραμένει ταμπού για την ευρύτερη ελληνική κοινωνία λόγω άγνοιας, ελλιπούς ενημέρωσης και κυρίαρχου φόβου κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Εν όψει, μάλιστα, των ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση για τη νομιμοποίηση του παράνομου τζόγου μέσω της αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών και του διαδικτυακού στοιχηματισμού, η εμπεριστατωμένη ανάλυση των κινδύνων που ελλοχεύουν για την κοινωνία στο σύνολό της και ειδικότερα τους νέους καθίσταται επιτακτικότερη από ποτέ.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας ειδική μνεία θα γίνει σε φλέγοντα θέματα όπως ο εθισμός των εφήβων στα τυχερά παιχνίδια, η βαίνουσα διείσδυση του παράνομου στοιχηματισμού στο διαδίκτυο και η αντιμετώπισή του από τις διωκτικές αρχές, οι δυνατότητες θεραπείας της εξάρτησης μέσω των κρατικών δομών αλλά και ιδιωτικών πρωτοβουλιών όπως το ίδιο το Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής & Περίθαλψης «Κωστής Μπάλλας». Επίσης, θα επιχειρηθεί η παρουσίαση ενός αποστάγματος «καλών πρακτικών» που προκύπτουν από το βρετανικό παράδειγμα, καθώς στη Βρετανία λόγω της έντασης του προβλήματος έχουν αναπτυχθεί εξειδικευμένες δομές για τη διαχείριση και αντιμετώπισή του.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

  • Νίκος Κωνσταντόπουλος, Συντάκτης Εφημερίδας «Ιατρικού Τύπου» – Συντονιστής Ημερίδας, Χαιρετισμός
  • Ανδρέας Φουντουλάκης, Κοινωνιολόγος – Εγκληματολόγος M.Sc., Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής & Περίθαλψης “Κωστής Μπάλλας” – «Παρουσίαση του Προγράμματος Ψυχολογικής Υποστήριξης Εθισμένων παιχτών»
  • Dr. Adrian Scarfe, Head of Clinical Services, GamCare Organisation, UK– “Technology and Gambling Addiction”
  • Γιάννης Γρηγορίου, Ψυχίατρος, Δ/ντής Μονάδας Απεξάρτησης από Αλκοόλ, Φάρμακα & Τυχερά Παιχνίδια του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης – «Η εμπειρία του προγράμματος απεξάρτησης από αλκοόλ, φάρμακα και τυχερά παιχνίδια του Ψ.Ν.Θ. στην αντιμετώπιση του εθισμού από τυχερά παιχνίδια»
  • Βάνια Φυσούν, Κλινική Ψυχολόγος M.Sc., Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο – «Εθισμός στο Διαδίκτυο»
  • Αντώνιος Πάριος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Θεραπευτικού Προγράμματος ΑΛΦΑ-ΚΕΘΕΑ – «Παρουσίαση του Προγράμματος ΑΛΦΑ»
  • Βασίλης Θεοδώρου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής Συμπεριφοράς, Εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών – «Οι θέσεις της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών»
  • Μανώλης Σφακιανάκης, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Δ/νσης Ασφάλειας Αττικής – «Διαδίκτυο & Τυχερά Παιχνίδια, η εμπειρία της Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος»
  • Εκπρόσωπος Γιατρός Νοσοκομείου Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού, Μονάδα Εφηβικής Υγείας –«Έφηβοι και Εθισμός στα Τυχερά Παιχνίδια»

16/3/11

Μανώλης Ρασούλης

Ο μεγάλος τραγουδοποιός, τραγουδιστής και συγγραφέας Μανώλης Ρασούλης έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Με σεβασμό στη μνήμη του και χωρίς σχόλια παραθέτουμε τις δηλώσεις που είχε κάνει στη Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων λίγες μέρες πριν.

Μανώλης Ρασούλης – Τραγουδοποιός, τραγουδιστής, συγγραφέας



Θα προτιμούσα λιγότερο τζόγο και περισσότερη παράγωγη. Βιώσαμε μια έμφαση στο τζόγο και κακές καταστάσεις και με το χρηματιστήριο. Άνθρωποι έχασαν τα λεφτά τους και οικογένειες διαλύθηκαν. Νομίζω ότι όλη η φιλοσοφία της παρούσης κοινωνίας στηρίζεται στο τζόγο και τα βραδινά κέντρα. Ένας γενικός χαβαλές, χωρίς περιεχόμενο, χωρίς προοπτική και χωρίς όραμα. Έτσι φτάσαμε στο χάλι που φτάσαμε. Κάποια αλητεία κατευθύνει αυτή τη χώρα προς το χαμό. Ο τζόγος περιορισμένα δεν κάνει κακό αλλά το να δίνουμε βορά τους ανθρώπους σε αυτό το κτήνος που λέγεται τζόγος...

10/3/11

Προς τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς της κυβερνήσεως

Αθήνα, 9 Μαρτίου 2011

Προς τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς της κυβερνήσεως

Αξιότιμοι,

Η κυβέρνηση προτίθεται να εγκαταστήσει τουλάχιστον 30.000 τυχερά παιγνιομηχανήματα σε διάφορα σημεία της χώρας επεκτείνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το τζόγο στις γειτονιές.

Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων είναι αντίθετη επί της ουσίας στην πρόθεση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει το συνοικιακό τζόγο και θεωρεί ότι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που διακηρύσσει το νομοσχέδιο. Τα ίδια τα επιχειρήματα που καθιστούν την απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών ως «αναγκαία» δεν ισχύουν.

Η διεύρυνση του τζόγου είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και όχι της Ε.Ε.

Η χώρα μας καταδικάστηκε λόγω της προχειρότητας με την οποία η ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα των «κουλοχέρηδων» διά της καθολικής απαγόρευσης των παιγνιομηχανημάτων το 2002 και οδήγησε στον παρένθετο αφανισμό των αμιγώς τεχνικών ψυχαγωγικών μη τυχερών παιγνίων που δεν αποδίδουν οικονομικό όφελος στον παίκτη. Συγκεκριμένα, το 2002 απαγορεύτηκαν όλες οι μορφές παιγνίων –τυχερών και ψυχαγωγικών– συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τύπου pac-man, tetris κ.α.

Το πρόστιμο αφορά την απαγόρευση των αμιγώς ψυχαγωγικών και όχι των τυχερών που η ρύθμιση τους εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης. Η μόνη προσαρμογή των εθνικών διατάξεων που χρειάζεται αφορά τα αμιγώς τεχνικά ψυχαγωγικά παίγνια μη απόδοσης οικονομικού οφέλους στον παίκτη. Ο συσχετισμός δύο διαφορετικών θεμάτων είναι νομικά αβάσιμος και αποτελεί την πρόφαση για τη νομιμοποίηση του παράνομου τζόγου.


Η αγορά των τυχερών παιγνίων είναι ήδη ρυθμισμένη

Η αγορά των τυχερών παιγνίων είναι πλήρως ρυθμισμένη –και ίσως μεγαλύτερη από όσο πληθυσμιακά μας αναλογεί– και δίνει σε όλο τον ελληνικό πληθυσμό αυξημένη προσβασιμότητα σε διάφορες μορφές τυχερών παιγνίων. Υπάρχουν 9 καζίνο που διαθέτουν χιλιάδες VLT και άλλα τυχερά παίγνια, πάνω από 5.000 πρακτορεία ΟΠΑΠ που έχουν καλλιεργήσει μια κουλτούρα «συνοικιακού τζόγου», πλήθος λαχείων που είναι πλέον μέρος των ελληνικών εθιμοτυπιών και φυσικά ιπποδρομίες.

Οποιαδήποτε άλλη στοιχηματική δραστηριότητα (λέσχες, παράνομα φρουτάκια, διαδικτυακός τζόγος κ.α.) είναι απλά παράνομη και απαγορεύεται από τους σχετικούς νόμους.

Το σχέδιο ρύθμισης της αγοράς δεν θα καταπολεμήσει τον παράνομο τζόγο

Δεν υπάρχει καμιά εμπεριστατωμένη μελέτη για το μέγεθος και το εύρος του παράνομου τζόγου στη χώρα μας. Τα νούμερα που αναφέρονται είναι εκτιμήσεις αμφίβολης εγκυρότητας με μοναδικό σκοπό να ενισχύσουν την εντύπωση του «κατεπείγοντος». Αυτό που είναι σίγουρο –όποιο και να είναι το μέγεθος και το εύρος του παράνομου τζόγου– είναι ότι το ελληνικό κράτος δεν είχε και προφανώς δεν έχει τη βούληση να πατάξει τον παράνομο τζόγο, ο οποίος συνεπάγεται διακίνηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μεγάλο ερώτημα παραμένει αν ο υπό καθιέρωση νόμιμος τζόγος μπορεί να προσελκύσει παίκτες από τον παράνομο τζόγο.

Είναι γνωστό ότι ο παράνομος τζόγος υφίσταται ακόμη και σε χώρες όπου η αγορά τυχερών παιχνιδιών είναι πλήρως απελευθερωμένη. Ο λόγος είναι το υψηλότερο ποσοστό κέρδους που υπόσχονται στον παίκτη τα παράνομα αφορολόγητα σημεία τζόγου. Άποψή μας είναι ότι τα 25.000 νόμιμα «φρουτάκια» θα προστεθούν στα πολλά παράνομα και ότι τα νόμιμα «φρουτάκια» θα αποτελέσουν προθάλαμο για διεύρυνση της πελατείας των παράνομων παιγνίων. Η μετατόπιση των παικτών των παράνομων παιγνίων στα νόμιμα είναι παραδοχή που ο νομοθέτης δέχεται χωρίς καμία ουσιαστική διερεύνηση. Θεωρούμε ότι τα χαρακτηριστικά των νόμιμων παιχνιδομηχανών θα προσελκύσουν κατά κύριο λόγο τους σημερινούς παίκτες των παιχνιδιών του κρατικού μονοπωλίου χωρίς να μειώσουν τον παράνομο τζόγο.

Το κράτος θα έχει μόνο βραχυπρόθεσμα έσοδα ενώ μεσοπρόθεσμα πιθανότατα να καταγραφούν ζημιές

Τα πρόσκαιρα έσοδα από άδειες και δικαιώματα τυχερών παιγνίων δεν θα δημιουργηθούν από κάποια αναπτυξιακή οικονομική δραστηριότητα που να μπορεί να προσφέρει στην ελληνική οικονομία σε βάθος χρόνου. Ουσιαστικά αποτελούν περαιτέρω αφαίμαξη των τοπικών οικονομιών και κυρίως της τσέπης του πολίτη. Η προσφορά νόμιμου, μαζικού τζόγου, απλά ανακατανέμει την «πίτα» της τοπικής, εθνικής και οικογενειακής οικονομίας προς λιγότερους. Η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι τα «φρουτάκια» είναι το «φθηνό, εθιστικό ναρκωτικό του τζόγου» και ότι ο συνοικιακός τζόγος αποτελεί το πλαίσιο για την έμμεση φορολόγηση των απελπισμένων.

Το πιθανότερο είναι ότι το καθαρό οικονομικό όφελος για τη χώρα στην επόμενη πενταετία από τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα είναι ζημία, καθώς τα έσοδα που επικαλείται η κυβέρνηση από τις νέες δραστηριότητες μειώνουν άλλα υπάρχοντα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου όπως αυτών που προέρχονται από τον ΟΠΑΠ, τα καζίνο και άλλες οικονομικές δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται με το διαθέσιμο εισόδημα του Έλληνα.

Είναι αδύνατον να προστατευτεί το κοινωνικό σύνολο εάν μαζικοποιηθεί ο συνοικιακός τζόγος

Δεν υπάρχουν –παγκοσμίως– ενδεδειγμένοι εποπτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα περιορίσουν τη διείσδυση των τυχερών παιγνίων στον πληθυσμό μιας χώρας, εφόσον παράλληλα διευρύνεται η αγορά και τα σημεία διεξαγωγής τζόγου και κατά συνέπια το νομοσχέδιο απλά ανοίγει την προσβασιμότητα όλων των Ελλήνων πολιτών στο τζόγο. Η διεύρυνση του τζόγου οδηγεί στον εθισμό από τα τυχερά παιχνίδια, κάτι που το νομοσχέδιο υποτίθεται ότι θέλει να αποτρέψει.

Οι νέοι θα λαμβάνουν «κάρτα παίκτη» για τα αμιγώς ψυχαγωγικά και όταν θα ενηλικιώνονται, έχοντας πλέον εξοικειωθεί, θα «αποφοιτούν με κάρτα τζογαδόρου». Είναι τουλάχιστον αφελές να εικάζεται ότι οι νέοι θα προστατεύονται σε πάνω από 10.000 σημεία διεξαγωγής τζόγου στα οποία θα συνυπάρχουν pac-man και κουλοχέρηδες, δεκάδες διαδικτυακές πλατφόρμες στοιχηματισμού καθώς και σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα και στα κινητά τηλέφωνα, δηλαδή σε μια πλήρη «καζινοποίηση της Ελλάδας και της καθημερινότητας των Ελλήνων εντός και έκτος σπιτιού».

Η προχειρότητα με την οποία έχει συνταχτεί το νομοσχέδιο είναι ιδιαίτερα εμφανής στην πρόταση ορίου συμμετοχής έως 2 ευρώ. Με βάση τη διεθνή εμπειρία στα μηχανήματα με το μικρότερο επιτρεπόμενο ποσό στοιχηματισμού (0,10), ο παίκτης χάνει κατά μέσο όρο 36 ευρώ ανά μισή ώρα παιχνιδιού. Στα 2 ευρώ στοιχηματισμού χάνει έως 720 ευρώ ανά μισή ώρα. Το πάτημα του κουμπιού, το ποντάρισμα και το γύρισμα διαρκούν από 1–3 δευτερόλεπτα. Τα όρια που προτείνονται δε διαφέρουν σε τίποτα από το τζόγο που διεξάγεται στα καζίνο.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, η Κίνηση Πολιτών αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης νηφάλια, με σοβαρότητα και με διάθεση για διάλογο.

Έχουμε παρουσιάσει τα επιχειρήματά μας από τον Αύγουστο 2010 που αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση η πρόταση ρύθμισης της αγοράς τυχερών παιγνίων, αλλά ουδείς απάντησε στις θέσεις μας. Μαζί μας συντάχτηκαν χιλιάδες πολίτες οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους με σχόλια επί των άρθρων της πρότασης. Επίσης, σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής, της οικονομίας και της τέχνης έχουν καταθέσει τις απόψεις τους σε μια προσπάθεια να μην καζινοποιηθεί η χώρα μας, όμως για ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης αυτές οι φωνές είναι σαν να μην υπάρχουν.

Δίνεται η αίσθηση ότι η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες ψήφισης του νομοσχεδίου ώστε να αποφύγει περαιτέρω αντιδράσεις. Όμως για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα έπρεπε να είχαν ληφθεί υπ’ όψιν όλες οι απόψεις και να έχουν ελεγχθεί όλες οι πιθανές συνέπειες.

Είναι απογοητευτικό να γράφεται στη σελίδα της κυβέρνησης ότι οργανώθηκε ημερίδα στις 26 Σεπτεμβρίου 2010 στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όταν δεν κλήθηκε ούτε το Υπουργείο Υγείας, αρμόδιο για τα θέματα εθισμού από το τζόγο, ούτε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τους κινδύνους νέας εγκληματικότητας που δημιουργεί η εκτεταμένη επέκταση του τζόγου στη χώρα, όπως επίσης δεν κλήθηκε κανένας σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, καμία ΜΚΟ, κανένας εκπρόσωπος πολιτών και κανένας φορέας εκπροσώπησης κλάδων που επηρεάζονται από τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου.

Ουσιαστικά δεν έχει γίνει καμία μελέτη που να προσδιορίζει τις συνέπειες τους συγκεκριμένου νομοσχέδιου τόσο για την κοινωνία όσο και για τις τοπικές οικονομίες και να αποδεικνύει κάποια ωφέλεια που να επιβάλει την εφαρμογή του.

Ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση για τη διεξαγωγή ολοκληρωμένης μελέτης σκοπιμότητας για τη λειτουργία μαζικού, νόμιμου τζόγου στην Ελλάδα από εγνωσμένου κύρους επιστημονικό φορέα.

Ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση για το άμεσο πάγωμα του νομοσχεδίου «Ρύθμισης της Αγοράς Παιγνίων» μέχρι να πραγματοποιηθεί η εν λόγω μελέτη και να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα της.

Ελπίζουμε να μην επιτρέψετε να προχωρήσει περαιτέρω μια διαδικασία που βραχυπρόθεσμα ίσως φέρει περιορισμένα έσοδα στα δημόσια ταμεία, αλλά θα δράσει ως ανασταλτικός παράγοντας ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, ακόμα και αν δεν συνυπολογίσουμε το υψηλότατο κοινωνικό κόστος.

Σας καλούμε να επισκεφτείτε το ιστολόγιο της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων όπου έχουν αναρτηθεί οι απόψεις μας και τα επιχειρήματα μας.

Με εκτίμηση,
Βασίλης Θεοδώρου
Εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων

3/3/11

Άρθρο της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η επερχόμενη νομιμοποίηση του ηλεκτρονικού τζόγου με νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που διψά για έσοδα ώστε να βουλώσει τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού, ανοίγει νέες πληγές στην ελληνική κοινωνία. Οι αετονύχηδες και τα λαμόγια ετοιμάζονται για τον νέο γύρο που άφησαν στη μέση στα μέσα της πεσμένης δεκαετίας. Φτιάχνουν αίθουσες, παίρνουν άδειες και ξαναγυρνάνε στο παλιό γνωστό μεροκάματο του διαβόλου.Το ρολόι του χρόνου ξαναγυρνά πίσω σε μια δραματική επιστροφή στο ματωμένο παρελθόν των «πειραγμένων» κουλοχέρηδων και τα φρουτάκια των βαρόνων του μαύρου χρήματος που διέλυσαν κατέστρεψαν και ξεκλήρισαν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες. Γιατί όπου υπάρχουν ανέχεια και φτώχεια βασιλεύει ο τζόγος.

Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Άνθρωποι τίναξαν τα μυαλά τους στον αέρα χάνοντας τα πάντα στον τζόγο. Άλλοι δηλητηριάστηκαν με φυτοφάρμακα. Μεροκαματιάρηδες, αγρότες και εισοδηματίες βρέθηκαν κρεμασμένοι στη σκάλα του σπιτιού τους. Ακόμα και βουλευτές «συνελήφθησαν» να παίζουν μετά μανίας «φρουτάκια». Σήμερα έχουν ξεχαστεί όλα!

Από την απαγόρευση στον online εκσυγχρονισμό τον τυχερών παιχνιδιών

Το νέο νομοσχέδιο θα καθορίζει τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα δίνονται άδειες για την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών του τζόγου.
Για τη λειτουργία των κουλοχέρηδων γίνεται προσπάθεια εκσυγχρονισμού τους και προσαρμογής τους σε ευρωπαϊκά πρότυπα τυχερών ηλεκτρονικών παιγνίων (Ισπανία, Γαλλία). Εκεί τα τυχερά παιχνίδια επιτρέπονται σε ειδικούς χώρους με χαμηλό ποσοστό κέρδους για τους ιδιοκτήτες των μηχανημάτων (το 92% των χρημάτων που παίζονται επιστρέφεται στους παίκτες και το υπόλοιπο 8%αποτελεί το κέρδος για κάθε μηχάνημα, δηλαδή μπαίνει στην τσέπη του μαγαζάτορα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακούγεται ότι όλα τα παιχνίδια θα είναι συνδεδεμένα online με το κεντρικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τα ποσά που παίζονται.
Κάτι τέτοιο όμως είναι ανέφικτο, όπως ανεδαφικά είναι και τα όσα λέγονται για το χαμηλό κέρδος των ιδιοκτητών καταστημάτων, που πάλι θα βρουν τον τρόπο για να κλέβουν και να θησαυρίζουν πίσω από την πλάτη του κράτους ή με της αρωγή «λαδωμένων» δημόσιων λειτουργών.

Εκπομπές

Υπενθυμίζει ότι τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια («φρουτάκια») απαγορεύτηκαν το 2002 με νόμο της τότε κυβέρνησης Σημίτη μετά τον σάλο που ξέσπασε έπειτα από πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών για θύματα και «βαρόνους» τυχερών παιγνίων.
Η απαγόρευση αφορούσε την εγκατάσταση όλων ανεξαιρέτως των ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε δημόσιους χώρους.
Κατά της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης υποβλήθηκαν πρόσφυγες από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα επιβάλλοντας πρόστιμο 11.5 εκτ. ευρώ ετησίως. Πολλοί λένε ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε με πολιτική δουλοπρέπεια το θέμα, με αποτέλεσμα να γίνουμε για μια ακόμη φορά πανευρωπαϊκός ρεζίλι.

"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" - 2 Μαρτίου 2011

1/3/11

Η προσπάθεια να μην εξαπλωθεί ο τζόγος στην Ελλάδα δεν είναι στρουθοκαμηλισμός

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών κατηγόρησαν την προσπάθεια της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων και τις προσωπικότητες που τάσσονται κατά του τζόγου για στρουθοκαμηλισμό. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε σε τι ακριβώς στρουθοκαμηλίζουμε. Δεν κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο αλλά αντίθετα συμφωνούμε απολύτως με το Υπουργείο Οικονομικών στο ότι στην Ελλάδα λειτουργεί μια τεράστια παράνομη αγορά τζόγου. Απλά δεν θεωρούμε ότι η λύση είναι να νομιμοποιηθεί ο παράνομος τζόγος αλλά να παταχθεί. Αν νομιμοποιούσαμε το κάθε τι παράνομο που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις δεν θα ήμασταν ευνομούμενη κοινωνία αλλά ζούγκλα. Χαιρόμαστε όμως που το Υπουργείο άκουσε τις θέσεις όσων τάσσονται κατά της εξάπλωσης των τυχερών παιχνιδιών και προσθέτουμε άλλες οχτώ φωνές στη προσπάθεια μας.

Μπορείτε να ακούσετε τις δηλώσεις τους στη σελίδα “Θέσεις” του Ιστολογίου μας।

Γιώργος Πιπερόπουλος - Επίτιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Φυσικά μαζί σας καθώς επί 30 χρόνια αρθρογραφώ και κατατάσσω τον TΖΟΓΟ μέσα στις μεγάλες μάστιγες της ανθρωπότητας και της Ελλάδας! Το προτελευταίο μου βιβλίο είχε τίτλο “ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ και ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ” και υπότιτλο “Αλκοολισμός, Ναρκωτικά, Τζόγος, Εγκληματικότητα, Ψυχικές διαταραχές”. Είναι ντροπή τους!

Γιάννης Δημαράς - Ένωση Ανεξάρτητων Πολιτών
Το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση των επικυρίαρχων για τη συλλογή των αναγκαίων χρημάτων που υποσχεθήκαμε στους δανειστές μας. Ενός κακού χίλια μύρια έπονται. Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε το μνημόνιο.

Αλέξης Τσίπρας - Πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ
Αντί να πατάξει τον παράνομο τζόγο η κυβέρνηση επιλεγεί να τον νομιμοποιήσει και να εξωθήσει τους πολίτες σε αυτόν, αφήνοντας την κοινωνία έκθετη στις παρενέργειες των τυχερών παιχνιδιών. Συνειδητά επιλέγει να στήσει μαζικοποιημένο συνοικιακό τζόγο οδηγώντας την κοινωνία στη κατάχρηση της “ψυχαγωγίας” αυτού του είδους. Εξυπηρετούνται τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα εις βάρος της Ελληνικής κοινωνίας.

Στέφανος Ληναίος - Ηθοποιός, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της Κίνησης Ανεξαρτήτων Πολιτών - Μίκης Θεοδωράκης
Ως Κίνηση (Ανεξαρτήτων Πολιτών) αλλά και εγώ προσωπικά δίνουμε μάχη για αυτό το θέμα. Ως Γραμματέας Πολιτισμού είχα δώσει μάχη με τον Υπουργό για την προπαγάνδα υπέρ του ΠΡΟ-ΠΟ και των τυχερών παιχνιδιών. Είναι δυνατόν από την μια να μιλάμε για ποιότητα ζωής, ηθική και πολιτισμό και από την άλλη να εκμεταλλευόμαστε την αγωνιά του κόσμου να παίξει τυχερά παιχνίδια?

Κώστας Μελάς - Οικονομολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να μαζικοποιήσει τον τζόγο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης κοινοποίηση της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής, Σκοπός είναι το μάζεμα χρημάτων με σκοπό να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της Τρόικας χωρίς να σκέφτεται όλες τις επιπτώσεις. Η συμμέτοχη στον τζόγο μπορεί να ονομαστεί φορολογία του ηλίθιου.

Κώστας Γεωργουσόπουλος – Συγγραφέας, κριτικός
Γιατί να απορεί κάνεις για την έξαρση του τζόγου όταν αυτό το κράτος δημιουργήθηκε και στηρίχτηκε πάνω στο τζόγο. Παρά πολλά θεατρικά έργα έχουν θέμα τον τζόγο. Το κράτος καταφεύγει πάλι σε αυτή τη πολύ σίγουρη πηγή εσόδων.

Γιώργος Πάντζας - Ηθοποιός, μέλος της τριμελούς διοικούσας επιτροπής του ΔΗΚΚΙ
Το μέτρο είναι εγκληματικό εις βάρος της οικονομίας και του λαού. Είναι ντροπή ένα κράτος να γίνεται ένα μεγάλο καζίνο για να κάνει ακόμα φτωχότερους τους Έλληνες.

Νίκος Χρυσόγελος - Στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων
Είναι λάθος να συνδέεται η μείωση των ελλειμμάτων με την υποστήριξη στα τυχερά παιχνίδια δίνοντας μια παραπλανητική εικόνα ότι θα υπάρξουν κάποια έσοδα για τα δημόσια ταμεία. Στη πραγματικότητα πάρα πολλά νοικοκυριά θα χάσουν εισοδήματα και θα δημιουργηθεί μια κουλτούρα εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια. Σε περιοχές με καζίνο υπάρχουν πολύ σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.