17/3/11

1η Διεπιστημονική Ημερίδα για τον Εθισμό στα Τυχερά Παιχνίδια

Tο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής & Περίθαλψης «Κωστής Μπάλλας» διοργανώνει την 1η Διεπιστημονική Ημερίδα για τον Εθισμό στα Τυχερά Παιχνίδια υπό τον τίτλο «Αντιμετωπίζοντας την Κρίση». Η Ημερίδα θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2010 και ώρα 15:00 στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel.

Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων συμμετέχει στην Hμερίδα μέσω του εκπροσώπου της, Βασίλη Θεοδώρου, πρώην Προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων.

Η Ημερίδα επιδιώκει να αναδείξει τις πολλαπλές αρνητικές διαστάσεις του εθισμού στα τυχερά παίγνια που στη χώρα μας αποσιωπούνται καθώς το σοβαρότατο αυτό θέμα παραμένει ταμπού για την ευρύτερη ελληνική κοινωνία λόγω άγνοιας, ελλιπούς ενημέρωσης και κυρίαρχου φόβου κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Εν όψει, μάλιστα, των ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση για τη νομιμοποίηση του παράνομου τζόγου μέσω της αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών και του διαδικτυακού στοιχηματισμού, η εμπεριστατωμένη ανάλυση των κινδύνων που ελλοχεύουν για την κοινωνία στο σύνολό της και ειδικότερα τους νέους καθίσταται επιτακτικότερη από ποτέ.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας ειδική μνεία θα γίνει σε φλέγοντα θέματα όπως ο εθισμός των εφήβων στα τυχερά παιχνίδια, η βαίνουσα διείσδυση του παράνομου στοιχηματισμού στο διαδίκτυο και η αντιμετώπισή του από τις διωκτικές αρχές, οι δυνατότητες θεραπείας της εξάρτησης μέσω των κρατικών δομών αλλά και ιδιωτικών πρωτοβουλιών όπως το ίδιο το Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής & Περίθαλψης «Κωστής Μπάλλας». Επίσης, θα επιχειρηθεί η παρουσίαση ενός αποστάγματος «καλών πρακτικών» που προκύπτουν από το βρετανικό παράδειγμα, καθώς στη Βρετανία λόγω της έντασης του προβλήματος έχουν αναπτυχθεί εξειδικευμένες δομές για τη διαχείριση και αντιμετώπισή του.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

  • Νίκος Κωνσταντόπουλος, Συντάκτης Εφημερίδας «Ιατρικού Τύπου» – Συντονιστής Ημερίδας, Χαιρετισμός
  • Ανδρέας Φουντουλάκης, Κοινωνιολόγος – Εγκληματολόγος M.Sc., Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής & Περίθαλψης “Κωστής Μπάλλας” – «Παρουσίαση του Προγράμματος Ψυχολογικής Υποστήριξης Εθισμένων παιχτών»
  • Dr. Adrian Scarfe, Head of Clinical Services, GamCare Organisation, UK– “Technology and Gambling Addiction”
  • Γιάννης Γρηγορίου, Ψυχίατρος, Δ/ντής Μονάδας Απεξάρτησης από Αλκοόλ, Φάρμακα & Τυχερά Παιχνίδια του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης – «Η εμπειρία του προγράμματος απεξάρτησης από αλκοόλ, φάρμακα και τυχερά παιχνίδια του Ψ.Ν.Θ. στην αντιμετώπιση του εθισμού από τυχερά παιχνίδια»
  • Βάνια Φυσούν, Κλινική Ψυχολόγος M.Sc., Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο – «Εθισμός στο Διαδίκτυο»
  • Αντώνιος Πάριος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Θεραπευτικού Προγράμματος ΑΛΦΑ-ΚΕΘΕΑ – «Παρουσίαση του Προγράμματος ΑΛΦΑ»
  • Βασίλης Θεοδώρου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής Συμπεριφοράς, Εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών – «Οι θέσεις της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών»
  • Μανώλης Σφακιανάκης, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Δ/νσης Ασφάλειας Αττικής – «Διαδίκτυο & Τυχερά Παιχνίδια, η εμπειρία της Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος»
  • Εκπρόσωπος Γιατρός Νοσοκομείου Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού, Μονάδα Εφηβικής Υγείας –«Έφηβοι και Εθισμός στα Τυχερά Παιχνίδια»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου