5/7/11
Νέα ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ, κ. Νίκου Νικολόπουλου για τα τυχερά παιχνίδια
Ευχαριστούμε και πάλι θερμά τον κ. Νικολόπουλο.
1/6/11
Απάντηση ΥΠΟΙΚ στον Βουλευτή της ΝΔ, κ. Νίκο Νικολόπουλο
Αναρτούμε την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας απλά ότι δεν μπορεί στόχος του Υπουργείου να είναι έσοδα με κάθε τίμημα.
17/5/11
Αρρώστια ο τζόγος; Τι λένε στοιχεία & ψυχολόγοι
Σαράκι έχει γίνει για 400.000 Έλληνες ο τζόγος, ενώ το ένα τρίτο της απάτης που διαπράττεται παγκοσμίως έχει κίνητρο και αιτία τον τζόγο περίπου 400.000 άτομα στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν από παθολογική χαρτοπαιξία, έκτων οποίων το 30% είναι γυναίκες. Την ίδια στιγμή έχει αποδειχτεί ότι 1/3 της απάτης που διαπράττεται παγκοσμίως (κυρίως οικονομική) έχει σαν κίνητρο και αιτία τον τζόγο και την παθολογική χαρτοπαιξία. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, σχετικά με τον ιδιόμορφο αυτόν εθισμό, κατά τη διάρκεια διαλέξεων του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης με θέμα «Νέες μορφές παιδικής και εφηβικής κακοποίησης: Δυνατότητες αντιμετώπισης και πρόληψης».
Όπως εξήγησε ο κλινικός ψυχολόγος κ. Βασίλειος Θεοδώρου «τα τυχερά παιχνίδια είναι κοινωνικά αποδεκτά, ωστόσο μια μερίδα παικτών θα χάσει τον έλεγχο με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στη ζωή τους». Μάλιστα, όπως τόνισε, τα περισσότερα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα εθισμού με τον τζόγο, θα βρεθούν αντιμέτωπα και με προβλήματα που θα αφορούν στην απώλεια της ψυχικής τους ευημερίας, την κατάθλιψη, την κατάχρηση ουσιών και κυρίως του αλκοόλ, προβλήματα στον χώρο εργασίας, ακόμα και ανεργία, καθώς επίσης και ενδοοικογενειακές συγκρούσεις. Ωστόσο, το πρόβλημα διογκώνεται όλο και περισσότερο, καθώς καθημερινά τα φαινόμενα διαδικτυακού τζόγου από παιδιά και εφήβους αυξάνονται.
«Έφηβοι και παιδιά αποτελούν όλο και περισσότερο θύματα της βιομηχανίας του τζόγου, αφενός διότι η διείσδυση των τυχερών παιγνίων αυξάνεται παγκοσμίως και αφετέρου διότι οι νεότεροι διαθέτουν ήδη την προαπαιτούμενη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, την οποία χρησιμοποιεί κατά κόρον η βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών», τόνισε ο κ. Θεοδώρου και πρόσθεσε με νόημα ότι «η τόσο εύκολη μεταπήδηση των νέων αλλά και των εφήβων από τα τεχνικά ηλεκτρονικά παίγνια στα τυχερά, δημιουργεί τεράστιο προβληματισμό στους ειδικούς, ειδικότερα τώρα, που προαναγγέλλεται η μαζική VTLs (τυχερών παιχνιδιών) στη χώρα μας». Ειδικότερα όπως ανέφερε ο ψυχολόγος, ο οποίος είναι μέλος της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών, «το νομοσχέδιο αυτό το οποίο προωθεί η κυβέρνηση, επιτρέπει ουσιαστικά τη νομιμοποίηση περισσότερων από 50.000 κουλοχέρηδων και συναφών τυχερών παιγνίων -τα λεγόμενα φρουτάκια- τα οποία αποτελούν την κοκαΐνη του τζόγου» όπως χαρακτηριστικά είπε.
Έκπληξη πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι, όπως επεσήμανε ο κ. Θεοδώρου, «η υλοποίηση του νομοσχεδίου περί νομιμοποίησης των τυχερών παιχνιδιών υπολογίζεται ότι θα επιφέρει στο κράτος για το 2011-12 κέρδη που ανέρχονται στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ και μάλιστα αποτελεί και όρο, ο οποίος περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο». Ωστόσο, η μικρή λεπτομέρεια, σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου, είναι ότι το κόστος για την τοποθέτησή τους ανέρχεται στα 2,8 δισ ευρώ!
Αναδημοσίευση από τον Αδέσμευτο Τύπο
16/5/11
Φρουτάκια: μια κυβερνητική εξαγγελία για τη "νέα κοινωνία των αξιών" / του Βασίλη Θεοδώρου
Από το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση επιχειρεί με σχετικό νομοσχέδιο να επανεισάγει το τζόγο της γειτονιάς, τα γνωστά «φρουτάκια», που είχαν απαγορευτεί από το 2002.
Το μέτρο έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα. Τα έσοδα έχουν προϋπολογιστεί κα έχουν αποτελέσει εδάφιο του «μνημονίου», χωρίς να μας το έχουν ζητήσει οι δανειστές μας. Ο τζόγος γίνεται έτσι άμεσα προσβάσιμοc σε μεγάλη μερίδα των Ελλήνων προκειμένου να εισπραχτούν τέλη και φόροι. Η κυβέρνηση ενώ αδυνατεί να πατάξει τον παράνομο τζόγο ισχυρίζεται ότι αυτό θα συμβεί αυτόματα μέσα από τη νομιμοποίηση. Στην πραγματικότητα νόμιμα και παράνομα δίκτυα θα λειτουργούν παράλληλα, με ανυπολόγιστες κοινωνικές κα οικονομικές συνέπειες.
Η διαθεσιμότητα και η ευκολία της πρόσβασης αποτελούν παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αύξηση των τακτικών ή ευκαιριακών παικτών. Παράλληλα θα αυξηθούν και αυτοί που θα ασθενήσουν ψυχικά, οι παθολογικοί παίκτες.
Οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι:
- Τα VLT (Video Lottery Terminal) ή «φρουτάκια», αποτελούν την πιο εθιστική μορφή του τζόγου, επειδή κανείς ποντάρει μικρά ποσά, επαναλαμβανόμενα και μαθαίνει αμέσως αν κέρδισε.
- Οι νεαροί άνδρες (16-30) που παίζουν«φρουτάκια» αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από προβληματικό τζόγο.
- Η πλειονότητα των παθολογικών παικτών εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και θυμού, κάνει κατάχρηση αλκοόλ, έχει σκέψεις για αυτοκτονία, εμφανίζει επαγγελματικές δυσκολίες, ψεύδεται και συχνά εξαπατά, παρουσιάζει διανοητική εξασθένηση (σκέψη, μνήμη, επίλυση προβλήματος, συγκέντρωση, χρόνιο στρες).
- Συνήθη αποτελέσματα του τζόγου είναι η κατασπατάληση πόρων και η υπερχρέωση, η διάρρηξη των οικογενειακών σχέσεων, η επιβάρυνση της ψυχικής και σωματικής υγείας των άλλων μελών της οικογένειας, τα διαζύγια, η απώλεια κοινωνικής ζωής και η παραβατικότητα.
- Τα χρήματα που κάποιος παίζει (ένας παίκτης παίζοντας με κέρματα δαπανά περίπου 72 ευρώ σε μια ώρα), αφαιρούνται από τις ανάγκες της οικογένειας και από την τοπική οικονομία (διότι αντί κανείς να ψωνίζει, δαπανά τα χρήματα στο τζόγο).
- Η συνεχής προβολή του τζόγου στα ΜΜΕ, τον κινηματογράφο και την διαφήμιση ενθαρρύνει τους ανθρώπους, κυρίως παιδιά και εφήβους, να τον αποδέχονται ως μια συναρπαστική δραστηριότητα. Επιπλέον λειτουργεί ως δέλεαρ, καθώς πάντα δημιουργεί και την παραπλανητική εντύπωση πως οι περισσότεροι παίκτες κερδίζουν.
Παρά την καθολική αντίθεση των Ελλήνων πολιτών (το 77% διαφωνεί κάθετα), η κυβέρνηση κόβει και ράβει το νομοσχέδιο εδώ και μήνες, με στόχο να παραπλανήσει την κοινή γνώμη για τις προθέσεις της και να ικανοποιήσει τους γνωστούς επιχειρηματίες (που είναι ταυτόχρονα εργολάβοι του δημοσίου και καναλάρχες), που θα πάρουν τις άδειες του νόμιμου τζόγου.
21/4/11
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ
Ο κ. Θεοδώρου ανέλυσε στους εκπροσώπους των Οικολόγων Πράσινων, τις καταστρεπτικές συνέπειες από την διασπορά των τυχερών παιγνιδιών με το νέο νομοσχέδιο, ιδιαίτερα των γνωστών και από το πρόσφατο παρελθόν ως «φρουτάκια». Παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά παιγνίδια ευθύνονται για το 85% των εθισμών στον τζόγο, καθώς δεν απαιτούν καμία δεξιότητα, απομονώνουν τον παίκτη από τον περίγυρο και επιταχύνουν δραματικά το ποσό χρημάτων, που μπορεί να διακινδυνεύσει ένας παίκτης σε μικρό χρονικό διάστημα.
Τα τυχερά αυτά παίγνια αποτελούν τελείως διαφορετική κατηγορία από τα «τεχνικά» ηλεκτρονικά παιχνίδια, που απαιτούν δεξιότητες και δεν αποδίδουν χρηματικά κέρδη, είχαν όμως απαγορευθεί και αυτά. Η νομιμοποίηση θα πρέπει να αφορά μόνο την τελευταία αυτή κατηγορία μη τυχερών παιχνιδιών, στα οποία και μόνο αναφερόταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καταδίκαζε τη χώρα μας.
Το κράτος προσδοκά να εισπράξει από την λειτουργία αυτών των παιγνιδιών 1.3 δις ευρώ σε ετήσια βάση. Οι εκτιμήσεις όμως αυτές είναι εντελώς πλασματικές, αφού σημαντικό τμήμα τους ήδη εισπράττεται από άλλα τυχερά παιγνίδια (ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΠΟ, ΛΑΧΕΙΑ), που θα χάσουν τμήμα των εσόδων τους από τα ηλεκτρονικά παιγνίδια. Κατά τον κ. Θεοδώρου επιστημονικές μελέτες στις ΗΠΑ δείχνουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις το κόστος από τις καταστρεπτικές συνέπειες του τζόγου είναι 3πλάσιο από τα έσοδα. Στον οικονομικό παράγοντα πρέπει να προσθέσουμε ένα «απεχθές» κόστος που προκύπτει από διαλυμένες οικογένειες, εκπλειστηριασμούς, κόστος ψυχιατρικής παρακολούθησης εξαρτημένων, παραβατικής συμπεριφοράς εφήβων που ενεπλάκησαν εν αγνοία των γονιών τους.
Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο για τα τυχερά παίγνια και να επανεξεταστεί ριζικά μετά από αναλυτική επιστημονική έρευνα για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενη υλοποίηση των διατάξεών του.
Όπως δήλωσε μετά την συνάντηση ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Γ. Τσιρώνης:
«Η κυβέρνηση, αντί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για αναθέρμανση μίας βιώσιμης οικονομίας, που να σέβεται τον πολίτη και το περιβάλλον και να προσφέρει θέσεις εργασίας, προσπαθεί απλώς να εισπράξει χρήματα, από το υστέρημα των πολλών. Ο οργανωμένος τζόγος είναι μία νοσηρή και αντιπαραγωγική δραστηριότητα. Αντί να προσθέτει πλούτο στην κοινωνία, εκμεταλλεύεται την οικονομική απόγνωση των ανθρώπων, για να τους στρέψει σε μία φρούδα ελπίδα εύκολου πλουτισμού. Μετά το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και τη βίαιη αναδιανομή με τα μέτρα για την κρίση, φοβόμαστε ότι θα ζήσουμε μία ακόμα καταστρεπτική αναδιανομή πλούτου, από τις τσέπες ανυποψίαστων, στις τσέπες επιτήδειων».
20/4/11
«Οασις»: Τζόγος η πρώτη εξάρτηση
Η οικονομική κρίση έφερε στην πρώτη θέση των εξαρτήσεων τον τζόγο (νόμιμο και παράνομο) και στη δεύτερη τον αλκοολισμό. Αυτό προκύπτει από τα άτομα που απευθύνθηκαν στο κέντρο υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων «Όασις» της Θεσσαλονίκης, τα τελευταία δύο χρόνια.
Περίπου 2.000 άτομα έχουν ζητήσει βοήθεια από το 2008 ως σήμερα από την «Οασις», και σύμφωνα με τον υπεύθυνο του κέντρου Δαμιανό Δουΐτση, τα περισσότερα είχαν πρόβλημα με το τζόγο, στον οποίο, πολλοί κατέφυγαν για να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα. Πρόκειται για το νόμιμο τζόγο, όπως το «Πάμε Στοίχημα», το «ΚΙΝΟ», ως το διαδικτυακό πόκερ και τα καζίνα, αλλά και τον παράνομο τζόγο, όπως τα παράνομα τυχερά παιχνίδια.
Το κέντρο υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων «Όασις» ξεκινά εθελοντική ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο «Γίνε μέρος της λύσης και εθελοντής της Όασις». Στο πλαίσιο της δράσης εθελοντές θα ενημερώνουν τους πολίτες για τα εξαρτήσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ θα γίνεται και διανομή εντύπων ακόμη και στις παραλίες και στα κάμπινγκ της Χαλκιδικής, της Ασπροβάλτας και του Σταυρού Θεσσαλονίκης.
Πρώτοι που δήλωσαν εθελοντές είναι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος και η Ολυμπιονίκης Τασούλα Κελεσίδου, ενώ την καμπάνια υποστηρίζει η έπαρχος Λαγκαδά, Πόπη Καλαϊτζή.
Απο την Ελευθεροτυπία
19/4/11
Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς με την Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων
Στα πλαίσια της συνάντησης ο κ. Κουβέλης δήλωσε: «Είμαι πάγια και κάθετα αντίθετος με τα φρουτάκια. Η Δημοκρατική Αριστερά με τους βουλευτές της θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αν δεν γίνουν ουσιαστικές αλλαγές».
13/4/11
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με Επιτροπή της Κίνησης Πολιτών για τον περιορισμό των τυχερών παιγνίων.
Βασίλης Θεοδώρου (Εκπρόσωπος Κίνησης Πολιτών για τον περιορισμό των τυχερών παιγνίων): Η Κίνηση Πολιτών για το περιορισμό των τυχερών παιχνιδιών έχει τεκμηριωμένες θέσεις τις οποίες έχει φροντίσει να τεκμηριώσει με τον καλύτερο τρόπο τα τελευταία δύο χρόνια. Στη σημερινή συγκυρία ζητάει από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για τον τζόγο, τουλάχιστον στο κομμάτι το οποίο αφορά τα φρουτάκια.
Αλ. Τσίπρας: Μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και παρά τις έντονες αντιδράσεις, τόσο των βουλευτών όσο και της ελληνικής κοινωνίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επαναφέρει μετά το Πάσχα το νομοσχέδιο για τα φρουτάκια.
Θα μετατρέψουν τη χώρα σε ένα απέραντο καζίνο με πρόσχημα ότι θα υπάρχουν κάποια φορολογικά έσοδα. Στην πραγματικότητα τα μόνα έσοδα που θα αυξηθούν είναι των γνωστών αγνώστων μεγαλοεπιχειρηματιών που θέλουν και από τον τζόγο να κερδίσουν. Οι συνέπειες όμως στην ελληνική κοινωνία θα είναι πάρα πολύ μεγάλες. Θα διαλυθούν οικογένειες, θα κλείσουν σπίτια, γιατί την ίδια στιγμή που χάνονται θέσεις εργασίας, θα ρίχνει τον πόνο του ο Έλληνας στον τζόγο.
Οι κοινωνικές συνέπειες είναι ανυπολόγιστες.
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για τα φρουτάκια και να καταργήσει τον παράνομο τζόγο. Δεν μπορεί να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο Λας Βέγκας.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΑΡΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Συνάντηση με τον Πρόεδρο του «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΑΡΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ» είχε ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για τον περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων κ. Βασίλειος Θεοδώρου, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες της Κίνησης, εν όψει του επερχόμενου νομοσχεδίου για τα Τυχερά Παιχνίδια. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Γιάννης Δημαράς δήλωσε: «Οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκη από “τζογαδόρους” πολιτικούς που ποντάρουν εντός και εκτός της χώρας μας. Οι Έλληνες έχουν ανάγκη από κυβέρνηση».
12/4/11
Κακλαμάνης: Δίκαιη η αντίδραση για τα φρουτάκια
Μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι: «Δεν είναι απαραίτητο να έχει πάντα δίκιο η κυβέρνηση και ο υπουργός» και πρόσθεσε ότι η χώρα δεν είναι υποχρεωμένη να επαναφέρει τα φρουτάκια. Όπως σημείωσε «μπορεί να χρειάζεται να εισπράξουμε χρήματα αλλά να γίνει χωρίς να καταστρέψουμε την κοινωνία και τη νεολαία» ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν επιχειρηματίες από τον εκδοτικό χώρο που διεκδικούν άδειες για τα φρουτάκια.
8/4/11
5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 18 Μαΐου 2011 και ώρες 9.00 πμ έως 9.00 μμ στο Αμφιθέατρο της ΕλληνοΑμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, Αθήνα.
Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών συμμετέχει στο συνέδριο και διοργανώνει το πάνελ "Οι επιπτώσεις της εξάπλωσης του ηλεκτρονικού τζόγου στους νέους".
Ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών κ. Βασίλης Θεοδώρου, Κλινικός Ψυχολόγος, PhD, στις 16.05.11 και ώρα 12:30 θα αναπτύξει το θέμα “Σύγχρονα χαρακτηριστικά και επιπτώσεις της Παθολογικής χαρτοπαιξίας”.
Περίληψη θέματος:
"Τα τυχερά παιχνίδια αποτελούν έναν κοινωνικά αποδεκτό τρόπο απασχόλησης του ελεύθερου χρόνου. Μια μερίδα των παικτών θα χάσουν τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στη ζωή τους. Τα προβλήματα αυτά αφορούν στην απώλεια της ψυχικής τους ευημερίας, στην κατάθλιψη, το παθολογικό άγχος, την κατάχρηση ουσιών ή την προβληματική χρήση αλκοόλ, στην απώλεια της παραγωγικότητας του ατόμου, σε οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, ενδοοικογενειακές συγκρούσεις και στη διάπραξη παρανόμων πράξεων για την εξασφάλιση πόρων για περαιτέρω στοιχηματισμό.
Τα VLT’s (Video Lottery Terminals) αποτελούν τα πλέον εθιστικά τυχερά παιχνίδια, καθώς το διάστημα από τον στοιχηματισμό μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος είναι πολύ μικρό, ενώ η ευκαιρία για να ξαναπαίξει κάνεις είναι άμεση. Οι περιρρέουσες συνθήκες, το μέγεθος του πονταρίσματος ή/και η μεγάλη συχνότητα μικρών στοιχημάτων οδηγούν τον παίκτη, βάσει των νόμων της μάθησης, σε απώλεια ελέγχου.
Σε έναν αριθμό ανθρώπων εμφανίζεται αδυναμία ελέγχου της παρόρμησης για στοιχηματισμό και σταδιακά εγκαθίσταται διαταραχή. Έφηβοι και παιδιά αποτελούν όλο και περισσότερο τα θύματα της βιομηχανίας του τζόγου, αφενός διότι η διείσδυση των τυχερών παιγνίων αυξάνεται παγκοσμίως και αφετέρου διότι οι νεότεροι διαθέτουν ήδη την προαπαιτούμενη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, την οποία χρησιμοποιεί κατά κόρον η βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στους ειδικούς για την εύκολη μεταπήδηση των ανηλίκων και των νέων από τα τεχνικά ηλεκτρονικά παίγνια στα τυχερά, τη στιγμή που προαναγγέλλεται και η μαζική εισαγωγή των VLTs στη χώρα μας. Στην παρούσα εργασία θα παρουσιάσουμε τις νεότερες εξελίξεις στην ασθένεια της Παθολογικής Χαρτοπαιξίας, καθώς και ερευνητικά δεδομένα από σχετική έρευνα που διεξήγαγε η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών."
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης & Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης όπου μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα και τις περιλήψεις όλων των ομιλητών του συνεδρίου.
7/4/11
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τάσσεται κατά της απελευθέρωσης των τυχερών παιγνίων
Ἀριθμ. Πρωτ. 1060/969
Ἀθήνῃσι 22ᾳ Μαρτίου 2011
Πρός
Τόν Ἀξιότιμον
κ. Βασίλειον Θεοδώρου.
Ἐκπρόσωπον τῆς «Κινήσεως Πολιτῶν
γιά τόν περιορισμό τῶν τυχερῶν παιγνίων».
Ἐνταῦθα.
Ἀξιότιμε,
Συνοδικῇ Ἀποφάσει, ληφθείσῃ ἐν τῇ Συνεδρίᾳ τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς 15ης μηνός Μαρτίου ἐ.ἔ., καί κατόπιν τοῦ ἀπό 17ης μηνός Φεβρουαρίου ὑμετέρου ἐγγράφου, δι’ οὗ ὑποβάλλετε τάς θέσεις τῆς «Κινήσεως Πολιτῶν γιά τόν περιορισμό τῶν τυχερῶν παιγνίων», αἰτούμενος τήν συνδρομήν τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος πρός ἀντιμετώπισιν τοῦ ζητήματος αὐτῶν καί εἰδικώτερον ἐπί τοῦ Σχεδίου Νόμου περί ῥυθμίσεως τῆς ἀγορᾶς παιγνίων, γνωρίζομεν ὑμῖν, ὅτι ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος, ἐν τῇ ῥηθείσῃ Συνεδρίᾳ Αὐτῆς, ἤχθη εἰς τήν Ἀπόφασιν ὅπως ἐκθύμως συνηγορήσῃ ὑπέρ τῶν θέσεων τῆς Κινήσεως, ἥντινα ἐκπροσωπεῖτε.
Ἡ διεύρυνσις τῆς ἀγορᾶς τυχηρῶν παιγνίων καί ἀναλόγων διαδικτυακῶν ἱστοτόπων στοιχηματισμοῦ, ἤτοι παιγνίων μή ἀμιγῶς ψυχαγωγικῶν οὐδέ ἐπί τῷ ἀποκλειστικῷ σκοπῷ ἀσκήσεως ἤ ψυχαγωγίας, ἀλλ’ ἀποδιδόντων χρηματικόν ὄφελος, καί δή καί ἀθέμιτον κέρδος, δύναται ὅπως ἐπιφέρῃ τήν ἔξαρσιν ἐπιβλαβῶν παθῶν, ὡς ὁ μανιώδης ἐθισμός, τήν ἐκμετάλλευσιν τῶν ἐπιδιδομένων εἰς αὐτά, καί τήν ἐνίσχυσιν τῆς ἐγκληματικότητος διά τῆς δι’ αὐτοῦ τοῦ τρόπου διακινήσεως καί νομιμοποιήσεως κερδῶν ἐκ παρανόμων δραστηριοτήτων. Παραλλήλως θά ἀποβῇ ἰδιαιτέρως ἐπιδεινωτική τῆς οἰκονομικῆς κρίσεως διά τόν λαόν κατά τάς δυσμενεῖς παρούσας συνθήκας τοῦ κοινωνικοῦ ἡμῶν βίου.
Ὅθεν, ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ἐκθύμως συνηγορεῖ ὑπέρ τῶν θέσεων ὑμῶν κατά τῶν ψυχικῶς παθογόνων τυχηρῶν παιγνίων καί τοῦ διά τούτων παρανόμου, ἀθεμίτου καί εὐκόλου κέρδους.
Ἐπί δέ τούτοις, ἐπικαλούμενοι ἐφ' ὑμᾶς πλουσίαν τήν εὐλογίαν τοῦ Θεοῦ, ἐν οἷς πράττετε ἀγαθοῖς, διατελοῦμεν μετ’ εὐχῶν πατρικῶν.
Ὁ Ἀρχιγραμματεύς
† Ἀρχιμ. Μᾶρκος Βασιλάκης
29/3/11
Ημερίδα: "Οι τραγικές επιπτώσεις των Τυχερών Παιχνιδιών"
Υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά διοργανώνεται η Ημερίδα: "Οι τραγικές επιπτώσεις των Τυχερών Παιχνιδιών".
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο "Πνευματικό Κέντρο" του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος την Κυριακή 3 Απριλίου και ώρα 12:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Συντονιστές
- Εμμανουήλ Μηλιαράκης – Πρόεδρος Χριστιανικής Δημοκρατίας
- Ευάγγελος Χωραφάς – Εκδότης
Ομιλητές
- Στέλιος Παπαθεμελής – Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης
- Κώστας Τσαρουχάς – Δημοσιογράφος
- π. Μεθόδιος Κρητικός – Ιεροκήρυκας Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς
- Βασίλης Θεοδώρου – Εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων
21/3/11
Θέσεις και αντιθέσεις για το Ν/Σ ρύθμισης της αγοράς τυχερών παιγνίων
Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων θεωρεί ότι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που διακηρύσσει το νομοσχέδιο και ζητά το άμεσο πάγωμα του νομοσχεδίου «Ρύθμισης της Αγοράς Παιγνίων» μέχρι να πραγματοποιηθεί η εν λόγω μελέτη και να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα της.
17/3/11
1η Διεπιστημονική Ημερίδα για τον Εθισμό στα Τυχερά Παιχνίδια
Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων συμμετέχει στην Hμερίδα μέσω του εκπροσώπου της, Βασίλη Θεοδώρου, πρώην Προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων.
Η Ημερίδα επιδιώκει να αναδείξει τις πολλαπλές αρνητικές διαστάσεις του εθισμού στα τυχερά παίγνια που στη χώρα μας αποσιωπούνται καθώς το σοβαρότατο αυτό θέμα παραμένει ταμπού για την ευρύτερη ελληνική κοινωνία λόγω άγνοιας, ελλιπούς ενημέρωσης και κυρίαρχου φόβου κοινωνικής περιθωριοποίησης.
Εν όψει, μάλιστα, των ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση για τη νομιμοποίηση του παράνομου τζόγου μέσω της αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών και του διαδικτυακού στοιχηματισμού, η εμπεριστατωμένη ανάλυση των κινδύνων που ελλοχεύουν για την κοινωνία στο σύνολό της και ειδικότερα τους νέους καθίσταται επιτακτικότερη από ποτέ.
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας ειδική μνεία θα γίνει σε φλέγοντα θέματα όπως ο εθισμός των εφήβων στα τυχερά παιχνίδια, η βαίνουσα διείσδυση του παράνομου στοιχηματισμού στο διαδίκτυο και η αντιμετώπισή του από τις διωκτικές αρχές, οι δυνατότητες θεραπείας της εξάρτησης μέσω των κρατικών δομών αλλά και ιδιωτικών πρωτοβουλιών όπως το ίδιο το Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής & Περίθαλψης «Κωστής Μπάλλας». Επίσης, θα επιχειρηθεί η παρουσίαση ενός αποστάγματος «καλών πρακτικών» που προκύπτουν από το βρετανικό παράδειγμα, καθώς στη Βρετανία λόγω της έντασης του προβλήματος έχουν αναπτυχθεί εξειδικευμένες δομές για τη διαχείριση και αντιμετώπισή του.
- Νίκος Κωνσταντόπουλος, Συντάκτης Εφημερίδας «Ιατρικού Τύπου» – Συντονιστής Ημερίδας, Χαιρετισμός
- Ανδρέας Φουντουλάκης, Κοινωνιολόγος – Εγκληματολόγος M.Sc., Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής & Περίθαλψης “Κωστής Μπάλλας” – «Παρουσίαση του Προγράμματος Ψυχολογικής Υποστήριξης Εθισμένων παιχτών»
- Dr. Adrian Scarfe, Head of Clinical Services, GamCare Organisation, UK– “Technology and Gambling Addiction”
- Γιάννης Γρηγορίου, Ψυχίατρος, Δ/ντής Μονάδας Απεξάρτησης από Αλκοόλ, Φάρμακα & Τυχερά Παιχνίδια του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης – «Η εμπειρία του προγράμματος απεξάρτησης από αλκοόλ, φάρμακα και τυχερά παιχνίδια του Ψ.Ν.Θ. στην αντιμετώπιση του εθισμού από τυχερά παιχνίδια»
- Βάνια Φυσούν, Κλινική Ψυχολόγος M.Sc., Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο – «Εθισμός στο Διαδίκτυο»
- Αντώνιος Πάριος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Θεραπευτικού Προγράμματος ΑΛΦΑ-ΚΕΘΕΑ – «Παρουσίαση του Προγράμματος ΑΛΦΑ»
- Βασίλης Θεοδώρου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής Συμπεριφοράς, Εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών – «Οι θέσεις της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών»
- Μανώλης Σφακιανάκης, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Δ/νσης Ασφάλειας Αττικής – «Διαδίκτυο & Τυχερά Παιχνίδια, η εμπειρία της Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος»
- Εκπρόσωπος Γιατρός Νοσοκομείου Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού, Μονάδα Εφηβικής Υγείας –«Έφηβοι και Εθισμός στα Τυχερά Παιχνίδια»
16/3/11
Μανώλης Ρασούλης
Μανώλης Ρασούλης – Τραγουδοποιός, τραγουδιστής, συγγραφέας
Θα προτιμούσα λιγότερο τζόγο και περισσότερη παράγωγη. Βιώσαμε μια έμφαση στο τζόγο και κακές καταστάσεις και με το χρηματιστήριο. Άνθρωποι έχασαν τα λεφτά τους και οικογένειες διαλύθηκαν. Νομίζω ότι όλη η φιλοσοφία της παρούσης κοινωνίας στηρίζεται στο τζόγο και τα βραδινά κέντρα. Ένας γενικός χαβαλές, χωρίς περιεχόμενο, χωρίς προοπτική και χωρίς όραμα. Έτσι φτάσαμε στο χάλι που φτάσαμε. Κάποια αλητεία κατευθύνει αυτή τη χώρα προς το χαμό. Ο τζόγος περιορισμένα δεν κάνει κακό αλλά το να δίνουμε βορά τους ανθρώπους σε αυτό το κτήνος που λέγεται τζόγος...
10/3/11
Προς τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς της κυβερνήσεως
Αξιότιμοι,
Η κυβέρνηση προτίθεται να εγκαταστήσει τουλάχιστον 30.000 τυχερά παιγνιομηχανήματα σε διάφορα σημεία της χώρας επεκτείνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το τζόγο στις γειτονιές.
Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων είναι αντίθετη επί της ουσίας στην πρόθεση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει το συνοικιακό τζόγο και θεωρεί ότι οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που διακηρύσσει το νομοσχέδιο. Τα ίδια τα επιχειρήματα που καθιστούν την απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών ως «αναγκαία» δεν ισχύουν.
Η διεύρυνση του τζόγου είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και όχι της Ε.Ε.
Η χώρα μας καταδικάστηκε λόγω της προχειρότητας με την οποία η ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα των «κουλοχέρηδων» διά της καθολικής απαγόρευσης των παιγνιομηχανημάτων το 2002 και οδήγησε στον παρένθετο αφανισμό των αμιγώς τεχνικών ψυχαγωγικών μη τυχερών παιγνίων που δεν αποδίδουν οικονομικό όφελος στον παίκτη. Συγκεκριμένα, το 2002 απαγορεύτηκαν όλες οι μορφές παιγνίων –τυχερών και ψυχαγωγικών– συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τύπου pac-man, tetris κ.α.
Το πρόστιμο αφορά την απαγόρευση των αμιγώς ψυχαγωγικών και όχι των τυχερών που η ρύθμιση τους εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης. Η μόνη προσαρμογή των εθνικών διατάξεων που χρειάζεται αφορά τα αμιγώς τεχνικά ψυχαγωγικά παίγνια μη απόδοσης οικονομικού οφέλους στον παίκτη. Ο συσχετισμός δύο διαφορετικών θεμάτων είναι νομικά αβάσιμος και αποτελεί την πρόφαση για τη νομιμοποίηση του παράνομου τζόγου.
Η αγορά των τυχερών παιγνίων είναι ήδη ρυθμισμένη
Η αγορά των τυχερών παιγνίων είναι πλήρως ρυθμισμένη –και ίσως μεγαλύτερη από όσο πληθυσμιακά μας αναλογεί– και δίνει σε όλο τον ελληνικό πληθυσμό αυξημένη προσβασιμότητα σε διάφορες μορφές τυχερών παιγνίων. Υπάρχουν 9 καζίνο που διαθέτουν χιλιάδες VLT και άλλα τυχερά παίγνια, πάνω από 5.000 πρακτορεία ΟΠΑΠ που έχουν καλλιεργήσει μια κουλτούρα «συνοικιακού τζόγου», πλήθος λαχείων που είναι πλέον μέρος των ελληνικών εθιμοτυπιών και φυσικά ιπποδρομίες.
Οποιαδήποτε άλλη στοιχηματική δραστηριότητα (λέσχες, παράνομα φρουτάκια, διαδικτυακός τζόγος κ.α.) είναι απλά παράνομη και απαγορεύεται από τους σχετικούς νόμους.
Το σχέδιο ρύθμισης της αγοράς δεν θα καταπολεμήσει τον παράνομο τζόγο
Δεν υπάρχει καμιά εμπεριστατωμένη μελέτη για το μέγεθος και το εύρος του παράνομου τζόγου στη χώρα μας. Τα νούμερα που αναφέρονται είναι εκτιμήσεις αμφίβολης εγκυρότητας με μοναδικό σκοπό να ενισχύσουν την εντύπωση του «κατεπείγοντος». Αυτό που είναι σίγουρο –όποιο και να είναι το μέγεθος και το εύρος του παράνομου τζόγου– είναι ότι το ελληνικό κράτος δεν είχε και προφανώς δεν έχει τη βούληση να πατάξει τον παράνομο τζόγο, ο οποίος συνεπάγεται διακίνηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μεγάλο ερώτημα παραμένει αν ο υπό καθιέρωση νόμιμος τζόγος μπορεί να προσελκύσει παίκτες από τον παράνομο τζόγο.
Είναι γνωστό ότι ο παράνομος τζόγος υφίσταται ακόμη και σε χώρες όπου η αγορά τυχερών παιχνιδιών είναι πλήρως απελευθερωμένη. Ο λόγος είναι το υψηλότερο ποσοστό κέρδους που υπόσχονται στον παίκτη τα παράνομα αφορολόγητα σημεία τζόγου. Άποψή μας είναι ότι τα 25.000 νόμιμα «φρουτάκια» θα προστεθούν στα πολλά παράνομα και ότι τα νόμιμα «φρουτάκια» θα αποτελέσουν προθάλαμο για διεύρυνση της πελατείας των παράνομων παιγνίων. Η μετατόπιση των παικτών των παράνομων παιγνίων στα νόμιμα είναι παραδοχή που ο νομοθέτης δέχεται χωρίς καμία ουσιαστική διερεύνηση. Θεωρούμε ότι τα χαρακτηριστικά των νόμιμων παιχνιδομηχανών θα προσελκύσουν κατά κύριο λόγο τους σημερινούς παίκτες των παιχνιδιών του κρατικού μονοπωλίου χωρίς να μειώσουν τον παράνομο τζόγο.
Το κράτος θα έχει μόνο βραχυπρόθεσμα έσοδα ενώ μεσοπρόθεσμα πιθανότατα να καταγραφούν ζημιές
Τα πρόσκαιρα έσοδα από άδειες και δικαιώματα τυχερών παιγνίων δεν θα δημιουργηθούν από κάποια αναπτυξιακή οικονομική δραστηριότητα που να μπορεί να προσφέρει στην ελληνική οικονομία σε βάθος χρόνου. Ουσιαστικά αποτελούν περαιτέρω αφαίμαξη των τοπικών οικονομιών και κυρίως της τσέπης του πολίτη. Η προσφορά νόμιμου, μαζικού τζόγου, απλά ανακατανέμει την «πίτα» της τοπικής, εθνικής και οικογενειακής οικονομίας προς λιγότερους. Η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι τα «φρουτάκια» είναι το «φθηνό, εθιστικό ναρκωτικό του τζόγου» και ότι ο συνοικιακός τζόγος αποτελεί το πλαίσιο για την έμμεση φορολόγηση των απελπισμένων.
Το πιθανότερο είναι ότι το καθαρό οικονομικό όφελος για τη χώρα στην επόμενη πενταετία από τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα είναι ζημία, καθώς τα έσοδα που επικαλείται η κυβέρνηση από τις νέες δραστηριότητες μειώνουν άλλα υπάρχοντα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου όπως αυτών που προέρχονται από τον ΟΠΑΠ, τα καζίνο και άλλες οικονομικές δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται με το διαθέσιμο εισόδημα του Έλληνα.
Είναι αδύνατον να προστατευτεί το κοινωνικό σύνολο εάν μαζικοποιηθεί ο συνοικιακός τζόγος
Δεν υπάρχουν –παγκοσμίως– ενδεδειγμένοι εποπτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα περιορίσουν τη διείσδυση των τυχερών παιγνίων στον πληθυσμό μιας χώρας, εφόσον παράλληλα διευρύνεται η αγορά και τα σημεία διεξαγωγής τζόγου και κατά συνέπια το νομοσχέδιο απλά ανοίγει την προσβασιμότητα όλων των Ελλήνων πολιτών στο τζόγο. Η διεύρυνση του τζόγου οδηγεί στον εθισμό από τα τυχερά παιχνίδια, κάτι που το νομοσχέδιο υποτίθεται ότι θέλει να αποτρέψει.
Οι νέοι θα λαμβάνουν «κάρτα παίκτη» για τα αμιγώς ψυχαγωγικά και όταν θα ενηλικιώνονται, έχοντας πλέον εξοικειωθεί, θα «αποφοιτούν με κάρτα τζογαδόρου». Είναι τουλάχιστον αφελές να εικάζεται ότι οι νέοι θα προστατεύονται σε πάνω από 10.000 σημεία διεξαγωγής τζόγου στα οποία θα συνυπάρχουν pac-man και κουλοχέρηδες, δεκάδες διαδικτυακές πλατφόρμες στοιχηματισμού καθώς και σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα και στα κινητά τηλέφωνα, δηλαδή σε μια πλήρη «καζινοποίηση της Ελλάδας και της καθημερινότητας των Ελλήνων εντός και έκτος σπιτιού».
Η προχειρότητα με την οποία έχει συνταχτεί το νομοσχέδιο είναι ιδιαίτερα εμφανής στην πρόταση ορίου συμμετοχής έως 2 ευρώ. Με βάση τη διεθνή εμπειρία στα μηχανήματα με το μικρότερο επιτρεπόμενο ποσό στοιχηματισμού (0,10), ο παίκτης χάνει κατά μέσο όρο 36 ευρώ ανά μισή ώρα παιχνιδιού. Στα 2 ευρώ στοιχηματισμού χάνει έως 720 ευρώ ανά μισή ώρα. Το πάτημα του κουμπιού, το ποντάρισμα και το γύρισμα διαρκούν από 1–3 δευτερόλεπτα. Τα όρια που προτείνονται δε διαφέρουν σε τίποτα από το τζόγο που διεξάγεται στα καζίνο.
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, η Κίνηση Πολιτών αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης νηφάλια, με σοβαρότητα και με διάθεση για διάλογο.
Έχουμε παρουσιάσει τα επιχειρήματά μας από τον Αύγουστο 2010 που αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση η πρόταση ρύθμισης της αγοράς τυχερών παιγνίων, αλλά ουδείς απάντησε στις θέσεις μας. Μαζί μας συντάχτηκαν χιλιάδες πολίτες οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους με σχόλια επί των άρθρων της πρότασης. Επίσης, σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής, της οικονομίας και της τέχνης έχουν καταθέσει τις απόψεις τους σε μια προσπάθεια να μην καζινοποιηθεί η χώρα μας, όμως για ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης αυτές οι φωνές είναι σαν να μην υπάρχουν.
Δίνεται η αίσθηση ότι η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες ψήφισης του νομοσχεδίου ώστε να αποφύγει περαιτέρω αντιδράσεις. Όμως για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα έπρεπε να είχαν ληφθεί υπ’ όψιν όλες οι απόψεις και να έχουν ελεγχθεί όλες οι πιθανές συνέπειες.
Είναι απογοητευτικό να γράφεται στη σελίδα της κυβέρνησης ότι οργανώθηκε ημερίδα στις 26 Σεπτεμβρίου 2010 στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όταν δεν κλήθηκε ούτε το Υπουργείο Υγείας, αρμόδιο για τα θέματα εθισμού από το τζόγο, ούτε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τους κινδύνους νέας εγκληματικότητας που δημιουργεί η εκτεταμένη επέκταση του τζόγου στη χώρα, όπως επίσης δεν κλήθηκε κανένας σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, καμία ΜΚΟ, κανένας εκπρόσωπος πολιτών και κανένας φορέας εκπροσώπησης κλάδων που επηρεάζονται από τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου.
Ουσιαστικά δεν έχει γίνει καμία μελέτη που να προσδιορίζει τις συνέπειες τους συγκεκριμένου νομοσχέδιου τόσο για την κοινωνία όσο και για τις τοπικές οικονομίες και να αποδεικνύει κάποια ωφέλεια που να επιβάλει την εφαρμογή του.
Ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση για τη διεξαγωγή ολοκληρωμένης μελέτης σκοπιμότητας για τη λειτουργία μαζικού, νόμιμου τζόγου στην Ελλάδα από εγνωσμένου κύρους επιστημονικό φορέα.
Ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση για το άμεσο πάγωμα του νομοσχεδίου «Ρύθμισης της Αγοράς Παιγνίων» μέχρι να πραγματοποιηθεί η εν λόγω μελέτη και να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα της.
Ελπίζουμε να μην επιτρέψετε να προχωρήσει περαιτέρω μια διαδικασία που βραχυπρόθεσμα ίσως φέρει περιορισμένα έσοδα στα δημόσια ταμεία, αλλά θα δράσει ως ανασταλτικός παράγοντας ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, ακόμα και αν δεν συνυπολογίσουμε το υψηλότατο κοινωνικό κόστος.
Σας καλούμε να επισκεφτείτε το ιστολόγιο της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων όπου έχουν αναρτηθεί οι απόψεις μας και τα επιχειρήματα μας.
Με εκτίμηση,
Βασίλης Θεοδώρου
Εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων
3/3/11
Άρθρο της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Άνθρωποι τίναξαν τα μυαλά τους στον αέρα χάνοντας τα πάντα στον τζόγο. Άλλοι δηλητηριάστηκαν με φυτοφάρμακα. Μεροκαματιάρηδες, αγρότες και εισοδηματίες βρέθηκαν κρεμασμένοι στη σκάλα του σπιτιού τους. Ακόμα και βουλευτές «συνελήφθησαν» να παίζουν μετά μανίας «φρουτάκια». Σήμερα έχουν ξεχαστεί όλα!
Από την απαγόρευση στον online εκσυγχρονισμό τον τυχερών παιχνιδιών
Το νέο νομοσχέδιο θα καθορίζει τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα δίνονται άδειες για την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών του τζόγου.
Για τη λειτουργία των κουλοχέρηδων γίνεται προσπάθεια εκσυγχρονισμού τους και προσαρμογής τους σε ευρωπαϊκά πρότυπα τυχερών ηλεκτρονικών παιγνίων (Ισπανία, Γαλλία). Εκεί τα τυχερά παιχνίδια επιτρέπονται σε ειδικούς χώρους με χαμηλό ποσοστό κέρδους για τους ιδιοκτήτες των μηχανημάτων (το 92% των χρημάτων που παίζονται επιστρέφεται στους παίκτες και το υπόλοιπο 8%αποτελεί το κέρδος για κάθε μηχάνημα, δηλαδή μπαίνει στην τσέπη του μαγαζάτορα).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ακούγεται ότι όλα τα παιχνίδια θα είναι συνδεδεμένα online με το κεντρικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τα ποσά που παίζονται.
Κάτι τέτοιο όμως είναι ανέφικτο, όπως ανεδαφικά είναι και τα όσα λέγονται για το χαμηλό κέρδος των ιδιοκτητών καταστημάτων, που πάλι θα βρουν τον τρόπο για να κλέβουν και να θησαυρίζουν πίσω από την πλάτη του κράτους ή με της αρωγή «λαδωμένων» δημόσιων λειτουργών.
Εκπομπές
Υπενθυμίζει ότι τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια («φρουτάκια») απαγορεύτηκαν το 2002 με νόμο της τότε κυβέρνησης Σημίτη μετά τον σάλο που ξέσπασε έπειτα από πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών για θύματα και «βαρόνους» τυχερών παιγνίων.
Η απαγόρευση αφορούσε την εγκατάσταση όλων ανεξαιρέτως των ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε δημόσιους χώρους.
Κατά της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης υποβλήθηκαν πρόσφυγες από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα επιβάλλοντας πρόστιμο 11.5 εκτ. ευρώ ετησίως. Πολλοί λένε ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε με πολιτική δουλοπρέπεια το θέμα, με αποτέλεσμα να γίνουμε για μια ακόμη φορά πανευρωπαϊκός ρεζίλι.
"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" - 2 Μαρτίου 2011
1/3/11
Η προσπάθεια να μην εξαπλωθεί ο τζόγος στην Ελλάδα δεν είναι στρουθοκαμηλισμός
Μπορείτε να ακούσετε τις δηλώσεις τους στη σελίδα “Θέσεις” του Ιστολογίου μας।
Γιώργος Πιπερόπουλος - Επίτιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Φυσικά μαζί σας καθώς επί 30 χρόνια αρθρογραφώ και κατατάσσω τον TΖΟΓΟ μέσα στις μεγάλες μάστιγες της ανθρωπότητας και της Ελλάδας! Το προτελευταίο μου βιβλίο είχε τίτλο “ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ και ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ” και υπότιτλο “Αλκοολισμός, Ναρκωτικά, Τζόγος, Εγκληματικότητα, Ψυχικές διαταραχές”. Είναι ντροπή τους!
Γιάννης Δημαράς - Ένωση Ανεξάρτητων Πολιτών
Το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση των επικυρίαρχων για τη συλλογή των αναγκαίων χρημάτων που υποσχεθήκαμε στους δανειστές μας. Ενός κακού χίλια μύρια έπονται. Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε το μνημόνιο.
Αλέξης Τσίπρας - Πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ
Αντί να πατάξει τον παράνομο τζόγο η κυβέρνηση επιλεγεί να τον νομιμοποιήσει και να εξωθήσει τους πολίτες σε αυτόν, αφήνοντας την κοινωνία έκθετη στις παρενέργειες των τυχερών παιχνιδιών. Συνειδητά επιλέγει να στήσει μαζικοποιημένο συνοικιακό τζόγο οδηγώντας την κοινωνία στη κατάχρηση της “ψυχαγωγίας” αυτού του είδους. Εξυπηρετούνται τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα εις βάρος της Ελληνικής κοινωνίας.
Στέφανος Ληναίος - Ηθοποιός, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της Κίνησης Ανεξαρτήτων Πολιτών - Μίκης Θεοδωράκης
Ως Κίνηση (Ανεξαρτήτων Πολιτών) αλλά και εγώ προσωπικά δίνουμε μάχη για αυτό το θέμα. Ως Γραμματέας Πολιτισμού είχα δώσει μάχη με τον Υπουργό για την προπαγάνδα υπέρ του ΠΡΟ-ΠΟ και των τυχερών παιχνιδιών. Είναι δυνατόν από την μια να μιλάμε για ποιότητα ζωής, ηθική και πολιτισμό και από την άλλη να εκμεταλλευόμαστε την αγωνιά του κόσμου να παίξει τυχερά παιχνίδια?
Κώστας Μελάς - Οικονομολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να μαζικοποιήσει τον τζόγο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης κοινοποίηση της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής, Σκοπός είναι το μάζεμα χρημάτων με σκοπό να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της Τρόικας χωρίς να σκέφτεται όλες τις επιπτώσεις. Η συμμέτοχη στον τζόγο μπορεί να ονομαστεί φορολογία του ηλίθιου.
Κώστας Γεωργουσόπουλος – Συγγραφέας, κριτικός
Γιατί να απορεί κάνεις για την έξαρση του τζόγου όταν αυτό το κράτος δημιουργήθηκε και στηρίχτηκε πάνω στο τζόγο. Παρά πολλά θεατρικά έργα έχουν θέμα τον τζόγο. Το κράτος καταφεύγει πάλι σε αυτή τη πολύ σίγουρη πηγή εσόδων.
Γιώργος Πάντζας - Ηθοποιός, μέλος της τριμελούς διοικούσας επιτροπής του ΔΗΚΚΙ
Το μέτρο είναι εγκληματικό εις βάρος της οικονομίας και του λαού. Είναι ντροπή ένα κράτος να γίνεται ένα μεγάλο καζίνο για να κάνει ακόμα φτωχότερους τους Έλληνες.
Νίκος Χρυσόγελος - Στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων
Είναι λάθος να συνδέεται η μείωση των ελλειμμάτων με την υποστήριξη στα τυχερά παιχνίδια δίνοντας μια παραπλανητική εικόνα ότι θα υπάρξουν κάποια έσοδα για τα δημόσια ταμεία. Στη πραγματικότητα πάρα πολλά νοικοκυριά θα χάσουν εισοδήματα και θα δημιουργηθεί μια κουλτούρα εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια. Σε περιοχές με καζίνο υπάρχουν πολύ σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
28/2/11
Συμπεράσματα διαβούλευσης με θέμα «Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων».
Οι συμμετέχοντες, στις εισηγήσεις τους μεταξύ άλλων τόνισαν:
Βασίλης Θεοδώρου, εκπρόσωπος Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων
Η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι παρουσίασε ένα σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, το οποίο επανέφερε πρόσφατα με τροποποιήσεις που δεν αγγίζουν τη φυσιογνωμία του. Ο λόγος της κυβερνητικής εμμονής εντοπίζεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ το 2011 και στα 625 εκατομμύρια ευρώ το 2012 για τα οποία έχει συμφωνηθεί η είσπραξή τους στο Μνημόνιο. Αποτελούν προσχήματα η πάταξη του παράνομου τζόγου, οι διαφεύγοντες φόροι και η καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τα φρουτάκια αποτελούν το φθηνό, εθιστικό ναρκωτικό του τζόγου και ο συνοικιακός τζόγος το πλαίσιο για την έμμεση φορολόγηση των απελπισμένων. Θα υπάρξει ανυπολόγιστο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.
Γιάννης Παπαμιχαήλ, καθηγητής εκπαιδευτικής ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
Ο τζόγος έχει πολλές πτυχές, κυρίως κοινωνικοπολιτισμικές. Υπάρχει μια διαδικασία καζινοποίησης που κινείται παράλληλα με μια διαδικασία μαφιοποίησης. Ένα τμήμα της κοινής γνώμης δεν διαφωνεί με τη καζινοποίηση και την ανεξέλεγκτη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ο τζόγος στις κοινωνικές συνειδήσεις νομιμοποιήθηκε δια του ρεύματος του εκσυγχρονισμού μέσω του παρασιτισμού, τα τελευταία 30 χρόνια. Με αφορμή την κρίση χρέους η καζινοποίηση συνιστά ένα επόμενο βήμα. Έχει αλλάξει η αντίληψη για την έννοια της τύχης –από το πεπρωμένο έχουμε πάει στη στατιστική τύχη από την οποία προκύπτει ο εθισμός. Τα φρουτάκια θα τα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα. Ο ΟΠΑΠ αποτελεί τη χρυσή εφεδρεία των ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλει το Μνημόνιο.
Μανώλης Μηλιαράκης, δημοσιογράφος, πρόεδρος Χριστιανικής Δημοκρατίας
Υπάρχει μια βασική συμφωνία αντίθεσης στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του τζόγου. Η κυβέρνηση εισπράττει από τους φτωχούς με βάση το Μνημόνιο και ταυτόχρονα διασφαλίζει κέρδη για τους κεφαλαιοκράτες. Το νομοσχέδιο κινείται σε αυτή τη λογική. Δεν πρέπει να νομιμοποιηθούν τα φρουτάκια, αλλά να μειωθούν όλες οι μορφές τζόγου. Αυτό αποτελεί θέση βασισμένη σε αρχές που προσπαθούν να προστατεύσουν τα λαϊκά συμφέροντα.
Νίκος Καργόπουλος, εκπρόσωπος ΑΣΚΕ
Το μέγεθος του προβλήματος είναι πολύ μεγάλο και η κοινή γνώμη δεν το έχει αντιληφθεί. Η αντίθεση θα πρέπει να είναι σε δύο επίπεδα, και στον παράνομο τζόγο και στα φρουτάκια, στον εκτεταμένο συνοικιακό τζόγο. Εκτός από τα κόμματα, θα πρέπει να ενημερωθούν και κοινωνικοί φορείς , έτσι ώστε να διευρυνθεί το κίνημα κατά της διεύρυνσης του τζόγου.
π. Παναγιώτης Βουρδουνιώτης, εκπρόσωπος ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας
Τα προβλήματα που θα υπάρξουν από την επέκταση του τζόγου δεν θα είναι μόνο κοινωνικοοικονομικά, αλλά επέρχεται πλέον η αλλοίωση του προσώπου. Στην παρούσα φάση υπάρχουν δύο προοπτικές. Η μια είναι η καταστολή που αφορά όχι μόνο την πάταξη του παράνομου τζόγου, αλλά και τον καλύτερο έλεγχο των νέων μορφών νόμιμου τζόγου, και στο σημείο αυτό το νομοσχέδιο δεν προτείνει αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου, ίσως ο ΟΠΑΠ να είναι πιο αξιόπιστος. Η δεύτερη αφορά την πρόληψη, που είναι μια μελλοντική διαδικασία, αλλά είναι απαραίτητο να γίνει.
Ιωάννης Δημάκης, νομικός, υποστράτηγος της ΕΛΑΣ ε.α. & εκπρόσωπος της ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης
Δεν αποτελεί κίνδυνο ο ΟΠΑΠ, αλλά η ελεύθερη εκμετάλλευση του τζόγου. Οι ιδιώτες δεν εξασφαλίζουν αξιοπιστία με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η προστασία των παιδιών από την επέκταση του συνοικιακού τζόγου με τα φρουτάκια. Αυτός ο τζόγος θα πλήξει τα οικονομικά των νοικοκυριών. Η εκκλησία κάνει αγώνα για να συσπειρώσει τους νέους. Με τα φρουτάκια η εκκλησία κινδυνεύει να απογυμνωθεί από νέους ανθρώπους.
π. Χρήστος Χριστοδούλου, εκπρόσωπος της ιεράς Μητροπόλεως Πειραιά
Αυτά θέλει να εφαρμόσει μια σοσιαλιστική κυβέρνηση; Υπάρχει προσπάθεια εξαχρείωσης του πολίτη. Από την εξομολογητική πείρα φαίνεται ότι υπάρχει εθισμός, επομένως τα φρουτάκια θα χειροτερεύσουν την κατάσταση. Να καταπολεμηθεί η μανία του κέρδους και οι πλουτοκράτες που την προωθούν. Η εργασία αποτελεί τη μόνη πηγή εισοδήματος και δικαίωμα του πολίτη. Αντί να ικανοποιήσουν αυτό το δικαίωμα δίνουν φρουτάκια. Αν περάσουν, τα παιδιά θα επηρεασθούν σοβαρά και θα χάσουν τη διάθεση καθώς και την ενέργεια τους.
Δημήτρης Πίγκος, γενικός γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ)
Βασίλης Κοντώσης, πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Αττικής (ΕΠΠΑΠ)
Γιώργος Πουλημάς, γενικός γραμματέας Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Αττικής (ΕΠΠΑΠ)
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΠΠΠ και της ΕΠΠΑΠ εξήγησαν τη στάση των επαγγελματιών πρακτόρων τόσο απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης όσο και στο ρόλο του ΟΠΑΠ. Εκτίμησαν ότι ο ΟΠΑΠ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση αν προχωρήσει το νομοσχέδιο. Οι επαγγελματίες πράκτορες δεν διάκεινται ευμενώς απέναντι στα φρουτάκια, αλλά αν η κυβέρνηση επιμείνει στο άνοιγμα του τζόγου τότε είναι καλύτερο να έχει ο ΟΠΑΠ τον έλεγχο της κατάστασης. Με βάση την ιστορία του, δεν υπήρξε ποτέ εθισμός από τα παιχνίδια που διαχειρίσθηκε ο ΟΠΑΠ. Τα πρακτορεία είναι αίθουσες ψυχαγωγίας και όχι ανεξέλεγκτου κέρδους, απαγορεύουν την είσοδο ανηλίκων και μπορούν να χειρισθούν υπεύθυνα όλες τις μορφές παιγνίων και στοιχηματισμού. Ο ΟΠΑΠ μπορεί να διασφαλίσει στην κυβέρνηση τα έσοδα που η ίδια εισηγήθηκε και δεν τα επέβαλε η τρόικα. Η εφορία δεν μπορεί να ελέγξει τα φρουτάκια αν δεν είναι online και επομένως δεν θα συλλέγει έσοδα. Είναι αναγκαία η διαφώτιση της κοινωνίας και η προστασία της οικογένειας. Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την εξεύρεση των εσόδων που προσδοκά η κυβέρνηση.
24/2/11
Δεκατέσσερις κορυφαίες προσωπικότητες τάσσονται κατά του τζόγου
Μπορείτε να ακούσετε τις δηλώσεις τους στη σελίδα “Θέσεις” του Ιστολογίου μας.
Δημήτρης Κακαβελάκης – Συγγραφέας, πολιτικός αρθρογράφος
Τα καζίνο και η καζινοποίηση της Ελλάδος είναι μια παλιά ιστορία. Εάν επικρατήσει ο τζόγος θα είναι ένα ακόμα από τα τελειωτικά χτυπήματα εναντίον της Ελληνικής ανεξαρτησίας.
Νεοκλής Σαρρής - Ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
Μια κυβέρνηση που συνδέει την ύπαρξή της με τα τυχερά παιχνίδια είναι άξια της τύχης της.
Κώστας Μουρσελάς – Συγγραφέας
Αυτά τα παιχνίδια δεν είναι παιχνίδια γιατί δεν έχουν απόλαυση – δεν συμμετέχει το μυαλό μας. Το κυνήγι του κέρδους είναι η δυστυχία της εποχής μας.
Νικήτας Τσακίρογλου – Ηθοποιός
Η κουλτούρα του τζόγου θα ενισχύσει την απελπισία του φτωχού και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα από ότι τώρα είναι.
Βασίλης Οικονόμου - Ανεξάρτητος βουλευτής
Ο τζόγος μπορεί να φέρει πρόσκαιρα κέρδη στην κυβέρνηση αλλά θα δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά προβλήματα.
Φώτης Κουβέλης - Πρόεδρος Δημοκρατικής Αριστεράς
Οφείλει η κυβέρνηση να μην επιτρέψει να προωθηθούν αυτές οι ρυθμίσεις διότι η Ελληνική κοινωνία εκμαυλίζεται.
Αλέκος Αλαβάνος - Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής
Η εξάπλωση του τζόγου είναι πολιτικός στόχος που αναγράφεται στο μνημόνιο με συγκεκριμένες εισπράξεις από τα τυχερά παιχνίδια. Ο τζόγος γίνεται κεντρικός οικονομικός πόρος.
Χρήστος Χωμενίδης – Συγγραφέας
Μολονότι είμαι υπέρμαχος της αντίληψης ότι ο κάθε ενήλικας μπορεί να διαθέτει τον εαυτό του και τα λεφτά του όπως θέλει, ειδικά στο θέμα των τυχερών παιχνιδιών που μπορούν να σε καταστρέψουν θεωρώ ότι ο παίκτης θα πρέπει να κάνει μια διαδρομή για τα τυχερά παιχνίδια και όχι να τοποθετούνται στη γειτονιά του.
Κώστας Βεργόπουλος - Καθηγητής Οικονομικών
Αφού καταβαραθρώνεται η οικονομία, η κοινωνική συνοχή και ο άνθρωπος, η ολοκλήρωση έρχεται με την παράδοση των θυμάτων στους τεχνητούς παραδείσους των τυχερών παιχνιδιών. Αντί η κυβέρνηση να βρει τρόπους να αυξηθεί η παραγωγή ώστε να ανακάμψει η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αυξηθεί το εισόδημα, αυξάνει τις ψεύτικες ελπίδες ότι θα κερδίσουμε από τα τυχερά παιχνίδια.
Δημήτρης Πιατάς – Ηθοποιός
Τα τυχερά παιχνίδια που μπαίνουν στα σπίτια μας, ξεφεύγοντας από τους χώρους που είναι καθορισμένοι για αυτά, είναι η απόλυτη καταστροφή όσων δεν μπορούν να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση.
Κώστας Τσαρούχας - Δημοσιογράφος
Ο τζόγος είναι εξάρτηση πιο επικίνδυνη από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Το να ωθούμε τον κόσμο στην εξάρτηση αυτή που σκοτώνει συνειδήσεις, υποστάσεις και αξίες μας κάνει αυτουργούς σε έγκλημα.
Στέλιος Παπαθεμελής -Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης, πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης
Στηρίζω την Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων και θα βοηθήσω με κάθε τρόπο.
Σαράντος Ι. Καργάκος – Ιστορικός, Συγγραφέας
Όλοι οι διακεκριμένοι άνθρωποι της αρχαιότητας είχαν τοποθετηθεί αρνητικά έναντι του “τζόγου”. O Σόλωνας είχε επιπλήξει έναν συμπολίτη του που έπαιζε κύβους (ζάρια) όχι για τα ποσά που έπαιζε αλλά για την κακή συνήθεια που είχε αποκτήσει.
Άγγελος Αντωνόπουλος – Ηθοποιός
Είμαι αντίθετος με την ενδεχόμενη εξάπλωση των τυχερών παιχνιδιών διότι η απασχόληση της νεολαίας πρέπει να βρίσκεται στην παιδεία.
21/2/11
Διαβούλευση με θέμα: Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης «Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων»
Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων διοργανώνει διαβούλευση με θέμα: Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης «Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων»
Στη διαβούλευση συμμετέχουν οι:
- Βασίλης Θεοδώρου, ψυχολόγος, εκπρόσωπος Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιγνίων
- Άρης Κωνσταντάκης, δικηγόρος
- Εμμανουήλ Μηλιαράκης, δημοσιογράφος
- Γιάννης Παπαμιχαήλ, καθηγητής Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
- Κατερίνα Ραφελάτου, εκπρόσωπος Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων για την Προστασία της Οικογένειας και του Ατόμου
- Σήφης Στενός, φιλόλογος
- Νίκος Φωτόπουλος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων Αθηνών
Εκπρόσωποι ιερών Μητροπόλεων:
- Νέας Σμύρνης
- Νέας Ιωνίας
- Πειραιά
Συντονιστές
- Κώστας Μελάς, καθηγητής Πανεπιστημίου
- Βαγγέλης Χωραφάς, εκδότης περιοδικού Monthly Review
Η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 6.00 μ.μ. στο Ξενοδοχείο Titania (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα)
Δείτε τις θέσεις της Κίνησης Πολιτών για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο
17/2/11
Μηνύματα πολιτών για τα τυχερά παιχνίδια
Μέσω των μηνυμάτων τους οι πολίτες ζητούν να μην υποβαθμιστεί περισσότερο η ελληνική κοινωνία και να δοθεί έμφαση στη παιδεία αντί του τζόγου. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πολλά μηνύματα θεωρούν την επιβολή του τζόγου ως το τελευταίο σκαλοπάτι εξαθλίωσης της κοινωνίας μας χάριν κρατικών εσόδων.
Σταχυολογούμε από τα μηνύματα που έχουν σταλεί μέχρι τώρα:
KPATIKOΣ TZOΓOΣ ANTIΔOTO ΣTHN KPIΣH AΛΛOIMONO MAΣ
OXI ΣTHN YΠOBAΘMIΣH THΣ KOINΩNIAΣ MAΣ
TA ΦPOYTAKIA ΘA ΦEPOYN ΔYΣTOIXIA ΣTA ΣΠITIA TΩN ΦTΩXΩN KYPIΩΣ OIKOΓENNEIΩN. META TH MEΓAΛH ZHMIA AΠO TO ΣKANΔAΛO TOY XPHMATIΣTHPIOY, AΛΛO ENA ΘA EPΘEI ΦEPNONTAΣ OIKONOMIKH KATAΣTPOΦH, KYPIΩΣ ΣTA XΩPIA, OΠOY OI KATOIKOI ΘA EXOYN ΓIA EΞOΔO TA KAΦENEIA ME TA ΦPOYTAKIA . ΣYΓXAPHTHPIA ΓIA THN ΠPΩTOBOYΛIA
KATAΣTPOΦH…
EINAI OΛOI ΛHΣTEΣ
ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΤΖΟΓΟ!!!
ΛYΠAMAI ΓIA TIΣ EΠIΛOΓEΣ YΠOBAΘMIΣHΣ MAΣ
EINAI AΠAPAΔEKTO ME TIΣ EYΛOΓIEΣ TOY KPATOYΣ,AN ..EXOYME KPATOΣ,NA ΩΘHΣEI THN ΦTΩXIA ΣTON TZOΓO ME ΦPOYTAKIA. AYTO TO IΔIO KPATOΣ EINAI ENA NEO ΦPOYTO..ΣAΠIO!
AΛOIMONO ΣTIΣ KOINΩNIEΣ ΠOY ΠONTAPOYN ΣTON ΠΛOYTO XΩPIΣ MOXΘO!!ETΣI MAΘAINOYN OI NEOI NA ΓINONTAI ΠAΘHTIKOI MOIPOΛATPEΣ,EPMAIA THΣ KAKHΣ TOYΣ TYXHΣ!NA MHN TO ΞEXNOYME: OI ANΘPΩΠOI EINAI ΠANΩ AΠO TA KEPΔH!
OXI TZOΓO ΣE KAΘE ΓEITONIA ΓIA EKMETAΛΛEYΣH TΩN AΠEΛΠIΣMENΩN
ΦTANEI ΠIA O TZOΓOΣ. ΠAIΔEIA ΓIA TA ΠAIΔIA MAΣ
ΠANTA XAMENOΣ AYTOΣ O EΛΛHNAΣ
ΣΩΣΤA ΣΧΟΛΙΚA ΒΙΒΛIΑ ΚΑΙ ΚΑΛA ΣΧΟΛΕIΑ ΧΡΕΙΑΖOΜΑΣΤΕ ΚΑΙ OΧΙ ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ
ΠPOKΛHTIKH AΠOΠEIPA EΞAΘΛIΩΣHΣ ENOΣ KAΠOTE YΠEPHΦANOY EΛΛHNIKOY ΛAOY! TO TEΛEIΩTIKO XTYΠHMA ΣTA ΠAIΔIA MAΣ! ΩΣ EΔΩ ! ! !
ΠAIΔIA ΣHKΩΘEITE NA BΓOYME ΣTOYΣ ΔPOMOYΣ.....
ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
16/2/11
Στοιχεία από την έρευνα τυχερών παιχνιδιών στη Μ. Βρετανία
Συγκεκριμένα, 73% των Βρετανών έπαιξαν τυχερά παιχνίδια το 2010. Το πιο δημοφιλές παιχνίδι είναι η κρατική Λοταρία με 59%, το «ΞΥΣΤΟ» και οι Ιπποδρομίες με 24% και 16% αντίστοιχα και τα «φρουτάκια» με 13%.
Το ποσοστό των ενηλίκων που χρησιμοποίησε το διαδίκτυο για τυχερά παιχνίδια ήταν της τάξης του 14% για να παίξουν online casino, φρουτάκια και bingo ή για να στοιχηματίσουν online σε αθλητικά γεγονότα.
Το ποσοστό των παθολογικών τζογαδόρων αυξήθηκε από 0,6% το 2007 σε 0,9% το 2010. Το νούμερο μπορεί να φαίνεται μικρό σαν ποσοστό αλλά αντιπροσωπεύει σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες που λόγο του πάθους τους έχουν συσσωρεύσει συνολικά χρέη ύψους 9.423.645.000 Ευρώ. Σημαντικότερο μάλιστα είναι το γεγονός της αύξησης του παθολογικού εθισμού κατά 50% σε μόλις τρία χρόνια.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της Μ. Βρετάνιας με τους Εργατικούς να κατηγορούνται ότι με τη ρύθμιση για τα τυχερά παιχνίδια που ψήφισαν το 2005 απελευθέρωσαν περεταίρω τον τζόγο χωρίς να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των πολιτών.
Η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα κάνει ανάλογα – ή και μεγαλύτερα – λάθη που θα έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας.
Το πλήρες κείμενο της έρευνας
Ο εθισμός στον τζόγο καλά κρατεί στην Βρετανία
Τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι τα άτομα που είναι εθισμένα στον τζόγο, τα οποία η επιτροπή ορίζει ως αυτά που παίζουν τυχερά παιχνίδια "σε βαθμό που θέτει σε κίνδυνο, διαταράσσει ή καταστρέφει τις οικογενειακές, προσωπικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες", έχουν αυξηθεί στο ποσοστό 0,9%.Στην ίδια έρευνα για το 2007 το ποσοστό ήταν στο 0,6%.
Το ποσοστό των ενηλίκων που παίζουν τυχερά παιχνίδια ανέβηκε στο 73% του πληθυσμού, ενώ το 2007 το 68% του πληθυσμού προκαλούσε την τύχη του.
Ο Μπράιαν Πόμεροϊ, επικεφαλής της επιτροπής τυχερών παιχνιδιών στην Βρετανία, δήλωσε: "Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ένας σημαντικός και αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων που παίζουν τυχερά παιχνίδια. Ωστόσο, δείχνει ακόμη ότι ένα μικρό, αλλά πιθανότατα αυξανόμενο ποσοστό του πληθυσμού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τον τζόγο».
Η έρευνα δεν αναφέρεται στους λόγους που προκάλεσαν αυτή την αύξηση, τα στοιχεία όμως δείχνουν πως ένα μικρό ποσοστό τζογάρει μέσω Ίντερνετ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15 Φεβρουαρίου 2011
10/2/11
Ομιλία Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου για τον τζόγο
“Το Κράτος μας κάνει ότι μπορεί για να μας εξαγάγει από την οικονομική κρίση. Και προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που δημιουργούνται από τις μειώσεις των μισθών, των συντάξεων και όλων αυτών που είχαμε πριν και ήδη φαίνεται ότι δεν τα έχουμε τώρα. Και ενώ γίνονται αυτά ενισχύεται η διαδικασία για να λειτουργήσουν οι χαρτοπαικτικές λέσχες, τα καζίνο, τα φρουτάκια και οι κουλοχέρηδες. Εγώ ξέρω τι είναι αυτά. Όχι, προς Θεού, ότι πήγα ποτέ. Αλλά τα έχω ζήσει από την συμφορά των ανθρώπων που υπέστησαν τις συνέπειες αυτές
Πολλοί άνθρωποι ερχόντουσαν, την προηγούμενη φορά όταν επιτρέπονταν τα φρουτάκια, και έλεγαν, «Σεβασμιώτατε σώστε με, έπεσα θύμα του πάθους. Έχασα τα λεφτά μου, πήρα δάνεια και τα έχασα και αυτά στα φρουτάκια. Ή θα αυτοκτονήσω ή πρέπει να βρω μια λύση». Γνώρισα και άλλους που ζητούσαν βοήθεια και την περίοδο εκείνη καταστρέφονταν οικογένειες, χώριζαν ανδρόγυνα, έμενα ορφανά παιδιά. Γιατί; Για να εισπράξει φόρους το Κράτος; Ε, αυτό είναι δαιμονική πράξη. Είναι απάνθρωπη πράξη, είναι εις βάρος των πολιτών"
Θεόδωρος Σκυλακάκης: Στοιχεία για τον εθισμό στα τυχερά παιγνίδια στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη μέλη θα συλλέξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συλλέξει σαφέστερα στοιχεία από την Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη τόσο για την προστασία των παικτών όσο και για την πρόληψη της απάτης και του εθισμού στα τυχερά παιγνίδια που διεξάγονται στη χώρα, προκειμένου να την διευκολύνουν στην αξιολόγηση και τη διεκπεραίωση καταγγελιών στον συγκεκριμένο τομέα.
Αυτό αναφέρει ο Επίτροπος της ΕΕ κ. Michel Barnier, αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, σε έγγραφη απάντηση που απέστειλε στις 8/02/2011 προς τον Θόδωρο Σκυλακάκη ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, μετά από σχετική ερώτηση που υπέβαλλε προς την Επιτροπή ο Έλληνας ευρωβουλευτής. Στην ίδια απάντηση επισημαίνεται ότι "παιγνίδια όπως το ΚΙΝΟ, με περισσότερες από 100 κληρώσεις ημερησίως, είναι επαναλαμβανόμενα και η συχνότητα αυτή των κληρώσεων μπορεί να αποτελεί έναν από τους πολλούς παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εθισμού κάποιου παίκτη".
Αναλυτικά στο κείμενο της απάντησης του Επιτρόπου της ΕΕ κ. Michel Barnier στην ερώτηση του Θ. Σκυλακάκη αναφέρονται τα εξής:
"H Επιτροπή επισημαίνει ότι τυχερά παιχνίδια όπως το Kino, με περισσότερες από 100 κληρώσεις ημερησίως, είναι επαναλαμβανόμενα και η συχνότητα αυτή των κληρώσεων μπορεί να αποτελεί έναν από τους πολλούς παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εθισμού κάποιου παίκτη. Τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να καθορίζουν τους στόχους της πολιτικής τους σχετικά με τα τυχερά παιχνίδια και, όπου ενδείκνυται, να προσδιορίζουν λεπτομερώς το επιδιωκόμενο επίπεδο προστασίας. Στόχοι δημοσίου συμφέροντος, όπως η προστασία του καταναλωτή και η δημόσια τάξη, μπορούν να δικαιολογήσουν περιορισμούς στην ελευθερία εγκατάστασης που κατοχυρώνεται στο άρθρο 49 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα περιοριστικά όμως μέτρα πρέπει να πληρούν επίσης τους όρους που καθορίζονται στη νομολογία του Δικαστηρίου όσον αφορά την αναγκαιότητα και την αναλογικότητά τους. Μέσω της ευρείας διαβούλευσης η οποία θα ξεκινήσει προσεχώς, η Επιτροπή σκοπεύει να συλλέξει σαφέστερα στοιχεία για τους στόχους πολιτικής όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπως είναι η προστασία των παικτών, η πρόληψη της απάτης και του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια. Τα στοιχεία αυτά θα την διευκολύνουν στην αξιολόγηση και τη διεκπεραίωση καταγγελιών στον συγκεκριμένο τομέα".
ΑΠΕ
8/2/11
"O εθισμός στον τζόγο μπορεί να σε καταστρέψει" - Συνέντευξη του καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Νότινγκαμ, Μαρκ Γκρίφιθς
Από το 1980 ο Αμερικανικός Ψυχιατρικός Σύλλογος κατέταξε τον παθολογικό τζόγο στις διανοητικές διαταραχές, όπως και άλλες ασθένειες του εγκεφάλου.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 18χρονου, Ντέιβιντ που αποτέλεσε υπόθεση εργασίας (case study) του γνωστού καθηγητή ψυχολογίας Μάρκ Γκρίφιθς και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Significance.
Ο Ντέιβιντ μεγάλωσε σε μια παραθαλάσσια πόλη της Αγγλίας, σε ένα οικογενειακό περιβάλλον γεμάτο αγάπη και κατανόηση. Μέχρι τα 14 του ήταν ένας πολύ καλός μαθητής και μέλος της τοπικής ομάδας κολύμβησης. Η μητέρα του θυμάται πως ήταν ένα αξιαγάπητο παιδί γεμάτο υγεία και ζωντάνια με διάθεση να μάθει τα πάντα." Ένα παιδί για το οποίο ο καθένας θα ήταν υπερήφανος" λέει χαρακτηριστικά. Παρ' όλα αυτά μέσα σε τέσσερα χρόνια, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε να παίζει με τα "φρουτάκια", κυριολεκτικά μεταλλάχτηκε."Δεν μπορούσε να περιμένει ούτε στιγμή μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες των καταστημάτων με τα "φρουτάκια". Ορμούσε μέσα γεμάτος αγωνία να φτάσει όσο πιο γρήγορα γινόταν στα μηχανήματα.
Ήταν αδύνατον να συγκεντρωθεί σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την ανάγκη του να ικανοποιήσει το πάθος του. Ήταν τόσο εξαρτημένος από τα "φρουτάκια" όσο ο αλκοολικός από το αλκοόλ και ο ναρκομανής από τα ναρκωτικά" περιγράφει η μητέρα του. Οι γονείς του για να τον βοηθήσουν αποφάσισαν να τον εποπτεύουν με βάρδιες κάθε όλη την διάρκεια της ημέρας. Όταν όμως τον άφηναν μόνο του, έστω και για λίγο, αυτός έτρεχε στα "φρουτάκια". Κάποτε του έκοψαν το χαρτζιλίκι σε μια ύστατη προσπάθεια να τον βοηθήσουν. Ο Ντέιβιντ προσπάθησε να αυτοκτονήσει παίρνοντας μεγάλη δόση ηρεμιστικών. Τον πρόλαβαν την τελευταία στιγμή. Τότε ήταν μόλις 16 ετών. Τώρα μπαινοβγαίνει στα διάφορα ιδρύματα και ό,τι λεφτά έχει τα ξοδεύει στο πάθος του.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση ή όντως τα "φρουτάκια" αποτελούν μια σοβαρή απειλή για την κοινωνία; Τα "Επίκαιρα" μίλησαν με τον καθηγητή ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Νότινγκαμ Μάρκ Γκρίφις. Ο Βρετανός καθηγητής θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως με εξειδίκευση στη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντι στο τζόγο. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 επιστημονικές μελέτες, δύο βιβλία σχετικά με την εξάρτηση του τζόγου και εκατοντάδες κείμενα σε διεθνή περιοδικά και εφημερίδες. Για την προσφορά του στην ψυχολογία έχει βραβευθεί επανειλημμένα από διάφορες χώρες του κόσμου, από τον Καναδά μέχρι την Αυστραλία. Συχνά οι κυβερνήσεις των κρατών ζητούν τη συνδρομή του όταν θέλουν να καταργήσουν νόμο που αφορά τον τζόγο.
Είναι τελικά ο τζόγος είναι ασθένεια;
Ο ασθενής δεν είναι υπεύθυνος για την ασθένεια του. Ο τζογαδόρος και ο οποιοσδήποτε κρίνεται εξαρτημένος, σύμφωνα με την Ψυχολογία, έχει ένα μεγάλο ή μικρότερο μερίδιο ευθύνης για αυτή του την κατάσταση. Επίσης την ασθένεια συνήθως την αφήνουμε στα χέρια των γιατρών να την γιατρέψουν. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τις μορφές εξάρτησης. Αν δεν θέλει ο εξαρτημένος να απαλλαγεί από το πάθος του, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει καλά. Αν, λοιπόν, παραβλέπαμε τα δύο αυτά στοιχεία, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον εθισμό στον τζόγο ασθένεια και μάλιστα θανατηφόρα. Για μένα ο εθισμός στον τζόγο είναι ότι και ο εθισμός στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά. Μια εξάρτηση που μπορεί να σε καταστρέψει. Να σε κάνει ευάλωτο σε μια σειρά από άλλες πράξεις και τελικά να σε οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.
Πόσο επικίνδυνο είναι για την οικογένεια και κατ επέκταση για την κοινωνία αν κάποιο μέλος της είναι εθισμένο στο τζόγο;
Με μια λέξη θα σας έλεγα καταστρεπτικό για όλη την οικογένεια και το στενό κοινωνικό περιβάλλον. Αν κάποιος είναι παντρεμένος με έναν που είναι εθισμένος στο τζόγο με μαθηματική ακρίβεια θα αντιμετωπίζει καθημερινά εκτός από συναισθηματικά και σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Συνήθως το ζευγάρι απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο,ενώ τα παιδιά, αν υπάρχουν στην οικογένεια, απομονώνονται και νιώθουν περιθωριοποιημένα. Συχνά μάλιστα παρατηρούνται παραβατικές συμπεριφορές ακόμη και σε αυτά. Υπολογίζεται πως ο τζογαδόρος επηρεάζει αρνητικά με την συμπεριφορά του 10 με 15 άτομα που βρίσκονται στο στενό του περιβάλλον. Πρέπει όμως να σας επισημάνω πως, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει η πλειοψηφία, οι επιπτώσεις του τζόγου δεν είναι οι ίδιες σε κάθε περίπτωση. Έτσι, π.χ είναι εντελώς διαφορετική η ψυχολογία του ανθρώπου που ποντάρει στα άλογα από αυτού που ποντάρει σε αγώνες ποδοσφαίρου ή που παίζει λόττο ή που παίζει "φρουτάκια". Ειδικά για όσους παίζουν "φρουτάκια" οι επιπτώσεις είναι πολύ πιο σοβαρές από άλλες μορφές τζόγου.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Γιατί πολύ απλά τα "φρουτάκια" δίνουν μικρά κέρδη και συχνά. Αυτός είναι ο τέλειος συνδυασμός για να εθιστεί κάποιος στο παιχνίδι. Με άλλα λόγια η μεγάλη παγίδα είναι οι λεγόμενες "στιγμές νίκης" οι οποίες είναι πολύ περισσότερες από άλλες μορφές τζόγου. Είναι εντελώς διαφορετικό να παίζεις μια φορά την εβδομάδα κάποιο παιχνίδι τύχης απλά και μόνο για την ευχαρίστησή σου από το να παίζεις καθημερινά. Είναι σαν να πίνεις αντί για ένα ποτήρι κρασί την εβδομάδα, πάνω από μια μπουκάλα την ημέρα. Πρέπει να σας επισημάνω ότι ποτέ μου δεν έχω συναντήσει κάποιον που να παίζει μόνο λόττο και να είναι εξαρτημένος τζογαδόρος. Και αυτό γιατί έχει πολύ χρόνο στην διάθεσή του μέχρι να δει το αποτέλεσμα της πράξης του. Στα "φρουτάκια" όμως μπορείς να στοιχηματίσεις μέχρι και 12 φορές το λεπτό έχοντας άμεσα το αποτέλεσμα των επιλογών σου. Μάλιστα, στα ανάλογα παιχνίδια μέσω ιντερνέτ μπορείς να στοιχηματίσεις μέχρι και 40 φορές το λεπτό. Ο στόχος λοιπόν των τυχερών αυτών παιχνιδιών είναι να σπαταλάει ο παίκτης όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο γίνεται μπροστά στο μηχάνημα. Έχετε υπόψη σας ότι τα "φρουτάκια" είναι σχεδιασμένα στο να προσφέρουν πολλαπλές εμπειρίες νίκης ή παρ ολίγον νίκης σε όσους παίζουν. Εκεί βρίσκεται και η μεγάλη παγίδα. Ο παίκτης δεν αισθάνεται ότι χάνει αλλά θεωρεί ότι πάντα κέρδισε ή ότι σχεδόν κέρδισε. Η βιομηχανία των τυχερών παιχνιδιών το γνωρίζει πολύ καλά αυτό το συναίσθημα και το εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Άλλωστε ακόμη και όταν ο παίκτης κερδίζει, τις περισσότερες φορές ξανά ποντάρει τα χρήματα του μια και τελικά αυτό που επιθυμεί είναι το παιχνίδι και όχι το κέρδος. Γι αυτό και τα "φρουτάκια" έχουν χαρακτηριστεί το "κρακ του τζόγου". Εξαιτίας των χαρακτηριστικών του: Είναι φθηνό και το αποτέλεσμα του άμεσο.
Γνωρίζετε ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να επιτρέψει την λειτουργία 30.000 παιχνιδομηχανών σε όλη τη χώρα. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για την κοινωνία;
Εξαρτάται από το τι ακριβώς κάνει η κυβέρνησή σας για να προετοιμάσει την κοινωνία για μια τόσο μεγάλη αλλαγή. Πόσο δηλαδή οι Έλληνες έχουν ενημερωθεί για τις καταστροφικές συνέπειες αυτών των μηχανών. Θα σας δώσω ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όταν στην Νότια Αφρική απελευθερώθηκε ο τζόγος, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δημιούργησε το λεγόμενο "Εθνικό Πρόγραμμα Υπευθυνότητας" το οποίο στόχο είχε, με διάφορα μέσα, να εκπαιδεύσει τους πολίτες για τα δεινά του τζόγου. Έτσι αρχικά δημιουργήθηκε μια ειδική τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για τους τζογαδόρους. Παράλληλα, ξεκίνησε μια τεράστια διαφημιστική καμπάνια που προειδοποιούσε για τις αρνητικές συνέπειες του τζόγου, ενώ, τέλος δημιουργήθηκε και ένας αυτόνομος οργανισμός για την απεξάρτηση από αυτόν. Τα μέτρα συνέβαλαν στο να μην αντιμετωπίζει η Νότια Αφρική σήμερα σοβαρό πρόβλημα.
Στον αντίποδα βρίσκεται η Αυστραλία. Στην δεκαετία του 90 απελευθέρωσε τον τζόγο χωρίς να πάρει κάποια μέτρα προστασίας των πολιτών, δίνοντας ανεξέλεγκτα άδειες λειτουργίας τέτοιων μηχανών. Σήμερα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, έχοντας ένα από τα υψηλοτέρα ποσοστά εθισμένων τζογαδόρων. Με λίγα λόγια δεν είναι δυνατόν να δίνονται ανεξέλεγκτα άδειες για την χρήση και εκμετάλλευση τέτοιων μηχανών χωρίς την εκπαίδευση προσωπικού που να τα διαχειρίζεται καθώς, και κυρίως, χωρίς την ενημέρωση των πολιτών για τις αρνητικές συνέπειες. Τέτοιες μηχανές θα πρέπει να επιτρέπονται μόνο σε χώρους όπου τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας των πολιτών. Γι' αυτό και είναι επικίνδυνο να λειτουργούν χωρίς αυστηρό έλεγχο και περιορισμό.
Πηγή: Περιοδικό «Επίκαιρα», 3 Φεβρουαρίου 2011.
30/1/11
ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΑΙΓΝΙΩΝ»
ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση
Σήμερα έχουμε μια πλήρως απορυθμισμένη αγορά τεχνικών και τυχερών παιγνίων, χωρίς κανέναν έλεγχο, εις βάρος των δημοσίων εσόδων και κυρίως του κοινωνικού συνόλου.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Η Αγορά των τυχερών παιγνίων είναι πλήρως ρυθμισμένη - και ίσως μεγαλύτερη από όσο πληθυσμιακά μας αναλογεί – και δίνει σε όλον τον Ελληνικό πληθυσμό αυξημένη προσβασιμότητα σε διάφορες μορφές τζόγου. Υπάρχουν 9 καζίνο που έχουν «ρημάξει» τις περιοχές στις οποίες δρουν, 5.000 πρακτορεία ΟΠΑΠ που έχουν καλλιεργήσει μια κουλτούρα «συνοικιακού τζόγου» παρέχοντας ΚΙΝΟ (πρακτικά ηλεκτρονική ρουλέτα) σε κάθε γειτονιά, πλήθος λαχείων που είναι πλέον μέρος των Ελληνικών εθιμοτυπιών και φυσικά ιπποδρομίες. Οποιαδήποτε άλλη στοιχηματική δραστηριότητα (λέσχες, παράνομα φρουτάκια, διαδικτυακός τζόγος, κοκ) είναι απλά παράνομη και απαγορεύεται από τους σχετικούς νόμους.
ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση
Τεχνικά-ψυχαγωγικά παιχνίδια: Σήμερα ισχύει γενική απαγόρευση διενέργειας τεχνικών παιχνιδιών (σε αυτά περιλαμβάνονται ακόμη και τα παιχνίδια που μπορεί να παίζονται μέσω διαδικτύου στα internet café, αλλά και οποιαδήποτε άλλη παιχνιδομηχανή που είναι εγκατεστημένη σε κατάστημα). Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έκρινε, ότι η Ελλάδα παραβίασε τις κοινοτικές διατάξεις επειδή η ολική απαγόρευση διενέργειας τεχνικών – ψυχαγωγικών παιγνίων αντίκειται στις ελευθερίες κυκλοφορίας των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών. Η απόφαση του ΔΕΚ επιβάλει καταβολή προστίμου 31.536 ευρώ ημερησίως. Για την άρση της απόφασης επιβολής προστίμου, είναι αναγκαία νομοθετική ρύθμιση ...
Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Η χώρα μας καταδικάστηκε λόγω της προχειρότητας με την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση χειρίστηκε των θέμα των «κουλοχέρηδων» δια της καθολικής απαγόρευσης των παιγνιομηχανημάτων το 2002 και οδήγησε στον παρένθετο αφανισμό των ΑΜΙΓΩΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΩΝ ΜΗ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΙΚΤΗ. Συγκεκριμένα, το 2002 απαγορεύτηκαν όλες οι μορφές παιγνίων – τυχερών και ψυχαγωγικών - συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τύπου pac-man, tetris, κοκ. Το πρόστιμο αφορά την απαγόρευση των αμιγώς ψυχαγωγικών και όχι των τυχερών που η ρύθμιση τους εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ο συσχετισμός δύο διαφορετικών θεμάτων είναι νομικά αβάσιμος και αποτελεί τη πρόφαση για τη νομιμοποίηση του παράνομου τζόγου.
ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση
Τεχνικά-τυχερά παιχνίδια: Η καθολική απαγόρευση οδήγησε σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, από αυτά που αναμένονταν. Σήμερα, εκτιμάται ότι στη χώρα μας λειτουργούν περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμού, έως και 20 χιλιάδες ηλεκτρονικές μηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους (AWPs) και έως και 150 χιλιάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παρέχουν παράνομα τυχερά παιχνίδια (τύπου φρουτάκια). Ας σημειωθεί ότι στο επίπεδο των τυχερών ψυχαγωγικών μόνο παιχνιδιών λειτουργούν πολλές χιλιάδες μηχανήματα, στα οποία περιλαμβάνονται στην πράξη και τα internet-cafe που επιτρέπουν τη συμμετοχή σε διαδικτυακά παιχνίδια. Συνολικά ο παράνομος τζίρος όλων αυτών των τυχερών παιχνιδιών εκτιμάται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ ετησίως και από αυτά το Ελληνικό Δημόσιο δεν εισπράττει τίποτα.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Δεν υπάρχει καμιά εμπεριστατωμένη μελέτη για το μέγεθος και το εύρος του παράνομου τζόγου στην χώρα μας. Τα νούμερα που αναφέρονται είναι εκτιμήσεις αμφίβολης εγκυρότητας με μοναδικό σκοπό να ενισχύσουν την εντύπωση του «κατεπείγοντος». Αυτό που είναι σίγουρο – όποιο και να είναι το μέγεθος και το εύρος του παράνομου τζόγου - είναι ότι το Ελληνικό Κράτος δεν είχε και προφανώς δεν έχει τη βούληση να πατάξει τον παράνομο τζόγο ο οποίος συνεπάγεται διακίνηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μεγάλο ερώτημα παραμένει αν ο υπό καθιέρωση νόμιμος τζόγος μπορεί να προσελκύσει παίκτες από τον παράνομο τζόγο. Άποψή μας είναι ότι τα 30.000 νόμιμα "φρουτάκια" θα προστεθούν στα πολλά παράνομα και ότι τα νόμιμα "φρουτάκια" θα αποτελέσουν προθάλαμο για διεύρυνση της πελατείας των παράνομων παιγνίων. Η μετατόπιση των παικτών των παράνομων παιγνίων στα νόμιμα είναι παραδοχή που ο νομοθέτης δέχεται χωρίς καμία ουσιαστική διερεύνηση. Εμείς πιστεύουμε ότι τα χαρακτηριστικά των νόμιμων παιχνιδομηχανών θα προσελκύσουν κατά κύριο λόγο τους σημερινούς παίκτες των παιχνιδιών του κρατικού μονοπωλίου.
Σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα, η Ελληνική Κυβέρνηση προτιμά να περάσει από «κολυμπήθρες του Σιλωάμ» τον παράνομο τζόγο αντί να τον πατάξει, να προστατεύσει τους πολίτες και να κατασχέσει όλο το μαύρο χρήμα και τις περιουσίες των λίγων που πλούτισαν από την απελπισία και την εξάρτηση των συμπολιτών μας. Με πρόσθετο τζόγο δεν καταπολεμάς τον παράνομο τζόγο.
ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση
Που στοχεύει η νομοθετική παρέμβαση για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων;
Στόχος του σχεδίου νόμου είναι:
Η ρύθμιση της σχετικής αγοράς με στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και ειδικά των νέων, την ένταξη και παρακολούθηση σε νόμιμο πλέον πλαίσιο των διεξαγόμενων παιγνίων.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Το νομοσχέδιο ανοίγει την προσβασιμότητα όλων των Ελλήνων πολιτών στο τζόγο. Οι νέοι θα λαμβάνουν «κάρτα παίκτη» για τα αμιγώς ψυχαγωγικά και όταν θα ενηλικιώνονται, έχοντας πλέον εξοικειωθεί, θα «αποφοιτούν με κάρτα τζογαδόρου». Είναι τουλάχιστον αφελές να εικάζεται ότι οι νέοι θα προστατεύονται σε πάνω από 10.000 σημεία διεξαγωγής τζόγου στα οποία θα συνυπάρχουν pac-man και κουλοχέρηδες, δεκάδες διαδικτυακές πλατφόρμες στοιχηματισμού καθώς και σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα και στα κινητά τηλέφωνα, δηλαδή σε μια πλήρη «καζινοποίηση της Ελλάδας και της καθημερινότητας των Ελλήνων εντός και έκτος σπιτιού».
ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση
Που στοχεύει η νομοθετική παρέμβαση για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων;
Στόχος του σχεδίου νόμου είναι:
Η διασφάλιση και είσπραξη εσόδων για το κράτος από τη ρυθμιζόμενη λειτουργία της αγοράς. Ειδικά για το 2011 προβλέπεται η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων (τα οποία θα εισπράττονται σε ετήσια βάση).
Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Τα πρόσκαιρα αυτά έσοδα δεν θα δημιουργηθούν από κάποια αναπτυξιακή οικονομική δραστηριότητα. Απλά αποτελούν περαιτέρω αφαίμαξη των τοπικών οικονομιών και κυρίως της τσέπης του πολίτη. Η προσφορά νόμιμου, μαζικού τζόγου, απλά ανακατανέμει την «πίτα» της τοπικής, εθνικής και οικογενειακής οικονομίας προς λιγότερους. Η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι τα «φρουτάκια» είναι το «φθηνό, εθιστικό ναρκωτικό του τζόγου» και ότι ο συνοικιακός τζόγος αποτελεί το πλαίσιο για την έμμεση φορολόγηση των απελπισμένων. Το πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος αυτής της «περιπέτειας» που προτίθεται να μας βάλλει η κυβέρνηση δεν έχει υπολογιστεί. Φοβούμαστε ότι το καθαρό οικονομικό όφελος για τη χώρα στην επόμενη πενταετία από τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα είναι ΖΗΜΙΑ καθώς τα έσοδα που επικαλείται η κυβέρνηση από τις νέες δραστηριότητες μειώνουν άλλα υπάρχοντα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου όπως αυτών που προέρχονται από τον ΟΠΑΠ, τα καζίνο και άλλες οικονομικές δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται με το διαθέσιμο εισόδημα του Έλληνα.
ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση
Που στοχεύει η νομοθετική παρέμβαση για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων;
Στόχος του σχεδίου νόμου είναι:
Η προσαρμογή των εθνικών διατάξεων στην κοινοτική νομοθεσία.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Τα τυχερά παίγνια και η ρύθμιση τους παραμένουν προνόμιο των εθνικών κυβερνήσεων της ΕΕ. Η μόνη προσαρμογή των εθνικών διατάξεων που χρειάζεται αφορά τα ΑΜΙΓΩΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΑΙΚΤΗ. Η απαγόρευση αυτών επέφερε το πρόστιμο και καμία σχέση με τα τυχερά. Η διεύρυνση του τζόγου είναι απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης και όχι της Ε.Ε..
ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, η δημιουργία κατάλληλων ρυθμιστικών, εποπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η φερεγγυότητα της διεξαγωγής των παιγνίων.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Mε τη διεύρυνση της αγοράς τυχερών παιγνίων και τη δημιουργία συνοικιακού τζόγου σε χιλιάδες σημεία της χώρας, το κράτος δεν θα έχει τη δυνατότητα να καταφέρει τίποτα από όλα αυτά που λέει. Το ζήσαμε και στο παρελθόν.
ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, η δημιουργία κατάλληλων ρυθμιστικών, εποπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να διατηρηθεί σε ανεκτά επίπεδα η συμμετοχή των πολιτών στα τυχερά παίγνια και να αποτραπεί η εκ μέρους τους υπέρμετρη σπατάλη χρημάτων.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, μάλλον το αντίθετο. Η «καζινοποίηση της Ελλάδας» θα κάνει τους περισσότερους πολίτες λίγο τζογαδόρους, τους υπάρχοντες παίκτες περισσότερο τζογαδόρους, κοκ. Δεν μπορούμε, αυτήν την κρίσιμη περίοδο, να εθελοτυφλούμε απέναντι στις βέβαιες αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η αύξηση της προσβασιμότητας των Ελλήνων πολιτών σε χιλιάδες νέα σημεία διεξαγωγής τυχερών παιγνίων. Δεν υπάρχουν – παγκοσμίως – ενδεδειγμένοι εποπτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα περιορίσουν τη διείσδυση των τυχερών παιγνίων στον πληθυσμό μιας χώρας εφόσον παράλληλα διευρύνεται η αγορά και τα σημεία διεξαγωγής τζόγου.
ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, η δημιουργία κατάλληλων ρυθμιστικών, εποπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να προστατευθούν οι καταναλωτές των σχετικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα δε οι ανήλικοι και άλλες ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού από τον εθισμό που μπορεί να υποστούν.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς με το μαζικοποιημένο συνοικιακό τζόγο μπορεί να επιτευχθεί η προστασία και αποτροπή του κοινωνικού συνόλου, και ιδίως ευαίσθητων ομάδων, από συνήθειες αισχροκέρδειας και εύκολου πλουτισμού, δήθεν επιδιωκόμενοι στόχοι του νομοθέτη. Η διεύρυνση του τζόγου οδηγεί στον εθισμό από τα τυχερά παιχνίδια, που το νoμoσχέδιο θέλει υποτίθεται, να αποτρέψει.
ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, η δημιουργία κατάλληλων ρυθμιστικών, εποπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να αποτραπεί η μετατροπή των ψυχαγωγικών-τεχνικών παιγνίων σε παράνομα τυχερά παίγνια.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Το πρόβλημα δεν είναι τα ψυχαγωγικά τεχνικά που δεν αποδίδουν οικονομικό όφελος στον παίκτη. Αν δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά τυχερά (φρουτάκια, κουλοχέρηδες, VLT), οι αρχές μπορούν άμεσα να εντοπίσουν την όποια μετατροπή των ψυχαγωγικών σε τυχερά. Η συνύπαρξη και των δύο από μόνη της θα δημιουργήσει τέτοια φαινόμενα.
ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία κατάλληλων ρυθμιστικών, εποπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να κατευθυνθεί η στοιχηματική δραστηριότητα σε νόμιμους και ελέγξιμους παρόχους, ώστε να περιοριστεί και προοπτικά να εξαλειφθεί το παράνομο παίγνιο και τα ποινικά αδικήματα που υποθάλπει (απάτη, φοροδιαφυγή, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις, κλπ).
Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Η λογική «διευρύνω αγορά, καταστρέφω οικογένειες, για να μην έχω παράνομο τζόγο» είναι ελληνική πατέντα και δεν ευσταθεί. Η μόνη λύση για να κατευθυνθεί η στοιχηματική δραστηριότητα σε νόμιμους και ελέγξιμους παρόχους είναι να παταχθεί ο παράνομος τζόγος. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται κυρίως βούληση. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι μηχανισμοί υπήρχαν. Η βούληση δεν υπήρχε.
ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση
Κανόνες υπεύθυνου παιχνιδιού για την προστασία των παικτών, των ανηλίκων ιδιαίτερα και της κοινωνίας γενικά: Ορίζεται το κόστος συμμετοχής στο παίγνιον ή στο στοίχημα (από 0,10 ευρώ έως 5 ευρώ).
Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Στα φρουτάκια με το μικρότερο επιτρεπόμενο ποσό στοιχηματισμού (0,10), ο παίκτης χάνει κατά μέσο όρο 36 ευρώ ανά μισή ώρα παιχνιδιού. Στα 5 ευρώ στοιχηματισμού χάνει έως 1.800 ευρώ ανά μισή ώρα. Το πάτημα του κουμπιού, το ποντάρισμα και το γύρισμα διαρκούν από 1-3 δευτερόλεπτα. Τα όρια που προτείνονται δε διαφέρουν σε τίποτα από το τζόγο που διεξάγεται στα καζίνο.
ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση
Ποια τα οφέλη για τους πολίτες;
Τα οφέλη για τους πολίτες και την κοινωνία από το άνοιγμα και τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων συνοψίζονται στα εξής:
• Ρύθμιση της αγοράς και προστασία των παικτών, ιδιαίτερα των ανηλίκων
• Ένταξη σε πλαίσιο εποπτείας μιας αγοράς που υφίσταται και αφορά χιλιάδες παίκτες
• Είσπραξη εσόδων πάνω από 1 δισ. σε διάστημα 2-3 ετών, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της περικοπής των μισθών και των συντάξεων, ή στο 100% της περικοπής του ΠΔΕ.
• Είσπραξη στη χώρα έσοδα από το διαδικτυακό στοίχημα, αντί για εταιρίες που εδρεύουν στο εξωτερικό και σε φορολογικούς παραδείσους.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Η αγορά που δημιουργείται από την Κυβέρνηση θα αφορά εκατομμύρια και όχι χιλιάδες παίκτες.
Η μαζική διείσδυση του τζόγου στην Ελληνική κοινωνία θα εξαντλήσει τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα και οι μισθοί και οι συντάξεις θα «περικοπούν» από τις νέες εξαρτήσεις στις οποίες θα εκτεθούν οι Έλληνες. Η αντιπαράθεση των περικοπών με τα έσοδα από το τζόγο είναι τουλάχιστον ατυχής την ώρα που όλοι οι πολίτες δοκιμάζονται και «βομβαρδίζονται» από μέτρα καθώς και αυτό το νομοσχέδιο που στοχεύει με πλάγιους τρόπους να πάρει ένα ακόμα μέρος των πενιχρών εισοδημάτων τους. Η χώρα θα εισπράξει φόρους από το διαδικτυακό στοίχημα αλλά ο χαμένος στοιχηματισμός των Ελλήνων πολιτών θα καταλήξει και πάλι στο εξωτερικό.
ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση
Το προσχέδιο του νόμου αυτού είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση (στο opengov) το Σεπτέμβριο 2010 και στις 26 Σεπτεμβρίου 2010 οργανώθηκε ημερίδα στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών έλαβε εγγράφως θέσεις και προτάσεις πολλών φορέων και πολιτών. Όλα αυτά έχουν ληφθεί υπόψη κατά τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση εμπεριείχε εκατοντάδες σχόλια πολιτών και κοινωνικών φορέων που εξέφρασαν μαζικά τη σφοδρή τους αντίθεση στη διεύρυνση του τζόγου. Δε λήφθηκαν υπόψη. Ακόμη και η κυβέρνηση αναγνωρίζει έμμεσα τους κινδύνους αλλά η μείωση από 50.000 αρχικά προτεινόμενα φρουτάκια σε 30.000 δεν αποτελεί και ελάττωση του κινδύνου. Στην ημερίδα δεν κλήθηκε ούτε το Υπουργείο Υγείας αρμόδιο για τα θέματα εθισμού από το τζόγο, ούτε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τους κινδύνους νέας εγκληματικότητας που δημιουργεί η εκτεταμένη επέκταση του τζόγου στη χώρα. Δεν κλήθηκε κανένα σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, καμία ΜΚΟ, κανένας εκπρόσωπος πολιτών όπως και κανένας φορέας εκπροσώπησης κλάδων που επηρεάζονται από το επικείμενο αρνητικό αποτύπωμα που θα αφήσει η καζινοποίηση της Ελλάδας στις τοπικές οικονομίες.
ΤΟ ΨΕΜΑ: Τι μας λέει η Κυβέρνηση
Σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου έχουν υπάρξει τρεις ενημερώσεις επί των βασικών σημείων του νομοσχεδίου σε διαφορετικά στάδια της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας. Στόχος είναι το νομοσχέδιο μετά την πρώτη ανάγνωση και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο να τεθεί πλέον ως σχέδιο νόμου στα επόμενα προβλεπόμενα στάδια της διαβούλευσης και να κατατεθεί στη Βουλή το συντομότερο δυνατό για ψήφιση (προκειμένου να αρχίσουν να υλοποιούνται τα οικονομικά οφέλη που προβλέπονται από τη συγκεκριμένη παρέμβαση).
Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να επισπεύσει διαδικασίες θέτει νομοσχέδιο 38 άρθρων προς ηλεκτρονική «δημόσια διαβούλευση» μέσα σε 5 ημέρες συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς και στην προηγούμενη διαβούλευση τα συμπεράσματα που έβγαλε ουδεμία σχέση είχαν με τα σχόλια που κατατέθηκαν. Η κυβέρνηση ένα μόνο ενδιαφέρον έχει. Τα πρόσκαιρα οικονομικά οφέλη.