Η επερχόμενη νομιμοποίηση του ηλεκτρονικού τζόγου με νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που διψά για έσοδα ώστε να βουλώσει τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού, ανοίγει νέες πληγές στην ελληνική κοινωνία. Οι αετονύχηδες και τα λαμόγια ετοιμάζονται για τον νέο γύρο που άφησαν στη μέση στα μέσα της πεσμένης δεκαετίας. Φτιάχνουν αίθουσες, παίρνουν άδειες και ξαναγυρνάνε στο παλιό γνωστό μεροκάματο του διαβόλου.Το ρολόι του χρόνου ξαναγυρνά πίσω σε μια δραματική επιστροφή στο ματωμένο παρελθόν των «πειραγμένων» κουλοχέρηδων και τα φρουτάκια των βαρόνων του μαύρου χρήματος που διέλυσαν κατέστρεψαν και ξεκλήρισαν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες. Γιατί όπου υπάρχουν ανέχεια και φτώχεια βασιλεύει ο τζόγος.
Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Άνθρωποι τίναξαν τα μυαλά τους στον αέρα χάνοντας τα πάντα στον τζόγο. Άλλοι δηλητηριάστηκαν με φυτοφάρμακα. Μεροκαματιάρηδες, αγρότες και εισοδηματίες βρέθηκαν κρεμασμένοι στη σκάλα του σπιτιού τους. Ακόμα και βουλευτές «συνελήφθησαν» να παίζουν μετά μανίας «φρουτάκια». Σήμερα έχουν ξεχαστεί όλα!
Από την απαγόρευση στον online εκσυγχρονισμό τον τυχερών παιχνιδιών
Το νέο νομοσχέδιο θα καθορίζει τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα δίνονται άδειες για την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών του τζόγου.
Για τη λειτουργία των κουλοχέρηδων γίνεται προσπάθεια εκσυγχρονισμού τους και προσαρμογής τους σε ευρωπαϊκά πρότυπα τυχερών ηλεκτρονικών παιγνίων (Ισπανία, Γαλλία). Εκεί τα τυχερά παιχνίδια επιτρέπονται σε ειδικούς χώρους με χαμηλό ποσοστό κέρδους για τους ιδιοκτήτες των μηχανημάτων (το 92% των χρημάτων που παίζονται επιστρέφεται στους παίκτες και το υπόλοιπο 8%αποτελεί το κέρδος για κάθε μηχάνημα, δηλαδή μπαίνει στην τσέπη του μαγαζάτορα).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ακούγεται ότι όλα τα παιχνίδια θα είναι συνδεδεμένα online με το κεντρικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τα ποσά που παίζονται.
Κάτι τέτοιο όμως είναι ανέφικτο, όπως ανεδαφικά είναι και τα όσα λέγονται για το χαμηλό κέρδος των ιδιοκτητών καταστημάτων, που πάλι θα βρουν τον τρόπο για να κλέβουν και να θησαυρίζουν πίσω από την πλάτη του κράτους ή με της αρωγή «λαδωμένων» δημόσιων λειτουργών.
Εκπομπές
Υπενθυμίζει ότι τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια («φρουτάκια») απαγορεύτηκαν το 2002 με νόμο της τότε κυβέρνησης Σημίτη μετά τον σάλο που ξέσπασε έπειτα από πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών για θύματα και «βαρόνους» τυχερών παιγνίων.
Η απαγόρευση αφορούσε την εγκατάσταση όλων ανεξαιρέτως των ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε δημόσιους χώρους.
Κατά της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης υποβλήθηκαν πρόσφυγες από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα επιβάλλοντας πρόστιμο 11.5 εκτ. ευρώ ετησίως. Πολλοί λένε ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε με πολιτική δουλοπρέπεια το θέμα, με αποτέλεσμα να γίνουμε για μια ακόμη φορά πανευρωπαϊκός ρεζίλι.
"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" - 2 Μαρτίου 2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου